Eșecurile, provocările și prioritățile Republicii Moldova, la 30 de ani de independență

Eșecurile, provocările și prioritățile Republicii Moldova, la 30 de ani de independență

Frauda bancară, nefuncționalitatea întreprinderilor de stat și justiția șubredă, sunt principalele eșecuri ale țării noastre la 30 de ani de independență. Pe lângă asta, de-a lungul anilor, oamenii Republicii Moldova s-au confruntat cu un șir de provocări: de la infrastructură proastă la emigrare constantă. Expertul Valeriu Prohnițchi a prezentat tabloul țării noastre, în câteva rânduri, referindu-se și la obiectivele de care ar trebui să țină cont autoritățile în anii ce urmează. Declarațiile au fost făcute la conferința internațională MACRO 2021.

Provocările Republicii Moldova în ultimii 14 ani

Lipsa oamenilor și infrastructură proastă

Publicitate

„În 2007 invocam problema capitalului uman, care rămâne până astăzi una crucială. Totodată, disfuncțiile în sistemul electoral și funcționarea democrației locale e o problemă care persistă și azi. Colegii care s-au preocupat de analiza mediului, a transportului, din nou, au scos în evidență aspecte care le vedem în continuare în denumirile din mass media, problema apei, problema poluării aerului. Evident, avem și un progres. În 2007, aveam peste 60% din infrastructura clasificată ca fiind în stare rea sau foarte rea, azi doar 55% din infrastructura rutieră e în această stare”, explicăValeriu Prohnițchi.

7 aprilie, spulberat

„2009 a fost un an de răscruce. Pe lângă evenimentele din 7 aprilie, a fost o ocazie bună de a aduce în discuție fenomenul de națiune civică, care, din păcate, ulterior, a fost tăvălit, jonglat. Ce voia să spună acel raport de stare a țării este că, indiferent, ne considerăm români sau moldoveni, ruși, găgăuzi sau bulgari, ceva care ar putea să ne unească ar fi faptul că suntem cetățeni ai unei țări și putem face această țară un loc sigur. ”

Moldova, loc fără speranțe

„2013. Titulatura acelui raport era „Moldova - un loc fără speranțe”. Deoarece, atunci a fost reprodus un sondaj, care a fost implementat și în 2007 și în 2009. Sondajul a identificat o tendință foarte îngrijorătoare. Dacă în 2009, 23% din oameni voiau să plece din Moldova, în 2013 acest număr se ridica deja la 32 la sută și asta în ipoteza că cei care voiau să plece, în 2019 au plecat deja. Vedem că după această deschidere fulminantă din partea partenerilor de dezvoltare față de Republica Moldova s-a produs iarăși o închidere. Euforia occidentului față de Republica Moldova din 2009 a fost puternică, exagerată, lucru văzut de alianțele care au urmat în acei ani. ”

Problema pensionării devreme

„2014. Bomba din sistemul public de pensii. Atenționam atunci că nu a rămas mult timp. Se recomanda atunci majorarea vârstei de pensionare, lucru care s-a făcut cu o anumită întârziere. Noi propunem acum, în general, poate schimbăm optica de privire. Decât să discutăm reforme parametrice în sistemul de pensii, poate ar trebui să spunem tranșant, ce să facem ca oamenii să vrea ca o perioadă cât mai lungă din viața lor să fie activi economic. Să se pensioneze atunci când vor ei, dar motivațiile sociale și economice să îi determine să rămână cât mai mult activi din punct de vedere economic. Pentru că astăzi, în anumite sectoare, deși oamenii știu că îi așteaptă o pensie mică, ei vor cât mai repede să se pensioneze. Arderea asta se produce prea devreme. ”

Frauda bancară

„În 2015 am discutat bomba din sectorul financiar. Frauda care s-a produs în 2013-2014 reflectă unul din eșecurile fundamentale de guvernanță, pentru că încrederea în sistemul financiar e la fel de importantă ca în sistemul de justiție. ”

Salariile în plic

„2016. Imperativul unei revoluții în sistemul de guvernanță. Datele din 2016 prevedeau, în retrospectivă, că ceea ce se întâmpla în sistemul financiar, nu ținea doar de sistemul financiar. A fost o criză care repede a prins conotații sociale și care a developat ca un chirurg problemele țării și disfuncțiile sociale. În 2016 încercam să facem observații asupra economiei neobservate. Adică problema banilor a fost subiectul central. E vorba de economia neformală. Am atras atunci atenția că în 2016-2017 s-a produs o creștere a economiei neformale și ceea ce îngrijora cel mai mult era că această creștere s-a produs prin reconversiunea locurilor de muncă formale în locuri de muncă informale.”

Investiții nedurabile

„2018. Am discutat despre rolul investițiilor în dezvoltarea economică. Am cercetat felul în care au evoluat investițiile și am arătat, că din punct de vedere al politicii investiționale, Moldova a mers pe calea de rezistență minimală, creând aceste zone economice libere, în care canaliza fluxul de investiții străine. Evident, investițiile străine au creat multe locuri de muncă, dar, din păcate, acele investiții cum au venit, la fel de repede pot să plece. ”

Inegalități sociale

„În ediția din 2019 am discutat calitățile socio-economice ale RM. O tendință pozitivă a fost scăderea inegalităților sociale. Pe altă parte, această scădere a inegalităților s-a produs prin plecarea celor săraci. Remitențele au avut un rol crucial în reducerea inegalităților. ”

Pandemia de COVID-19

„2020.Pandemia respectivă a developat multe lucruri. Moldova a fost prinsă pe neregătite, ca nimeni. Totuși criza din 2016 ne-a jucat festa, pentru că Guvernul a fost prins chiar fără spațiu fiscal. Asta e doar o parte a monedei, pentru că răspunsul Guvernului la această criză a fost foarte modest, foarte anost. Pe de altă parte, Covid a arătat potențialul tehnologiilor. Brusc am înțeles că putem folosi tehnologiile informaționale pentru școală. ”

...

Sursa Foto: facebook.com, Valeriu Prohnițchi, director de program „Cercetare și metodologie” la Expert-Grup

Cele mai răsunătoare eșecuri din ultimii 30 de ani

- Frauda bancară

- Colapsarea întreprinderilor de stat

„Pentru că ele au fost folosite pentru finanțarea partidelor politice, spălarea banilor. Eu cred că mai bine ar fi ca întreprinderile să nu mai fie în mâinile statului”, a dat de înțeles Prohnițchi.

-Eșecul în asigurarea supremației legii

„Din punct de vedere financiar, absența legii însemnă lipsă de investiții.”

Priorități pentru Republica Moldova

-Modernizarea sistemului educațional

- Recuperarea decalajului tehnologic

„Educația tehnologică, lecția de muncă trebuie aruncată la gunoi și înlocuită cu robotica. ”

- Creșterea accelerată a productivității muncii

„Avem probleme majore în demografie. Cea mai bună cale de a reduce povara pe sistemul public de pensii este de a spori mult productivitatea celor care lucrează. Și că din partea lor nu sunt necesare eforturi supraomenești de a susține sistemul public de pensii. ”

-Adaptarea la schimbările climaterice

„Observăm că fenomenele meteo devin tot mai violente de la un an la altul. Acum vedem că seceta persistă doi-trei ani. Sistemul nostru nu e capabil să facă față la asemenea fenomene”, a concluzionat Valeriu Prohnițchi, director de program „Cercetare și metodologie” la Expert-Grup.

Conferința internațională MACRO 2021 „Republica Moldova, la 30 de ani de independență. Concluzii și perspective pentru o dezvoltare sustenabilă” a avut loc, la 23 noiembrie, la Chișinău.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal