
Salariile în sectorul public vor crește. Ministrul Finanțelor a explicat cu cât și ce categorii de persoane vor beneficia de majorări
Salariile în sectorul public vor crește, a anunțat ministrul finanțelor, Dumitru Budianschi în cadrul unei conferințe de presă. Acesta a menționat că măsura de majorare totală a salariilor angajaților din domeniul public costă circa două miliarde de lei și va afecta în jur de 175 mii de persoane.
・
„Situația cu angajările în sectorul public este gravă, avem multe instituții incomplete, instituțiile au dificultăți în angajare. (...) Majorarea totală a salariilor este de două miliarde sau circa 10%, ceea ce este o creștere destul de mare într-un an destul de dificil. O creștere atât de substanțială este un efort foarte mare din partea bugetului”, a declarat ministrul finanțelor, Dumitru Budianschi.
Acesta a explicat majorarea salarială de circa două miliarde de lei este împărțită în trei categorii. Astfel au fost crescute valorile de referință prevăzute în legea cu privire la sistemul unitar de salarizare, ceea ce va costa bugetul de stat 905 milioane lei. Cu alte cuvinte, valoarea de referință generală va crește de la 1.700 lei la 1.800 lei.
O altă modificare privește persoanele care în condițiile actuale ale legii menționate, nu erau salarizate atunci când lucrau peste program sau aveau condiții specifice de muncă, ceea ce presupune alocări de circa 550 milioane lei.
A treia categorie ce privește majorarea salarială este legată de creșterea remunerării pentru asistența psihopedagogică și șoferi, acestea fiind de altfel potrivit ministrului, clasele care vor beneficia cel mai mult de creșterea salariilor. Totodată, a fost inclus în aceste măsuri și un fond de premiere anuală în valoare de 592 milioane lei, în care intră și plata premiilor pentru anul precedent, în proporția în care va fi posibil de alocat din resursele actuale.
Potrivit prim-ministrei Natalia Gavrilița, salariul minim va crește de la 2.100 la 3.100 lei iar cel mediu va crește de la 6.900 la 7.900 lei.
În cazul șoferilor, salariul mediu va crește de la 3.540 lei la 4.663 lei. De la 6.108 lei la 7.694 lei va crește salariul mediu în cazul cadrelor didactice din domeniul asistenței psihopedagogice. De majorare vor beneficia și directorii instituțiilor de învățământ care până în prezent nu au beneficiat de o majorare salarială, în cazul acestora urmând să fie o creștere de la 8.840 lei la 9.215 lei.
Valoarea de referință generală va crește de la 1.700 lei la 1.800 lei.
„Sunt majorări foarte necesare ca să atragem profesioniști buni în sectorul public. Atât sectorul privat cât și ONG-urile se confruntă cu deficitul de cadre, e imperativ să creștem salariile în sectorul privat și bugetar pentru a putea rămâne oamenii acasă. Trebuie să ne preocupăm de creșterea productivității muncii, ca să menținem competitivitatea economiei și să asigurăm cheltuirea judicioasă a banului public”, a declarat Gavrilița.
Șefa executivului a mai precizat că salariile persoanelor care au funcții cu statut de demnitate publică, cum ar fi deputați, prim-ministru, președinte etc., vor înregistra creșterea prevăzută de lege.