
PODCAST | Primar din SUA: Trebuie să fim atenți pe cine alegem și cui cerem să ne reprezinte
“Noi, ca votanți, trebuie să fim atenți pe cine alegem și cui cerem să ne reprezinte. De asemenea, trebuie să fim conștienți că nu ne putem eschiva de la această responsabilitate” declară Domnul Nathan Bocks, primarul orașului Holland, statul Michigan, în cadrul celei de-a șaptea ediții a podcasului „Anti-corruption Conversations” lansat de Asociația pentru Drepturile Omului Lex XXI din Bălți.
・
Domnul Nathan Bocks este primarul orașului Holland, statul Michigan, fiind ales pentru această funcție în noiembrie 2019. Recent, domnul Nathan a fost implicat în revitalizarea Holland Civic Center Place. El a fost implicat în comitetul de coordonare, a co-prezidat campania de strângere de fonduri Heart of the Community și a ocupat funcția de președinte al Consiliului Local al centrului civic.
În acest episod, aflăm că domnul Nathan s-a pregătit pentru funcția de primar timp de 20 de ani, perioadă în care a participat la diverse programe de unde a și acumulat experiența necesară. Discutăm, de asemenea despre modalitățile prin care domnul Nathan asigură transparența administrației sale și comunicarea eficientă și deschisă cu cetățenii săi, mecanismele prin care cetățenii sunt implicați în procesul de concepere și rectificare a bugetului local, cum se asigură transparența achizițiilor publice dar și despre podcastul de actualizare MiHolland, știrile electronice ale orașului și transparența gestionării proprietății publice în orașul Holland. În cele din urmă, ne referim la legislația locală (cum ar fi Legea întâlnirilor deschise) și la modul prin care aceste legi și reglementări previn comportamente corupte la nivel local.
https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/1142745049&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true
Highlights din intervențiile invitatului:
* Statul Michigan are o lege – Legea întâlnirilor deschise – care prevede ca fiecare ședință a consiliului să fie organizată pentru publicul larg. Ședințele închise prevăd subiecte foarte restrânse, și în cadrul acestor ședințe nu avem dreptul sa luăm vreo hotărâre.
* O dată pe lună, filmăm și postăm un videoclip cu mesajul primarului, referitor la un anumit subiect de importanță majoră la acel moment. Acesta este efortul nostru deliberat prin care aducem informația către public.
* Procesul de planificare a bugetului statului Michigan este complet deschis și transparent, lucru prin care se încearcă implicarea membrilor comunității la fiecare etapă particulară.
* La fiecare 2 ani revizuim Regulile consiliului, care prezintă codul de conduită a fiecărui consilier.
* Noi, ca votanți, avem obligația să fim atenți pe cine alegem și cui cerem să ne reprezinte. Trebuie să fim conștienți că nu ne putem eschiva de la această responsabilitate.
Podcastul „Anti-corruption Conversations” este realizat de Asociația pentru Drepturile Omului Lex XXI, o organizație non-profit din Bălți, care a fost înființată în 2003 de un grup de studenți în drept, pentru a apăra și promova drepturile omului în Moldova. Proiectul își propune să crească gradul de conștientizare a populației în raport cu fenomenul de corupție, prin producerea a 24 de episoade de podcast pe probleme legate de buna guvernare, cu participarea a 12 vorbitori americani și 12 moldoveni.
Printre vorbitorii podcastului sunt Sergiu Litvinenco (Ministrul Justiției), Matthew Stephenson (profesor la Harvard Law School), Susan Rose- Ackerman (profesor la Yale Law School), Nathan Bocks (primarul or. Holland, Michigan), James Wasserstrom (diplomat american), Danielle Brian (director al proiectului privind supravegherea guvernului - POGO), Matthew Winters (profesor la Universitatea din Illinois), Maggie Lemere (producătoare de film), Kevin E. Davis (Director, Transparency International SUA), Olesea Stamate (deputată în Parlament), Dan Perciun (deputat în Parlamentul Republicii Moldova), Liliana Nicolaescu Onofrei (ex-ministră a Educației), Ion Pruteanu (Centrul Național Anticorupție), Lidia Sanduleac (Ministerul Afacerilor Interne), Eugeniu Sinchevici (deputat).
Puteți accesa materialul integral pe pagina de SoundCloud a podcastului