Consilierul municipal al fracțiunii PAS din CMC, Roman Cojuhari, însoțit de câteva persoane, a inițiat o manifestație în fața Primăriei Chișinău. Totul din cauza unui proiect al conselierilor PAS privind majorarea ajutorului pentru consumul de gaz pentru locuitorii capitalei care nu a obținut susținere.
Oamenii adunați în fața Primăriei capitalei au scandat „Iarna-i grea, omătul mare/Ajutor nu dă primarul!” și „Populismul primarului nu încălzește pe timp de iarnă”.
„Azi ne-am adunat deoarece primarul nu ne-a auzit timp de o săptămână. Am informat despre intenția fracțiunii PAS din CMC și anume am văzut prin ce situație grea trecem din cauza situației energetice. Pețul la gaz a crescut. Am văzut că Guvernul a alocat ajutor de 1,7 miliarde de lei. Suma cea mai mare va fi pentru Municipiul Chișinău. Circa 800 milioane de lei vor merge la Chișinău. Și APL-urile trebuie să ajute și am propus să mărim de la 40% la 60% ajutorul pentru capitală. Inițiativa a avut-o și primarul în campania electorală. Am elaborat un proiect de decizie, dar a fost blocat. Deci nu e inclus pe ordinea de zi. Vom insista ca proiectul să fie avizat și să ajungă pe ordinea de zi a CMC”, a spus Roman Cojuhari.
AGORA amintește că la începutul lunii noiembrie primarul, Ion Ceban, a anunțat că locuitorii municipiului Chișinău, mai exact acei care câștigă mai puțin de 3.000 de lei lunar, se vor alege cu 40 % din costul facturilor la gaze tăiate. Acesta însă nu explică din ce fonduri Primăria Chișinău își va permite aceste compensații.
„Asta sânt zece de mii de oameni. Eu cred că guvernarea trebuie să preia exemplul din Chișinău, cu 40 la sută”, a declarat primarul Ion Ceban
La scurt timp, consilierii PAS au declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că valoarea scutirilor ar trebui să fie mai mare.
Roman Cojuhari și Dumitru Ivanov susțin că au întocmit și un proiect în acest sens, pe care îl vor propune spre aprobare la următoarea ședință a Consiliului Municipal Chișinău.
Precizăm că, pe 9 noiembrie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat tariful de 10 lei și 26 de bani pentru un metru cub de gaz consumat. Până la 30 noiembrie, prețul urmează să fie revăzut. Tariful anunțat a crescut de peste două ori, comparativ cu 4 lei și 20 de bani, cât achita populația până acum.
Menționăm că Guvernul planifică să acorde compensații la gaze naturale consumate de consumatorii casnici pentru perioada noiembrie 2021– martie 2022. Prin urmare, primii 50 m3 se vor achita la tariful de 6,76 de lei cu TVA inclus, următorii 100 de m3 (până la 150 m3) se achită cu – 7,86 lei, iar restul se achită cu 11 lei și 8 bani.
Vezi și aceste știri

Tariful la gaze naturale pentru luna decembrie s-ar putea reduce. Noi calcule publicate de ANRE (DOC)

Fermierii din țară, afectați de secetă, prețuri la gaz și motorină. Au venit cu o scrisoare deschisă adresată conducerii

Starea de urgență în sectorul energetic impune modificări la bugetul de stat. 210 mil. de lei vor fi cheltuite pentru compensații la gaz și căldură

Mitropolia Moldovei solicită compensarea facturilor la gaz ale bisericilor: „Bisericile nu aparțin preoților, ci comunităților”

Peste 1 miliard de lei, bani pentru compensații la consumul de gaz și căldură. Cât acoperă statul și ce vor face instituțiile publice
