Uniunea Avocaților din Moldova își anunță nemulțumirea față de majorarea plăților la bugetul social. Mai exact, este vorba de majorare a cuantumului contribuțiilor de asigurări sociale plătibile de către exponenții profesiilor juridice de la 24.255 lei în anul 2021 până la 27.481 lei în anul 2022.
Uniunea Avocaților din Republica Moldova consideră că această modificare nu se justifică. În opinia avocaților, tratamentul aplicat exponenților profesiilor juridice este discriminatoriu în raport cu alte entități, plătitori de contribuții fixe de asigurări sociale.
Avocați sunt de părere că, dacă se reformează sistemul, atunci reforma trebuie să vizeze pe toți, dar nu numai profesiile juridice.
„Este inadmisibilă crearea unor sarcini contributive mai mari numai pentru anumite profesii sau activități. Cu alte cuvinte, dacă un întreprinzător individual sau titular de patentă va avea opțiunea de a se asigura social contra unei sume de 12 838 lei/an, beneficiind de tot spectrul de servicii și protecție socială, atunci și un avocat ar trebui să aibă aceeași opțiune” se arată în comunicatul emis de Uniune.
Avocații vin cu propunerea de a lăsa fără modificări în anul 2022 cuantumul contribuției de asigurări sociale pentru exponenții profesiilor juridice, urmând ca pentru anul 2023, în comun cu ministerul de resort, să se determine modalitatea de plată a contribuției de asigurări sociale în cotă procentuală, similar sectorului real al economiei.
Unii și-au scris nemulțumirea pe rețele sociale. Astfel, Vadim Vieru a menționat că deși au plătit asigurarea socială, nu a primit garanțiile sociale.
„Creșterea taxelor și impozitelor se va reflecta în factura populației și așa sărace. Anul trecut ați obligat avocații să achite contribuții de asigurări sociale în sumă de 24255 lei/an. Ne-ați promis garanții sociale. Nu am primit garanții sociale. Pentru anul care vine, doriți să ne obligați să achităm 27481 lei/an. O să ne promiteți din nou, garanții sociale. Garanții pe care nu o să ni le dați” a scris Vieru.
El a mai adăugat că din cauza politicilor Guvernului, anul trecut 10% din avocați au considerat că e mai bine să nu practice avocatura. Potrivit lui, anul acesta valul de plecări din profesie o să se repete.
Uniunea Avocaților din Republica Moldova solicită public întrevedere cu membrii Comisiei parlamentare de profil pentru a discuta proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale pe anul 2022 în partea care vizează avocații.