
PODCAST | Scott Greytak: Lupta împotriva corupției reprezintă un interes de securitate națională
„Anul 2022 ar putea fi unul dintre cei mai importanți ani pentru lupta împotriva corupției globale”, afirmă Scott Greytak, director de advocacy al organizației Transparency International U.S., în cadrul celui de-al 13-lea episod al podcast-ului „Conversații Anticorupție”, lansat de Asociația pentru Drepturile Omului Lex XXI din Bălți și moderat de către Valeria Ciolac.
・
Scott Greytak este director de advocacy în cadrul biroului american al organizației non-guvernamentale Transparency International, unde gestionează agenda legislativă a biroului și supraveghează Laboratorul de legislație anticorupție. El este un avocat anticorupție care a contribuit la desfășurarea cu succes a inițiativelor legislative, legale și de măsuri de vot privind finanțarea campaniilor, vot, influență străină, etică și reprezentare corectă.
În acest episod, discutăm cu Greytak despre sarcinile și problemele care sunt abordate de Oficiul Internațional al SUA pentru Transparență, precum și strategiile de combatere a corupției. Abordăm legile privind finanțele ilicite, mita, combaterea spălării banilor în SUA, Legea privind practicile de corupție în străinătate (FCPA), protecția avertizorilor și fenomenul „ușă rotativă” între industria privată și Guvern. În cele din urmă, discutăm despre noul plan privind lupta împotriva corupției publice, care a fost anunțat recent de Guvernul statelor Unite, Summit-ul democrației găzduit de administrația Biden și cele mai tensionante probleme care vor fi abordate de activitatea anticorupție în SUA în prezent.
https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/1185797791&color=%23ff5500&auto_play=true&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true
Highlights din intervențiile invitatului:
- Avertizorii (whistleblowers) sunt cei care au contribuit ca SUA să aibă un stat de drept și o societate civilă atât de puternică, și să dețină legi anticorupție care sunt văzute drept model de urmat de alte țări ale lumii.
- Avertizorii sunt poziționați să ridice un steag și să-și folosească vocile pentru a invoca un comportament corupt și ilegal.
- Lupta împotriva corupției reprezintă un interes de securitate națională.
- Dacă poți investi în anticorupție și o poți îndrepta într-o direcție pozitivă, atunci vei avea un impact exponențial și multidimensional asupra altor mulțimi de probleme.
- Anul 2022 ar putea fi, și vom lucra pentru a-l face, unul dintre cei mai importanți ani pentru lupta împotriva corupției globale.
Podcastul „Conversații Anticorupție” este realizat de Asociația pentru Drepturile Omului Lex XXI, o organizație non-profit din Bălți, care a fost înființată în 2003 de un grup de studenți la drept, pentru a apăra și promova drepturile omului în Moldova. Proiectul își propune să crească gradul de conștientizare a populației în raport cu fenomenul de corupție, prin producerea a 24 de episoade de podcast pe probleme legate de buna guvernare, cu participarea a 12 vorbitori americani și 12 moldoveni.
Printre vorbitorii podcastului sunt Sergiu Litvinenco (Minsitrul Justiției), Victoria Sanduța (judecătoare), Matthew Stephenson (profesor la Harvard Law School), Susan Rose- Ackerman (profesor la Yale Law School), Nathan Bocks (primarul or. Holland, Michigan), James Wasserstrom (diplomat american), Danielle Brian (director al proiectului privind supravegherea guvernului - POGO), Kayuyum Koban (consilier la EducationUSA), Matthew Winters (profesor la Universitatea din Illinois), Brian Taylor (profesor de guvern, Michigan), Maggie Lemere (producătoare de film), Chris Flowers (American Councils for International Education), Kevin E. Davis (Director, Transparency International SUA), Olesea Stamate (ex-ministră a Justiției din Republica Moldova), Dan Perciun (deputat în Parlamentul Republicii Moldova), Liliana Nicolaescu Onofrei (ex-ministră a Educației), Ion Pruteanu (Centrul Național Anticorupție), Lidia Sanduleac (Ministerul Afacerilor Interne).
Puteți accesa materialul integral pe pagina de SoundCloud a podcastului.