
ONU vine cu explicații: În ce condiții un stat membru poate impune vaccinarea obligatorie
Organizația Națiunilor Unite susține că unele măsuri restrictive, cum ar fi impunerea vaccinării obligatorii pentru a limita creșterea numărului de cazuri și decese cauzate de COVID-19, trebuie să aibă la bază „motive legitime de sănătate” și să îndeplinească anumite cerințe. Explicațiile au fost date Oficiul ONU pentru Drepturile Omului, care a comentat decizia luată vineri în Austria privind vaccinarea obligatorie, scrie mold-street.com.
・
Aproape 8,5 milioane de austrieci, inclusiv cei care s-au vaccinat anticoronavirus vor intra, de luni, în carantină. Lockdown-ul va fi instituit înițial pentru o perioadă de 20 de zile, însă școlile vor rămâne deschise.
Guvernul austriac a aprobat o carantină totală de cel puţin 20 de zile începând de luni, 22 noiembrie, şi vaccinarea obligatorie a întregii populaţii începând cu 1 februarie 2022.
„Pe baza principiilor generale ale drepturilor omului, ceea ce putem spune este că restrângerea drepturilor din motive legitime de sănătate (iar acest lucru include vaccinarea obligatorie) trebuie să îndeplinească anumite condiţii stabilite în dreptul internaţional”, a declarat purtătoarea de cuvânt Liz Throssell.
O astfel de măsură, a spus ea, trebuie să facă obiectul unei legi, să fie considerată indispensabilă pentru atingerea obiectivului legitim urmărit şi să răspundă unei nevoi sociale urgente, care, în acest context, este reprezentată de creşterea numărului de cazuri de COVID-19 în mai multe ţări din Europa.
În plus, măsurile sau acţiunile întreprinse „trebuie să fie proporţionale cu interesele în joc şi cu obiectivul urmărit şi trebuie să fie cât mai puţin invazive posibil”.
În cele din urmă, Throssell a susţinut că o astfel de măsură nu ar trebui să fie discriminatorie.
Chiar dacă toate aceste lucruri sunt îndeplinite, a subliniat ea, „guvernele trebuie să facă toate eforturile pentru a convinge oamenii să se vaccineze” în mod voluntar.
Întrebată în legătură cu aceeaşi problemă, purtătoarea de cuvânt a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) Fadela Chaib a recunoscut că vaccinarea obligatorie nu face parte din „setul de instrumente” al organizaţiei pentru a reduce pandemia.
„Politicile de imunizare sunt decizii naţionale şi ţările trebuie să decidă asupra lor. Orientările OMS urmăresc să demonstreze beneficiile şi siguranţa vaccinurilor pentru a obţine o acceptare cât mai largă a acestora, mai degrabă decât să impună vaccinarea obligatorie”, a rezumat Fadela Chaib.
Menționăm că aproximativ 66% din populația Austriei este complet vaccinată. Țara înregistrează o incidență de 971 de infectări la 100.000 de persoane în ultimele șapte zile.
De notat că în Republica Moldova chestiunea impunerii unui lockdown și a vaccinării obligatorii nu este deocamdată pusă în discuție.
Astfel incidența constituie de cinci ori mai mică ca în Austria. Pe de altă parte datele oficiale arată că doar 27% din populația Republicii Moldova este complet vaccinată.