Cercetarea DIASMOKE privind studierea impactului asupra sănătății a noilor produse de nicotină non combustibilă a fost lansată oficială în Republica Moldova

Cercetarea DIASMOKE privind studierea impactului asupra sănătății a noilor produse de nicotină non combustibilă a fost lansată oficială în Republica Moldova

Universitatea din Catania, Italia și Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova au dat start unei colaborării inter-universitare prin lansarea oficială a proiectului de studiu DIASMOKE. Cercetarea DIASMOKE vizează studierea impactului asupra sănătății a noilor produse de nicotină non combustibilă ce sunt deja întrebuințate pe larg atât la nivel global, cât și în Republica Moldova. Studiul de cercetare este desfășurat  paralel în Republica Moldova, Italia, Marea Britanie și Polonia.

„Misiunea noastră este să ajutăm pacienții diabetici fumători cu alternative mai puțin dăunătoare pentru a reduce problemele de sănătate. Sunt recunoscător pentru angajamentul puternic al Universității de Stat de Medicină și Farmaceutică „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova pentru a lucra cu Centrul de Excelență pentru Accelerarea Reducerii Riscurilor al Universității din Catania în acumularea cunoștințelor academice privind reducerea daunelor tutunului la scară globală.”

Riccardo Polosa, directorul Departamentului de Medicină Internă al Universității din Catania

Autor:

Publicitate

Potrivit lui Riccardo Polosa, unul dintre fondatorii Centrului de Excelență pentru Accelerarea Reducerii Riscurilor, obiectivul său ca om de știință este să împărtășească cunoștințe sale pentru a îmbunătăți „nu doar calitatea vieții fumătorilor care doresc să renunțe la fumat, dar și pentru a genera o calitate mai bună a vieții în general pentru populație”.

Diabetul se agravează frecvent la fumători, iar accentul pe persoanele cu diabet trebuie readus în prim plan, în special în țările cu prevalență ridicată a fumatului și a diabetului zaharat așa precum e cazul Republicii Moldova.

„Ne așteptăm să asistăm la etapa când pacienții diabetici care fumează să adopte un mod de mai sănătos și o alternativă mai puțin dăunătoare pentru reducerea riscurilor pentru sănătate legate de fumat, datorită inițiativei DIASMOKE.”

John Isaac, CEO Metanoic Health `Ltd, din Marea Britanie

Autor:

Cercetătoarea principală a studiului DIASMOKE în Republica Moldova este Lorina Vudu, secondată de medicul endocrinolog, Stela Vudu. În opinia Lorinei Vudu diabetul este o problemă stringentă atât la nivel mondial cât și pentru Republica Moldova, iar maladia asociată cu fumatul prezintă un risc sporit.

„Unul dintre pericolele diabetului zaharat este că afectează ireversibil vasele mici și mari, provocând accidente vasculare cerebrale și infarct miocardic. Fumatul este o altă problemă socială și psihologică e asociată cu creșterea morbidității și mortalității. Fumătorii prezintă un risc mai mare să dezvolte boli cardiovasculare, care sunt printre principalele cauze de deces în multe țări.”

Lorina Vudu, cercetătoare

Autor:

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal