*Acest material este sponsorizat

Uniunea Europeană finanțează proiecte pentru dezvoltarea localităților rurale din Găgăuzia (VIDEO)

Uniunea Europeană finanțează proiecte pentru dezvoltarea localităților rurale din Găgăuzia (VIDEO)

Mai mulți ani la rând, Uniunea Europeană acordă suport și finanțare pentru dezvoltarea zonelor rurale din Republica Moldova. Printre beneficiari sunt și localități din Autonomia Găgăuză. În comuna Svetlîi, au fost implementate cu succes mai multe proiecte care au dus la dezvoltarea localității.

Svetlana Marcenco toată viața a activat în sistemul medical și abia acum și-a putut îndeplini visul de a avea o seră.

„Îmi doream o seră în pământ, ca să putem cultiva ceva pe timp de iarnă. Ne-am gândit să fie ceva gustos, să nu creăm concurență nimănui și am ales să creștem căpșune”, spune Svetlana Marcenco.

A scris proiectul și a aplicat în cadrul GAL-ului din regiune „Bugeac Kilim”. La scurt timp, a primit și finanțare.

„Proiectul se numește „Raiul Căpșunilor”, în cadrul căruia Uniunea Europeană ne-a oferit suport financiar, dintre care doar 30% a fost contribuție proprie. Am putut să construim această seră doar din banii oferiți de UE, iar din resursele proprii am reușit să cumpărăm răsad, să instalăm sistemul de irigare și să achiziționăm îngrășăminte”, povestește Svetlana.

Au plantat un soi timpuriu de căpșuni – clery, pentru a se putea bucura de fructele aromate cât mai curând.

„Afacerea generează un venit suplimentar și este unică în regiunea de sud a țării”

Svetlana Marcenco, beneficiar com. Svetlîi

„Prioritatea numărul unu pentru GAL-ul nostru sunt tinerii și copiii, urmează infrastructura după care business. Pentru dezvoltarea zonei rurale avem nevoie de ajutor și suport financiar pentru a susține întreprinderile mici și mijlocii”, spune Valentina Adjem, manager GAL „Gigeac Kilim”.

Peste 500 de tineri care își fac studiile la Colegiul Tehnic Agricol din comuna Svetlîi pot învăța specialitățile la care au aplicat în cadrul unui laborator modern, creat cu suportul financiar al Uniunii Europene.

„Prin intermediul acestui proiect, ne-am dorit să obținem un aparat de sudat virtual. În anul 2021, acesta a fost montat și pus în funcțiune.Iar tabla înteractivă ne ajută să transmitem mai ușor informația către viitorii specialiști în sudare. În jurul acestei tehnici moderne, împreună cu toți cei interesați de profesia de sudor, vedem un mare potențial de dezvoltare. Mereu, tot ce apare nou este atractiv pentru tineri. În baza colegiului nostru putem confirma că doar participând în asemenea proiecte puteți câștiga”, povestește Vasile Beleev, Director ColegiuTehnic Agricol, com. Svetlîi.

În cadrul laboratorului, elevii pot petrece peste 40 de lecții practice. 

„Toți specialiștii din domeniu își pot crește potențialul, datorită oportunităților oferite de tehnica modernă. Datorită acesteia, putem efectua toate etapele ce țin de învățarea în domeniul Electrificării agriculturii. Elevii învață virtual, sudează virtual și îndeplinesc sarcini de la cele mai simple până la cele mai complicate. În procesul învățării, specialistul explică iar toți ceilalți pot vedea informația pe acest ecran”, spune directorul instituției.

Suportul obținut în cadrul proiectului Uniunii Europene va contribui la pregătirea unor specialiști performanți și competitivi pentru economia țării

Locuitorii din Svetlîi au putut participa la vizita de informare care a avut în loc cadrul campaniei „UE pentru Moldova rureală” și au aflat mai multe despre contribuția asistenței oferite de Uniunea Europeană pentru localitatea lor dar și despre posibilitatea de a aplica în continuare la proiecte de finanțare. Astfel de vizite fac parte din campania de informare „UE pentru Moldova Rurală” și au acoperit 16 localități din întreaga țară. Aceasta are scopul de a reflecta schimbările realizate în zonele rurale cu suportul oferit de Uniunea Europeană și Statele Membre. 

P.

Vezi și aceste știri
Sculptura în lemn, tradiția familiei Dragancea susținută de Uniunea Europeană (VIDEO)

Sculptura în lemn, tradiția familiei Dragancea susținută de Uniunea Europeană (VIDEO)

Uniunea Europeană a finanțat mai multe proiecte de modernizare a liceului din satul Micleușeni (VIDEO)

Uniunea Europeană a finanțat mai multe proiecte de modernizare a liceului din satul Micleușeni (VIDEO)

Noi proiecte finanţate de Uniunea Europeană în Republica Moldova

Noi proiecte finanţate de Uniunea Europeană în Republica Moldova

Advertoriale
JUMP acum şi începe-ți cariera IT cu Orange Systems

JUMP acum şi începe-ți cariera IT cu Orange Systems

Impactul costurilor ascunse în selectarea furnizorului de igienă

Impactul costurilor ascunse în selectarea furnizorului de igienă

Top 5 beneficii ale uleiului de cocos pentru față și păr

Top 5 beneficii ale uleiului de cocos pentru față și păr

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
  Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
 • Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Scump, dom'le, scump!” (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Șeful Roscosmos publică imagini din satelit și coordonatele clădirilor în care se desfășoară summitul NATO: „În caz că e nevoie”
 • 2
  Procurorii și ofițerii SIS au descins cu percheziții la domiciliul ex-ministrului Alexandru Jizdan: Acesta e bănuit de îmbogățire ilicită
 • 3
  ANSA scoate din comerț un lot de brânză de vaci. Ar fi identificat grăsimi străine
 • 4
  Boris Johnson afirmă că Putin n-ar fi declanșat războiul din Ucraina „dacă era femeie”. Peskov dă replica: „Freud visa la un asemenea obiect de studiu”
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.