
Fosta șefă interimară la CA Chișinău, în Comisia de evaluare a lui Stoianoglo. CSM a desemnat primul membru
Fosta președintă interimară a Curții de Apel Chișinău, Lidia Bulgac, a fost desemnată de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în calitate de membră în Comisia de evaluare a performanțele procurorului general Alexandr Stoianoglo. O decizie în acest sens a fost luată în cadrul ședinței extraordinare din 18 noiembrie de către plenul CSM.
・
„Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a desemnat ex-judecătorul Lidia Bulgac în componența Comisiei de evaluare a performanțelor PG”, se arată în sinteza şedinţei extraordinare a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.
Lidia Bulgac a activat în funcția de judecător din 1993 până în 2020. A fost numită președintă interimară a Curții de Apel Chișinău la 7 august 2019, după ce fostul șef al instituției Ion Pleșca a ieșit la pensie.
Ulterior, la 18 august 2020, CSM a aprobat cererea de demisie din funcția de președintă depusă de Lidia Bulgac. Totodată, a fost acceptată și cererea de demisie din funcția de judecător.
AGORA precizează că, primul membru trebuia să fie desemna la ședința Consiliului Superior al Magistraturii din 16 noiembrie. Subiectul de pe ordinea de zi a fost amânat pentru următoarea ședință. Președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, nu a invocat motivul amânării.
Amintim că la 4 noiembrie, Maia Sandu a trimis o solicitare CSP-ului de a evalua performanțele lui Alexandr Stoianoglo.
„Procesul de evaluare, așa cum îl prescrie legea, poate fi inițiat de președinte sau de membrii Consiliului Superior al Procurorilor. Nu a venit o asemenea sesizare din partea CSP, așa că am venit eu cu această sesizare. De ce vine târziu această acțiune? O să vă spun din cauza crizei gazelor care ne-a ținut ocupați în această lună octombrie și nu am ajuns să ne ocupăm de alte lucruri, a trebuit să le amânăm”, a declarat președinta Maia Sandu.
Se întâmplă după ce la 13 august au fost aprobate modificări la Legea cu privire la Procuratură. Inițiativa a fost susținută cu votul a 59 de deputați. Prevederile includ evaluarea activității procurorului general o dată în an și posibilități de demitere a acestuia.
Totodată, noua lege prevede că reglementarea privind posibilitatea suspendării din funcție a procurorului general în cazul în care, în privința acestuia a fost pornită urmărirea penală. La rândul său, președintele țării, la propunerea CSP numește un procuror general interimar pe perioada suspendării.
AGORA amintește că procurorul general suspendat al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, este cercetat penal pentru cinci capete de acuzare. Este vorba de abuzul de serviciu, corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu. Cele cinci infracțiuni penale Stoianoglo le-ar fi comis în perioada anilor 2011 (atunci când deținea funcția de deputat) și 2021 (deținând funcția de procuror general).
La 8 octombrie, Alexandr Stoianoglo a fost plasat pentru 30 de zile în arest la domiciliu. Decizia a fost luată de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana. La ieșire, Stoianoglo a spus, în apărarea sa, că „merge procesul de acapărare a instituțiilor de stat”.
La data de 3 noiembrie, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au acceptat demersul privind prelungirea măsurii preventive sub formă de arest la domiciliu a procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo pentru încă 30 de zile.