Maia Sandu, despre politica de cadre a noii guvernări: „Nu e dorința de a schimba oamenii doar pentru că s-a schimbat puterea”

Maia Sandu, despre politica de cadre a noii guvernări: „Nu e dorința de a schimba oamenii doar pentru că s-a schimbat puterea”

Președinta Maia Sandu susține că în contextul șirului de demisii și demiteri înregistrat în ultima perioadă, nu se pune problema demiterii celor numiți de fostele guvernări dar a celor care au participat la realizarea abuzurilor sau schemelor. Pe acest subiect, Sandu a vorbit și despre recenta revocare din funcție a directorului Centrului Național Anticorupție (CNA), Ruslan Flocea.

„Nu se pune problema să fie demiși cei care au fost numiți anterior, se pune problema scoaterii din instituțiile statului a celor care au participat la scheme de corupție și la abuzuri. Putem lua cazuri concrete, de exemplu CNA, pentru că e un eveniment foarte recent, demiterea șefului CNA. Dvs. considerați că  șeful CNA, conducerea CNA și-a făcut treaba bine în acestă perioadă? Doi ani sau cât a fost în funcție? Eu personal consider că nu și este un raport al Parlamentului care încearcă să justifice acest lucru”, a declarat Sandu.

Potrivit șefei statului, în perioada în care a deținut funcția de Prim-ministru al Republicii Moldova, Guvernul a expediat mai multe materiale în adresa CNA, în baza cărora au fost deschise mai multe dosare penale, lucrul asupra cărora s-a încheiat odată cu demisia Guvernului.

Publicitate

„Mă întreb de ce? Cine a împiedicat conducerea CNA să continue să lucreze la fel de productiv așa cum începuse în toamna lui 2019? Ați văzut procese serioase? Ați văzut rezultatul muncii în acești ani? Eu nu am văzut nimic, am văzut reportaje la televizor, niște primari arestați după care le-au dat drumul. Dvs. considerați că noi putem să menținem instituții care nu fac nimic sau dimpotrivă protejează hoții, noi nu ne putem permite acest lucru? Iată și răspunsul”, a menționat șefa statului.

În context, Sandu susține că nu se dorește schimbarea funcționarilor numiți pe timpul fostelor guvernări, ci se dorește atragerea mai multor cadre integre și profesioniste în sistemul public.

„Dar atunci când avem oameni care în cel mai bun caz, pun bețe în roate, dar în cel mai rău caz contribuie la aceste abuzuri, acești oameni trebuie să plece. Pentru ce finanțăm aceste instituții? Am creat CNA, avem Procuratura Anticorupție, avem ANI, avem Centrul pentru Combaterea Spălării Banilor, care arată tare bine pe hârtie, în realitate am văzut scheme și delapidări, care este explicația aici? De ce se întâmplă? Pentru că nu am avut conducători onești și curajoși care să își facă treaba”, a precizat Sandu.

Șefa statului a recunoscut că sunt întâmpinate anumite dificultăți la atragerea cadrelor în instituțiile statului, menționând că această problemă este valabilă și pentru sectorul privat. Sandu a admis faptul că există și posibilitatea ca să nu existe suficiente cadre profesioniste și integre în sectorul privat și în diasporă care să suplinească funcțiile vacante din instituțiile statului, precizând că în acest sens este nevoie să fie educată și crescută o nouă generație de cadre.

„E mai bine să nu avem un conducător de instituție la moment decât să avem un conducător corupt, pentru că echipa fără conducător corupt va face mai mult decât echipa cu un conducător corupt”, a adăugat președinta Republicii Moldova.

Amintim că, în cadrul ședinței plenare a Parlamentului din 18 noiembrie curent, deputații au aprobat raportul de evaluare a activității CNA pentru anii 2016 – 2020 și primele nouă luni ale anului 2021, calificând activitatea instituției drept una „nesatisfăcătoare”. La scurt timp, parlamentarii au votat și pentru demiterea din funcție a directorului CNA, Ruslan Flocea.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal