Secția de Control și Protecție a Animalelor, fără șef după mai multe concursuri. Care ar fi cauza?

Secția de Control și Protecție a Animalelor, fără șef după mai multe concursuri. Care ar fi cauza?

Până în prezent, Secția de Control și Protecție a Animalelor din cadrul Direcția Generală Locativ-Comunală și Amenajare (DGLCA) nu are un șef. Asta deși, pe parcursul ultimelor luni, s-au desfășurat mai multe concursuri de suplinire a funcției. În rezultatul ultimului concurs care a avut loc la data de 9 noiembrie, niciun candidat nu a fost promovat, deoarece nimeni nu a acumulat numărul de puncte, necesar pentru promovare. Organizațiile pentru protecția animalelor au înaintat o petiție, în care acuză DLGA că ar sabota alegerea legală a șefului secției, ca rezultat reducând din eficacitatea funcționării acesteia și tărăgănând rezolvarea problemei animalelor pentru tot orașul.

„DGLCA sabotează alegerea legală a șefului SCPA, ca rezultat reducând din efectivitatea funcționării acestuia și tărăgănând rezolvarea problemei animalelor pentru tot orașul. Organizațiile de protecție a animalelor suspectă că DGLCA intenționat fac acest lucru pentru a reduce eficiența secției, a tergiversa soluționarea problemei animalelor fără adăpost, a face un concurs nou unde vor putea promova propriul candidat”, se arată în textul petiției.

Totodată, reprezentanții susțin că la concursurile de la data de 20 august și la cel din 9 noiembrie au participat aceiași candidați și li s-au pus aceleași întrebări.

Publicitate

„În rezultatul concursului din 20 august, niciun candidat nu a fost promovat, deoarece nu au pășit pragul de 6 puncte. Punctajul cel mai mare l-a acumulat Karl Luganov, cu 5,5 puncte. Totuși la concursul curent au luat mult mai puține puncte decât la concursul anterior”, se mai spune în petiție.

Contactat de AGORA pentru o reacție, șeful-adjunct al DGLCA, Ghenadie Dubița, a declarat că membrii Comisiei de concurs au activat strict în conformitate cu prevederile Regulamentului.

„Desigur, dacă unii cetățeni doresc ca acest concurs să fie desfășurat într-un anume fel, noi nu putem să facem altfel decât este scris în lege. Acolo unde este stabilit exact cum trebuie organizat, respectiv, dorințele cetățenilor și implicarea lor este salutabilă, dar concursul se organizează în conformitate strictă cu legislația în vigoare”, a declarat Dubița.

În ceea ce privește punctajul acumulat, șeful-adjunct al DGLCA afirmă că a fost evaluată prestația candidaților individual.

„Membrii comisiei stabilesc punctajul pentru fiecare concurs, în funcție de prestația fiecărui concurent. Ca să comentăm noi că înainte au obținut un punctaj, acum altul, că a răspuns mai bine, da acum mai slab, sunt niște percepții ale acestor persoane. Este comisia care stabilește punctajul, în conformitate cu rezultatele prestației fiecărui candidat, în conformitate cu regulamentul”, a subliniat Ghenadie Dubița.

Amintim că, la concursul din 23-24 august, șeful interimar al Secției de Control și Protecție a Animalelor, Vitalie Voznoi, a cedat funcția Ecaterinei Pagu.

Ulterior, Ecaterina Pagu a depus cerere de eliberare din funcția de șef al Secției, din motive personale.

La începutul lunii august, activiștii pentru protecția animalelor și voluntarii din domeniu s-au adresat cu un apel public către autoritățile locale și centrale.

Într-o petiție, care a adunat aproape 50 de semnături, aceștia au cerut deputaților din Parlament, responsabililor de la Primăria Chișinău, dar și aleșilor locali din Consiliul Municipal Chișinău să intervină în soluționarea problemelor apărute. Activiștii au cerut demisia șefului interimar al Secției control și protecție a animalelor (SCPA), Vitalie Voznoi, dar și dreptul ca proprietarii de animale să le sterilizeze gratuit.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal