Mitropolia Moldovei solicită compensarea facturilor la gaz ale bisericilor: „Bisericile nu aparțin preoților, ci comunităților”

Mitropolia Moldovei solicită compensarea facturilor la gaz ale bisericilor: „Bisericile nu aparțin preoților, ci comunităților”

Mitropolia Moldovei solicită Guvernului să aplice mecanismul de compensare a facturilor la gaz pentru consumatorii casnici și în cazul bisericilor și mănăstirilor din cuprinsul Bisericii Ortodoxe din Moldova. Instituția susține că noul tarif de 11.08 lei pentru un metru cub de gaze este o problemă pentru comunitățile „care și cu vechiul tarif cu greu făceau față achitării facturilor”.

„Biserica noastră a fost întotdeauna aproape de nevoile credincioșilor, împletindu-și misiunea duhovnicească cu filantropia și grija pentru aproapele. Având în vedere că majoritatea bisericilor din localități și din mănăstiri au sisteme de încălzire cu gaze, la actualul tarif cheltuielile pentru comunitățile bisericești devin foarte mari.

Publicitate

Pentru comunitățile din localitățile rurale aceasta este o povară și mai mare, ținând cont de sărăcia multora dintre locuitorii de la țară. Dacă credincioșilor de la sate nu le vor ajunge bani pentru a-și achita propriile facturi pe timpul iernii, există riscul ca pentru facturile la gaz ale bisericilor problema să fie una enormă”, se arată în comunicatul Mitropoliei.

Reprezentanții instituției susțin că bisericile nu aparțin preoților și comunităților, iar marea majoritate a acestora, în jur de 700 de lăcașe de cult au statut de monumente ocrotite de Stat - respectiv constituind patrimoniul național.

„De aceea instituțiile statului, preocupându-se de cetățeni, ar fi bine să ia în considerare și problema facturilor la gaze ale bisericilor.

O inițiativă în acest sens ar fi ca, în urma cererilor depuse, bisericilor și mănăstirilor să li se aplice aceleași compensații ca și consumatorilor casnici, ținând cont de faptul că bisericile sunt unități non-profit”, se menționează în comunicatul de presă.

Mitropolia susține că inițiativa unei compensații vine și din practica unor țări membre ale UE, în care majoritatea populației o reprezintă creștinii ortodocși, cum ar fi Grecia, Bulgaria și România, unde statul sprijină bisericile și clerul „ca o recunoaștere a rolului deosebit al Bisericii Ortodoxe în ceea ce privește instaurarea unui climat de moralitate și respect al legii în societate”.

„Apelăm la autoritățile statului, îndeosebi în aceste vremuri grele, de a contribui la depășirea gravelor probleme cauzate de pandemie și criza gazelor naturale, ca niște fii buni ai Bisericii ajutându-ne unii pe alții”, susțin reprezentanții Mitropoliei.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal