Mai mulți ani la rând, Uniunea Europeană acordă suport și finanțare pentru dezvoltarea zonelor rurale din Republica Moldova. Printre beneficiari sunt și localități din Autonomia Găgăuză. În comuna Svetlîi, au fost implementate cu succes mai multe proiecte care au dus la dezvoltarea localității.
Svetlana Marcenco toată viața a activat în sistemul medical și abia acum și-a putut îndeplini visul de a avea o seră.
„Îmi doream o seră în pământ, ca să putem cultiva ceva pe timp de iarnă. Ne-am gândit să fie ceva gustos, să nu creăm concurență nimănui și am ales să creștem căpșune”, spune Svetlana Marcenco.
A scris proiectul și a aplicat în cadrul GAL-ului din regiune „Bugeac Kilim”. La scurt timp, a primit și finanțare.
„Proiectul se numește „Raiul Căpșunilor”, în cadrul căruia Uniunea Europeană ne-a oferit suport financiar, dintre care doar 30% a fost contribuție proprie. Am putut să construim această seră doar din banii oferiți de UE, iar din resursele proprii am reușit să cumpărăm răsad, să instalăm sistemul de irigare și să achiziționăm îngrășăminte”, povestește Svetlana.
Au plantat un soi timpuriu de căpșuni – clery, pentru a se putea bucura de fructele aromate cât mai curând.
„Afacerea generează un venit suplimentar și este unică în regiunea de sud a țării”
Svetlana Marcenco, beneficiar com. Svetlîi
„Prioritatea numărul unu pentru GAL-ul nostru sunt tinerii și copiii, urmează infrastructura după care business. Pentru dezvoltarea zonei rurale avem nevoie de ajutor și suport financiar pentru a susține întreprinderile mici și mijlocii”, spune Valentina Adjem, manager GAL „Gigeac Kilim”.
Peste
500 de tineri care își fac studiile la Colegiul Tehnic Agricol din
comuna Svetlîi pot învăța specialitățile la care au aplicat în
cadrul unui laborator modern, creat cu suportul financiar al Uniunii
Europene.
„Prin intermediul acestui proiect, ne-am dorit să obținem un aparat de sudat virtual. În anul 2021, acesta a fost montat și pus în funcțiune.Iar tabla înteractivă ne ajută să transmitem mai ușor informația către viitorii specialiști în sudare. În jurul acestei tehnici moderne, împreună cu toți cei interesați de profesia de sudor, vedem un mare potențial de dezvoltare. Mereu, tot ce apare nou este atractiv pentru tineri. În baza colegiului nostru putem confirma că doar participând în asemenea proiecte puteți câștiga”, povestește Vasile Beleev, Director ColegiuTehnic Agricol, com. Svetlîi.
În cadrul laboratorului, elevii pot petrece peste 40 de lecții practice.
„Toți specialiștii din domeniu își pot crește potențialul, datorită oportunităților oferite de tehnica modernă. Datorită acesteia, putem efectua toate etapele ce țin de învățarea în domeniul Electrificării agriculturii. Elevii învață virtual, sudează virtual și îndeplinesc sarcini de la cele mai simple până la cele mai complicate. În procesul învățării, specialistul explică iar toți ceilalți pot vedea informația pe acest ecran”, spune directorul instituției.
Suportul
obținut în cadrul proiectului Uniunii Europene va contribui la
pregătirea unor specialiști performanți și competitivi pentru
economia țării.
Locuitorii din Svetlîi au putut participa la vizita de informare care a avut în loc cadrul campaniei „UE pentru Moldova rureală” și au aflat mai multe despre contribuția asistenței oferite de Uniunea Europeană pentru localitatea lor dar și despre posibilitatea de a aplica în continuare la proiecte de finanțare. Astfel de vizite fac parte din campania de informare „UE pentru Moldova Rurală” și au acoperit 16 localități din întreaga țară. Aceasta are scopul de a reflecta schimbările realizate în zonele rurale cu suportul oferit de Uniunea Europeană și Statele Membre.
P.