Fermele de criptovalută din Transnistria. Care sunt interesele ascunse și ce riscuri există pentru Republica Moldova

Fermele de criptovalută din Transnistria. Care sunt interesele ascunse și ce riscuri există pentru Republica Moldova

O fi păstrat regiunea transnistreană câte ceva din trecutul sovietic, însă prezentul ei pare să țină pasul cu ultimele tendințe tehnologice în materie de criptovalută. Pe malul stâng al Nistrului, în autoproclamata republică, businessul cu criptomonede este susținut și încurajat de așa-zisele autorități. Experții spun că această valută virtuală ar fi folosită ulterior inclusiv în scopuri ilegale, asemenea ferme existând în mai multe regiuni aflate sub influență rusească. Autoritățile atenționează că există anumite riscuri pentru Republica Moldova, în timp ce Serviciul de Informații și Securitate dă asigurări că urmărește îndeaproape situația. 

Un „start-up” cu tente politice

În 2017, presa rusă relata despre faptul că omul de afaceri Igor Ceaika, fiul procurorului general al Federației Ruse, este în căutarea unor platforme pentru dezvoltarea fermelor de criptovalută. 

Până atunci, omul de afaceri nu părea interesat de tehnologii, acesta fiind implicat în reciclarea gunoiului, cultivarea ciupercilor în suburbiile Moscovei, furnizarea de produse în China, dezvoltarea afacerilor în domeniul turismului în Crimeea. Totodată, până în 2021, acesta a fost acționar majoritar la două posturi de televiziune din Republica Moldova, afiliate socialiștilor. 

„În pofida unui oarecare scepticism din partea unei părți a comunității și a reprezentanților guvernamentali, cred că acest tip de tehnologie și de economie va face parte, inevitabil, din viața noastră pe termen mediu. (...) Ni s-a spus că acum în Transnistria... totul este pregătit din punct de vedere legal pentru a fi posibilă angajarea în acest tip de activitate”, spunea atunci Ceaika.

Între timp, într-adevăr, așa zisa legislație din regiunea transnistreană suferea modificări, iar, peste câteva luni de la aceste declarații, pe 31 ianuarie 2018, o așa-numita lege cu privire la „dezvoltarea tehnologiilor informaționale blockchain” intrase deja în vigoare. Scopul acesteia era de a atrage investițiile în domeniu, însă ce avea de câștigat regiunea? 

Potrivit uneia dintre prevederi, activitatea în domeniul dezvoltării tehnologiilor informaționale de tip blockchain este unul dintre domeniile prioritare ale activității investiționale din regiune, însă orice derivat final nu poate fi un mijloc de plată în stânga Nistrului.

Totodată, nu există taxe pentru importul echipamentelor. Mai mult, dezvoltarea tehnologiei blockchain nu necesită obținerea unui permis special sau a altor documente de autorizare legate de protecția informației sau confirmarea conformității.

Deși urmau să aibă parte de toate aceste beneficii, așa-zisa lege stipula că „organizațiile rezidente ale zonei economice libere de dezvoltare a tehnologiei blockchain nu sunt recunoscute ca plătitori de impozite și alte plăți obligatorii”. 

Experții spun că motivele pentru care fermele de criptovalută au apărut în stânga Nistrului sunt mult mai vaste, decât ne-ar putea părea la prima vedere. 

„În aprilie 2017, Putin a emis cinci dispoziții de promovare a tehnologiilor blockchain și criptovalută. Unul din scopuri era crearea unui sistem de plăți care să evite sancțiunile. Din 2017, vedem că au început a se dezvolta activ business-urile de mining în Transnistria, Donbas, Abhazia, regiunile separatiste ocupate de armată rusă. În Transnistria este gaz pe degeaba, poți să faci energie, în Donbas extrag cărbune pe degeaba și fac energie ieftină, iar în Abhazia e și mai simplu - efectiv, se fură energie de la centrala hidroelectrică a Georgiei. (...) Potențial, rușii vor să folosească criptovaluta pentru ca să evite sancțiunile americane”, a declarat pentru AGORA expertul în energetică Sergiu Tofilat.  

De notat că, potrivit unei investigații publicate de Wired, „ În iulie 2018, pe fondul anchetei privind influența Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016 din SUA, Robert Mueller a pus sub acuzare 12 agenți din cadrul GRU, serviciul de informații al armatei ruse, dintre care unii au minat bitcoin în România și i-au folosit pentru a plăti hackerii care au furat e-mailurile lui Hillary Clinton”.

Legătura dintre gazul rusesc și fermele de criptovalută

Potrivit pretinsei legi votate de așa-zisul Soviet Suprem, regiunea „garantează subiecților din zona economică liberă de dezvoltare a blockchain să ofere asistență maximă în domeniul furnizării energiei, precum și eliminarea defecțiunilor cauzate de organizațiile furnizoare de energie”. Astfel, energia electrică este vândută la prețuri mai mici fermelor de mining. 

Potrivit unei investigații realizate de anticorupție.md, în regiunea transnistreană, energia electrică este de patru ori mai ieftină decât în restul Republicii Moldova, echivalentul a 0,05 euro per 1 kWh. În același timp, energia electrică este vândută fermelor de mining, în funcție de volumul cumpărat, ajungând și la 0,03 euro per 1 kWh. 

Se cunoaște că pentru a alimenta fermele de criptovalută este nevoie de un volum imens de energie electrică. De ce?

De fapt, specialiștii spun că dacă Bitcoin ar fi o țară, s-ar afla în top 30 la nivel mondial în ceea ce privește consumul de energie. 

Criptomonedele virtuale au nevoie de o rețea masivă de calculatoare peer-to-peer. Pentru a ține evidența tuturor lucrurilor și  a menține rețeaua în siguranță, se folosește un sistem de evidență numit blockchain. Acesta înregistrează toate tranzacțiile. Fiecare persoană din rețea primește o copie și fiecare copie este legată de cealaltă. 

Oricine poate face parte din rețea, trebuie doar să aibă un computer de mare putere, cu cât mai puternic, cu atât mai bine. Aceste computere rezolvă probleme matematice din ce în ce mai dificile pentru a menține totul în funcțiune. 

Regiunea transnistreană primește gaz rusesc, însă de la declararea independenței Republicii Moldova nu a plătit nici un leu pentru acesta. Cu timpul, s-a format o datorie de peste 7,5 miliarde de dolari, care continuă să crească în fiecare zi. 

Gazul gratuit este folosit pentru a produce energie electrică, partea stânga Nistrului consumând mai mult gaz natural decât partea dreaptă tocmai din acest motiv. De notat că Centrala Termo-Electrică „Moldovenească”, fiind situată în regiunea controlată de autoritățile separatiste de la Tiraspol, a fost privatizată, iar într-un final a fost procurată de concernul rus Inter RAO UES. 

Dacă este să comparăm volumul de energie utilizat până la așa zisa reglementare a tehnologiilor blockchain și în prezent, vedem că acesta a crescut semnificativ. 

 „Consumul a crescut între 5 și 10% comparativ cu 2018, parțial acest lucru se datorează fermelor de mining, dar nu aveam suficiente date pentru a vedea care este consumul pe categorii de consumatori. Noi vedem consumul total pe regiune, cât la aceasta a contribuit mining-ul este greu de spus”,  a declarat pentru AGORA expertul în energetică Sergiu Tofilat.  

Autoritățile sugerează că fermele de criptovalută din stânga Nistrului supun țara anumitor riscuri.  

„Dacă nu reglementezi și nu vii cu niște reguli clare de joc în acest domeniu avem ceea ce avem astăzi unde niște companii exploatează vulnerabilitățile sistemului per ansamblu, aici vorbesc despre cadru normativ, de capacitatea instituțiilor de a urmări anumite activități ale acestor companii, și exploatează din greu și noi cu toții avem de suferit. Astăzi, criptomonedele sunt încă un consumator extraordinar de mare de energie, pe care noi o cumpărăm din altă parte. Având același sistem energetic și având aceleași probleme și riscuri de neaprovizionare eficientă cu energie electrică, cu gaze, noi ne permitem să nu reglementăm niște domenii în care cineva își face de cap pe contul nostru”, a declarat pentru AGORA Iurie Țurcanu, vicepremier pentru Digitalizare. 

SIS a împiedicat importul unor echipamente

 Serviciul de Informații și Securitate ne-a dat asigurări că urmărește îndeaproape fenomenul fermelor de criptovalută din stânga Nistrului. Drept răspuns la solicitarea AGORA, instituția a declarat întreprinde „acțiuni orientate spre combaterea riscurilor de natură economică, energetică și social-politică la adresa securității naționale, generate de funcționarea fermelor de criptovalută din regiunea transnistreană”.

 „Menționăm că, de comun cu alte instituții ale statului, Serviciul a întreprins măsuri pentru obstrucționarea importurilor de echipament destinat producerii de criptovalută, în raioanele de est ale Republicii Moldova. Vă aducem la cunoștință că dezvoltarea mediului de afaceri din regiunea transnistreană a Republicii Moldova nu este coordonată cu autoritățile constituționale de la Chișinău. SIS cunoaște despre dezvoltarea fermelor de criptovalută în regiunea transnistreană încă din perioada incipientă și a informat instituțiile abilitate ale statului la fiecare etapă de dezvoltare a acestui proiect. Pe parcursul ultimului an, producerea criptovalutei și importul de echipament în regiunea transnistreană a fost subiectul multiplelor informări remise către conducerea statului și instituțiile centrale.  Subiectul rămâne în atenția Serviciului, iar rezultatele investigațiilor vor fi puse la dispoziția beneficiarilor legali”, se spune în răspunsul oferit de serviciul de presă al SIS. 

Cripto-leul ar putea deveni realitate

În timp ce în stânga Nistrului fermele de criptovalută se dezvoltă continuu, pe malul drept acest domeniu rămâne, deocamdată, nereglementat. Autoritățile cred însă că lucrurile se vor schimba.

„Nefiind reglementat domeniul, dacă cineva astăzi își fură un bitcoin nici nu ai cui să te plângi. (...) Dacă vorbim de criptomonede aplicate în procesele din serviciile publice, noi am venit și cu un prototip pe care eu cred că va trebui să-l reiterăm către Banca Națională de a introduce o anumită masă monetară, un fel de cripto-leu dacă doriți, un fel de bani fără numerar, dar care joacă după noile reguli, care ar putea să fie utilizați la automatizarea anumitor procese ca să asigurăm consistența tranzacțiilor. Indubitabil, toate tranzacțiile ar decurge într-un mod mult mai consistent și transparent. vem acest concept, el cred că urmează să fie mult lucrat, maturat, dar să știți că pe agenda noastră sunt și astfel de tehnologii și lucruri care pentru unii s-ar putea să fie mult mai exotice pentru contextul nostru, pentru realitatea noastră de astăzi”,  a declarat Iurie Țurcanu, vicepremier pentru Digitalizare. 

Volumul mondial al criptomonedelor

Potrivit datelor din noiembrie 2021, în lume există peste 10.000 de criptomonede. În timp ce unele au un număr mic de adepți sau de volume de tranzacționare, altele se bucură de o popularitate imensă în rândul investitorilor. 

Majoritatea criptomonedelor din prezent derivă, într-o formă sau alta, din Bitcoin. În pofida miilor de concurenți care au apărut, Bitcoin - criptomoneda originală - rămâne jucătorul dominant în ceea ce privește utilizarea și valoarea economică. Fiecare monedă valora aproximativ 60.000 de dolari în noiembrie 2021, cu o capitalizare de piață de peste un trilion de dolari.

Ca platforme descentralizate, criptomonedele bazate pe blockchain permit persoanelor fizice să se angajeze în tranzacții financiare peer-to-peer sau să încheie contracte. În ambele cazuri, nu este nevoie de un intermediar terț de încredere, cum ar fi o bancă, o autoritate monetară, un tribunal sau un judecător. Acest lucru are potențialul de a perturba ordinea financiară existentă și de a democratiza finanțele, spun specialiștii. Dimensiunea spațiului criptomonedelor a crescut exponențial în ultimul deceniu, cu noi inovații și o capitalizare colectivă a pieței de peste 2,5 trilioane de dolari.

Poți face diferența

Dacă îți iei un abonament cu doar 48 lei pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent.

Vezi și aceste știri
O țară, două realități paralele: De ce consumatorii din stânga Nistrului achită 78 de bani pentru un metru cub de gaze

O țară, două realități paralele: De ce consumatorii din stânga Nistrului achită 78 de bani pentru un metru cub de gaze

16 dosare răsunătoare ale politicii moldovenești. Cine sunt foștii demnitari găsiți nevinovați, eliberați înainte de termen sau dați de ani buni în căutare (INFOGRAFIC)

16 dosare răsunătoare ale politicii moldovenești. Cine sunt foștii demnitari găsiți nevinovați, eliberați înainte de termen sau dați de ani buni în căutare (INFOGRAFIC)

Moldova, printre țările din Europa cu cel mai mic grad de împădurire. Specialiștii cred că ar fi nevoie de plantarea a 1,5 miliarde de arbori

Moldova, printre țările din Europa cu cel mai mic grad de împădurire. Specialiștii cred că ar fi nevoie de plantarea a 1,5 miliarde de arbori

EMISIUNI
 • Prepare for Future | Olesea Gălușcă: Industria creativă din Moldova poate deveni pilonul cel mai important al economiei Moldovei
  Prepare for Future | Olesea Gălușcă: Industria creativă din Moldova poate deveni pilonul cel mai important al economiei Moldovei
 • Podcastul „Azi e vinerea” | Miroase a ars la Bismobil Kitchen, emisiunea „Iartă-mă” în justiție și care-i sportul nostru național (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Iarna secetoasă și temperaturile record. Cum resimte sectorul agricol schimbările climatice
Cele mai populare
 • 1
  10 mii de lei pentru titularii de patentă care trec la regim de activitate independentă. Soluțiile Ministerului Economiei
 • 2
  Guvernul va oferi compensații consumatorilor noncasnici pentru primii 500 de metri cubi de gaz. Prețul va fi de 12,27 lei fără TVA
 • 3
  CSP s-a întrunit în ședință după mai multe tentative eșuate. UPDATE: Demersul de anulare a concursului la șefia PCCOCS, respins de majoritatea membrilor (LIVE)
 • 4
  Un cuplu iranian care s-a filmat dansând în centrul Teheranului în sprijinul protestelor, condamnat la peste 10 ani de închisoare (VIDEO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.