PAS propune revenirea la condițiile de pensionare prevăzute până în 2020. Proiectul de lege prevede și pensia pentru carieră lungă

PAS propune revenirea la condițiile de pensionare prevăzute până în 2020. Proiectul de lege prevede și pensia pentru carieră lungă

Condițiile de pensionare prevăzute din 2018 până în 2020 ar putea fi aplicate din nou în R. Moldova. Cel puțin aceasta propune deputatul PAS, Dan Perciun, care pe lângă revenirea la vârsta de pensionare propune un proiect de lege ce prevede dreptul la pensie pentru carieră lungă și indexarea pensiei pentru limita de vârstă o dată în an. 

„Proiectul de lege votat de PSRM-ȘOR pe 16 decembrie 2020 a fost votat fără avizul Guvernului, ceea ce înseamnă că el este neconstituțional dat fiind cheltuielile financiare pe care le implică. Acel proiect de lege nu a avut absolut niciun calcul. A fost votat strict dintr-o perspectivă electorală, cu un termin de implementare începând din 2022, după alegerile parlamentare anticipale așa încât să servească o sperietoare în alegeri”, a spus Dan Perciun, într-o conferință de presă.

Deputatul a estimat că legea propusă de socialiști prevede chelutieli anuale de 1,5 miliarde de lei anual și mai mult de 6 miliarde de lei pentru următorii patru ani. Prin urmare, Perciun propune revenirea la condițiile de pensionare din înaintea anului 2020.

Publicitate

Astfel, din 2022, vârsta standard de pensionare pentru bărbați ar urma să revină la 63 de ani, iar vârsta de pensionare pentru femei - 59 de ani, cu creștere treptată la 63 de ani până în 2028.

„În R. Moldova avem în ultimii ani tot mai puțini oameni care muncesc, care achită pensiile pensionarilor. Dacă în 2014 pentru fiecrae pensionare erau 1,38 angajații care achitau contribuții în fonsul de asigurări sociale, la 7 ani distanță acest uindicator s-a redus la 1,23. Suntem aproape de situația când ne apropiem de un raport de 1:1, când pentru fiecare pensionar există doar un singur salariat care îi asigură pensia în plată. Avem proporție 21,3% din populația R. Moldova au peste 60 de ani. Iar 14% au peste 65 de ani”, menționează Perciun. Parlamentarul spune că numărul persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani ar urma să creascăîn următorii 20 de ani.

„Ținând cont de aceste date, se consideră necesar de a reveni la proiectul de lege votat în 2020 și de a restabili graficul de majorare a vârstei de pensionare care a existat din 2018. Nu pot să nu recunosc că această măsură nu este cu siguranță populară. Și este de înțeles că cetățenii R. Moldova, mulți dintre care au activat în condiții complicatre întreaga viață, își doresc să iasă mai repede la pensie. Oameni vor să aibă un venit suplimentar, ca continuând, o parte din ei să mai muncească să aibă un supliment la salariu ca să aibă u venit decen”, spune Perciun.

Prin urmare, proiectul de lege propus de deputat prevede și așa numita pensie pentru carieră lungă de care vor beneficia cei care au un stagiu de cotizare contributiv, în cazul femeilor cu trei ani mai mare decât stagiul standard, în cazul bărbaților - cu cinci ani mai mare decât stagiul standard.

„Indiferent de vârsta pe care o are cineva, aceștia vor putea ieși la pensie fără nicio penalitate. Pentru anul 2022, ținând cont de stagiile standard, înseamnă că femile vor putea ieși la pensie pentru carieră lungă în condițiile în care vor avea un stagiu de cotizare mai mare de 35,6 ani, iar bărbații - mai mare de 39 de ani. Acest stagiu va crește gradula până în 2024 până la 37 de ani”, spune autorul proiectului.

La fel, proiectuul prevede revizurirea proiectului de indexare a pensiilor. „Indexarea urmează să aibă loc o dată în an, în luna aprilie, în baza inflației din anul trecut. În același timp, prevedem un coificient de majorare real al pensiei cu 50% din creșterea economică din anul precedent care se va include în pensia calculată a cetățenilor. Această majorare va fi oferită ca sumă fixă pentru toți la fel”, spune Dan Perciun.

Proiectul urmează să fie dezbătut în Parlament. Autorii planifică ca prevederile inișiativei legislative să fie puse în practică din ianuarie 2022.

Amintim că, anterior, la 16 decembrie 2020, Parlamentul a aprobat mișcorarea vârstei standart de pesnionare, care urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2022. Proiectul propune stabilirea vârstei standard de pensionare de 57 de ani pentru femei și de 62 de ani – pentru bărbați.

Conform datelor CNAS, la 01.04.2021, în R. Moldova erau 520.162 de pensionari. Datele mai arată că pensia media era de aproximativ 2.130 lei. În același timp, suma minimă a unei pensii pentru limită de vârstă era de 1.143 lei.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal