
Ultimele acțiuni de urmărire penală în dosarul Stoianoglo: Martori audiați, percheziții și materiale în examinare
În cauza penală ce-l vizează pe procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo au fost audiate două persoane, s-au întreprins percheziții la biroul fostului șef PG și au fost ridicate mai multe acte și dispozitive electronice care sunt examinate în prezent. Despre etapa la care se află investigația pe caz a comunicat la 25 noiembrie procurorul anticorupție Victor Furtună.
・
Procurorul ce investighează cazul, Victor Furtună, informează că în ultima perioadă, în dosarul în care figurează Alexandr Stoianoglo au fost audiate două persoane în calitate de martori. „ Declarațiile lor, în cumulul cu celelalte probe administrate, vin să confirme învinuirea înaintată”, se precizează într-o notă informativă.
La fel, oamenii legii au au desfășurat preț de cinci ore percheziții în biroul procurorului general suspendat. În rezultat au fost ridicate trei agende, documente și înscrisuri de peste 2000 file. Până acum, acestea au fost examinate parțial.
Furtună mai spune că a fost efectuată cercetarea unui dispozitiv electronic de comunicare, cu participarea specialistului, „fiind stabilite probe pertinente cauzei penale” și a fost efectuată expertiza inginero-tehnică a unui dispozitiv electronic de comunicare.
Menționăm că procurorul general suspendat al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, este cercetat penal pentru cinci capete de acuzare. Este vorba de abuzul de serviciu, corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu.
Stoianoglo ar fi comis cele cinci infracțiuni penale, în perioada anilor 2011 (atunci când deținea funcția de deputat) și 2021 (deținând funcția de procuror general).
La 5 octombrie curent Stoianoglo a fost reținut pentru 72 de ore, iar la 8 octombrie a fost plasat pentru 30 de zile în arest la domiciliu. Decizia a fost luată de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana. La ieșire, Stoianoglo a spus, în apărarea sa, că „merge procesul de acapararea a instituțiilor de stat”.
La data de 3 noiembrie, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au acceptat demersul privind prelungirea măsurii preventive sub formă de arest la domiciliu a procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo pentru încă 30 de zile.
La fel, amintim că la 4 noiembrie, Maia Sandu a trimis o solicitare CSP-ului de a evalua performanțele lui Alexandr Stoianoglo. Iar la 22 noiembrie, în ședința CSP a fost aprobat Regulamentului privind procedura de evaluarea a performanțelor Procurorului General, precum și a desemnarea în calitate de membru din partea CSP a fostei procuroră DNA din România, Mariana Alexandru. A doua zi, CSP a votat componența Comisiei de evaluare a performanțelor procurorului suspendat Alexandr Stoianoglo. Comisia este constituită din cinci membri, dintre care unul este propus de președinta Maia Sandu, unul de Ministerul Justiţiei, unul de Consiliul Superior al Magistraturii, unul de Consiliul Superior al Procurorilor şi unul de procurorul general.