CSP a votat componența Comisiei de evaluare a performațelor procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo

CSP a votat componența Comisiei de evaluare a performațelor procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a votat componența Comisiei de evaluare a performanțelor procurorului suspendat Alexandr Stoianoglo. Comisia este constituită din cinci membri, dintre care unul este propus de președinta Maia Sandu, unul de Ministerul Justiţiei, unul de Consiliul Superior al Magistraturii, unul de Consiliul Superior al Procurorilor şi unul de procurorul general.

Astfel, membrii au fost propuși după cum urmează, Drago Kos - președinta Maia Sandu, Angela Popil - Ministerul Justiției, Lidia Bulgac - CSM, Mariana Alexandru - CSP și Ion Matușenco - procurorul geenral suspendat, Alexandr Stoianoglo.

„CSP a hotărât: se constituie Comisia de Evaluare a Performanțelor procurorului general, în următoarea componență, Drago Kos, Angela Popil, Lidia Bulgac, Mariana Alexandru, Ion Matușenco. Hotărârea va fi publicată pe pagina web a CSP și poate fi contestată la Curtea de Apel în termen de 30 de zile de la votul acesteia” se arată în hotărâre.

Publicitate

Amintim că, membrii CSP s-au întrunit ieri, 22 noiembrie, în ședință. Consiliul a aprobat Regulamentului privind procedura de evaluarea a performanțelor Procurorului General, precum și a desemnat-o în calitate de membru din partea CSP pe fosta procuroră DNA din România, Mariana Alexandru. Totodată, procurorii urmau să constituie ieri Comisia de evaluare a performanțelor Procurorului General, dar subiectul a fost amânat pentru ședința de azi.

Menționăm că, la 4 noiembrie, Maia Sandu a trimis o solicitare CSP-ului de a evalua performanțele lui Alexandr Stoianoglo.

AGORA amintește că procurorul general suspendat al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, este cercetat penal pentru cinci capete de acuzare. Este vorba de abuzul de serviciu, corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu. Cele cinci infracțiuni penale Stoianoglo le-ar fi comis în perioada anilor 2011 (atunci când deținea funcția de deputat) și 2021 (deținând funcția de procuror general).

La 8 octombrie, Alexandr Stoianoglo a fost plasat pentru 30 de zile în arest la domiciliu. Decizia a fost luată de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana. La ieșire, Stoianoglo a spus, în apărarea sa, că „merge procesul de acapărare a instituțiilor de stat”.

La data de 3 noiembrie, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au acceptat demersul privind prelungirea măsurii preventive sub formă de arest la domiciliu a procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo pentru încă 30 de zile.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal