Doza suplimentară se administrează persoanelor cu imunitate scăzută
Doza suplimentară de vaccin reprezintă o doză adițională, în mare parte fiind doza trei administrată persoanelor sever imunocompormise ca parte extinsă a schemei primare de vaccinare. În cazul dat ne referim la persoanele la care sistemul de apărare nu este suficient de puternic.
„În cazul lor există în prezent dovezi că administrarea a două doze de vaccin nu dezvoltă un răspuns imun suficient ca să ofere protecție. Aceste categorii includ pacienții oncologici, inclusiv care sunt în proces de chimioterapei, pacienții post-transplant de organe, pacienți cu imunodeficiențe severe, persoanele cu infecția HIV/SIDA și alte persoane”, explică secretara de stat a Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu.
Doza trei ca doză suplimentară se administrează la un interval de circa 28 de zile - trei luni după schema primară de vaccinare, adică după doza doi de vaccin. Administrarea se face doar la supravegherea și recomandarea medicului curant.
În mare parte, se injectează același timp de vaccin cu care a fost imunizată persoana. Totuși, pentru unele tipuri de vaccin se permit și așa numitele scheme încrucișate. În privinșa vaccinului Jansen, până acum nu există doveți care să spună că e nevoie de administrarea dozei suplimentare.
Doza booster menține imunitatea și protecția împotriva infecției
Doza booster se administrează persoanelor care au încheiat schema completă de vaccinare anti-COVID și scopul acestei doze booster este de a menține imunitatea și protecția împotriva infecției prin sporirea răspunsului imun.
Scopul principal al vaccinării este prevenirea cazurilor grave și a deceselor. Există o categorie de persoane care reprezintă un risc sporit să dezvolte aceste forme grave și cazuri letale. Anume aceste categorii sunt eligibili pentru dozele booster.
„Toate evidențele de care dispune în prezent comunitatea științifică nu recomandă administrarea dozei booster la populația generală - adulți, tineri sănătoși”, precizează Svetlana Nicolaescu.
Pentru doza booster se includ și cei predispuși la infecție - personalul medical și farmaciști, persoanele trecute de vârsta de 60 de ani, persoanele cu comorbidități, personalul din centrele de plasament, asistenții sociali, angajații din educație.
Doza booster se administrează la un interval de cel puțin 6 luni pentru vaccinurile la care schema primară prevede două doze. Și doar în vaccinul Janssen, doza booster se administrează la interval de două luni. La fel, doza booster poate fi din același vaccin administrat anterior, dar și celelalte tipuri de vaccin.
Și persoanele care s-au vaccinat peste hotare pot beneficia de doza booster în Moldova dacă s-au vaccinat peste hotare.
AGORA precizează că din luna martie 2020, când a fost inițiată campania de vaccinare anti-COVID, și până în prezent, în țara noastră au fost imunizate cu două doze de vaccin 918.857 persoane. În total s-au administrat 1.594.761 doze de vaccin.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.