Loteria Națională și Metalferos, două companii ale statului cu venituri de câte 1 miliard de lei în primul semestru al 2021

Loteria Națională și Metalferos, două companii ale statului cu venituri de câte 1 miliard de lei în primul semestru al 2021

În prima jumătate a acestui an 32 societăţi comerciale cu capital de stat au înregistrat venituri de aproape 8,89 miliarde de lei, în creştere cu circa 1,55 miliarde de lei (22%) faţă de aceeaşi perioadă a anului 2020, arată un raport al Ministerului Finanţelor. Din cele 32 de societăţi comerciale cu capital de stat analizate de Ministerul Finanţelor, 17 au raportat creşteri totale ale veniturilor de 2,4 miliarde lei, în timp ce 14 societăţi au înregistrat o scădere cumulată a veniturilor de peste 858 milioane lei, iar una - Arena Naţională SRL nu a înregistrat venituri din vânzări în semestrul I, anii 2020-2021, notează mold-street.com.

Creşterea cifrei de afaceri a fost asigurată în special de două societăţi comerciale. Cea mai spectaculoasă creştere a veniturilor, de circa şapte ori, a înregistrat SA Loteria Națională a Moldovei, veniturile din vânzări ale căreia s-au majorat în primele șase luni ale acestui an cu 1,18 miliarde lei, comparativ cu rezultatul din aceeași perioadă a anului 2020.

Acest rezultat s-a datorat unor măsuri de a atrage în spaţiul legal pe cei pasionaţi de jocurile de noroc, precum loteriile sau pariurile sportive.

Publicitate

Pe locul doi se află SA Metalferos (unde statul deţine peste 78% din capital) cu o creştere de aproape trei ori: de la 479,5 milioane lei în primul semestru al anului 2020, la 1,34 miliarde lei în primul semestru al 2021. Saltul vânzărilor cu peste 861 milioane lei de la Metalferos s-a datorat în special cererii mari de deşeuri de metale şi preţului în creştere semnificativă pe pieţele externe.

Creşteri însemnate ale veniturilor din vânzari au mai înregistrat și Termoelectrica - cu 217,5 milioane lei, Red-Nord – cu 34,6 milioane lei, CET Nord - cu 33,4 milioane lei, Combinatul de Vinuri Cricova – cu 22,1 milioane lei, Moldtelecom - cu 19,8 milioane lei, Drumuri Criuleni - cu 10,7 milioane lei și Barza Albă – 6,8 milioane lei.

Pe de altă parte 14 societăţi comerciale au înregistrat scăderi semnificative ale veniturilor. În primul rând este vorba de Energocom veniturile căreia au scăzut cu peste 800 milioane lei, ca urmare a faptului că din 1 aprilie nu mai este intermediara la achiziția de energie electrică de la Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan. Urmează Furnizarea Energiei Electrice Nord cu o scădere de 12,6 milioane lei, Drumuri Rîșcani – cu 7,5 milioane lei, Institutul de Cercetări Științifice „Rif-Acvaaparat" – 5,7 milioane lei şi Moldexpo cu o scădere de 5,4 milioane lei.

La situația din 30 iunie 2021, în Registrul patrimoniului public ținut de către Agenția Proprietății Publice, sunt incluse 79 societăți comerciale cu capital de stat, capitalul social al cărora este în mărime de 5,43 miliarde lei, din care proprietatea statului – 4.287,3 milioane lei sau 78,9%.

Din cele 79 de societăţi comerciale la 59 întreprinderi statul deţine o cotă mai mare de 50% din capital. Din numărul total, 30 de societăţi comerciale sunt în procedura lichidării sau insolvabilității, iar 11 nu desfășoară activitate dar sunt înregistrate la Agenția Servicii Publice.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal