
Recuperarea orelor, după vacanța prelungită - între „bătaie de joc” și orar dat peste cap: Ce spun părinții, elevii și responsabilii din educație
Recuperarea vacanței de toamnă, prelungită în contextul pandemiei, le-a dat mari bătăi de cap elevilor și profesorilor. În timp ce primii spun că se simt astfel penalizați, pentru o vacanță pe care nu au cerut-o, atunci, dascălii s-au dovedit a fi nevoiți să-și facă schimbări majore în orar, programul inițial fiind dat peste cap. AGORA a discutat cu șefii a trei licee din țară pentru a vedea strategia de recuperare pe care au ales-o aceștia, a solicitat opinia unor elevi cu privire la acest subiect și a reamintit cum s-a ajuns la o astfel de situație.
・
La liceul „Mihai Eminescu” din Chișinău, tot mai mulți elevi solicită asistența psihologului

Dacă până la vacanță, orele la Liceul „Mihai Eminescu” din Chișinău începeau la ora 08:30, atunci, după vacanță, a fost introdusă lecția zero, valabilă pentru toți elevii, care începe la ora 08:00.
Astfel, întregul orar a fost modificat, ca să fie respectată durata lecției de 45 de minute și pauzele de zece sau 15 minute. Mai mult, la orarul obișnuit, pentru fiecare clasă, a fost adăugată încă o oră.
Acum, elevii termină lecțiile în jurul orei 16:00, deși anterior le încheiau cu o oră mai devreme. În urma modificărilor, în decursul unei săptămâni, s-a reușit recuperarea orelor dintr-o zi în care s-a stat în vacanță.
„Săptămâna viitoare vom da start lecțiilor la ora 08:30, pentru că încep tezele la liceeni și nu vrem să le creăm deranj suplimentar. Celelalte lecții vor fi recuperate după Anul Nou, în luna ianuarie. Asta pentru că, după ce-l de-al doilea ordin al Ministerului (n.r. prin care s-a decis prelungirea termenului de recuperare a orelor până la finele anului de studii și nu până la sfârșitul semestrului întâi) noi am revăzut orarul”, a declarat pentru AGORA directoarea-adjunctă a instituției Anastasia Valuță.
Dumneaiei a mai declarat că, în ultimele două săptămâni, s-a majorat și numărul de solicitări parvenite din partea elevilor în adresa psihologului școlar.
„Chiar dimineața a fost psihologul și ne-a spus că vin mulți copii, care se plâng nu doar de numărul mare de lecții, dar și din cauza situației pandemice. Ei sunt copii și vor libertate”, ne-a mai spus Anastasia Valuță.
La liceul Internat Municipal Sportiv rus-român, orele se recuperează ținând cont de starea de sănătate a copiilor

O strategie similară de recuperare a orelor a fost adoptată și de conducerea Liceului Internat Municipal Sportiv rus-român. La orarul zilnic obișnuit a fost adăugată încă o oră. Astfel, lecțiile încep la ora 10 și se termină la ora 16:30, pe când, anterior, se finalizau la ora 15:30.
„În fiecare zi, copiii fac câte o lecție în plus. Această strategie este eficientă și comodă pentru elevi, în special. Noi, aproximativ la sfârșitul lunii decembrie, finalizăm orarul de recuperare”, a spus pentru AGORA directoarea interimară a liceului, Djulieta Postolachi.
Ținând cont de faptul că liceul este cu profil sportiv, au fost luate în calcul și unele prevederi speciale. „Toate orele se recuperează ținând cont de starea de sănătate a copiilor. Ne străduim să evităm suprasolicitarea”, a mai precizat directoarea.
La liceul „Ion Creangă” din Bălți, majoritatea elevilor vor recupera orele până la anul nou

Situația este mai puțin obișnuită la Liceul „Ion Creangă” din Bălți. În această instituție, lecțiile sunt compilate, câte două, în perechi, precum în universități sau colegii. Dacă, până la vacanță, liceenii aveau zilnic câte trei perechi, atunci, după, a fost adăugată încă una.
„Lecțiile încep la ora 08:00. Perechea a patra se termină la ora 14:30, iar a treia la ora 13:00. Între perechi sunt pauze de 10 și 20 de minute”, a declarat pentru AGORA directorul-adjunct al instituției, Victor Moraru.
Primele două săptămâni de după vacanță, elevii au avut zilnic câte patru perechi, dar, începând cu săptămâna aceasta, întrucât multe lecții au fost deja recuperate, numărul de zile, în care sunt câte patru perechi în orar s-a micșorat.
„Se finalizează treptat recuperările și sunt foarte multe clase care au, fie câte trei, fie câte patru perechi. Spre exemplu, clasa a XII - C, are o singură zi cu patru perechi. Celelalte clase absolvente au câte două zile în săptămână cu patru perechi”, a precizat funcționarul.
Directorul-adjunct a dat asigurări că, atât în cazul claselor cu profil real, cât și al celor cu profil uman, toate orele vor fi recuperate până la finele semestrului întâi. Excepție fac elevii din clasele cu profilul arte.
„Ei au și ore individuale. Din acest motiv, nu ne putem permite să-i suprasolicitam. O parte dintre lecții vor fi recuperate și în semestrul doi”, a precizat Victor Moraru. Acesta a mai menționat că strategia de recuperare a fost aprobată cu acordul consiliului de elevi, al consiliului reprezentativ al părinților și administrația liceului.
Tinerii, nemulțumiți de modul în care autoritățile au abordat această problemă. Unii spun că e „bătaie de joc”

Unul dintre elevii clasei a 11-a a Liceul Teoretic Experimental „Waldorf” spune că recuperările nu sunt altceva decât penalizări pentru o vacanță pe care nu a cerut-o, catalogând această situație drept o bătaie de joc.
„Atitudinea generală e foarte nonșalantă din partea tuturor. Elevii uneori nu vin la recuperări, printre care și eu, iar profesorii încearcă să predea materia cât mai rapid. Deci, deseori putem să nu facem sau să terminăm mai rapid lecțiile de recuperare. Suntem foarte obosiți și sincer, avem o lipsă de interes totală. Atitudinea generală e că nu avem nevoie de recuperări și nimeni nu învață la timp. Credem că e o bătaie de joc să fim penalizați pentru o săptămână de vacanță pe care nu am cerut-o”, a spus elevul.
Acesta a precizat că, dacă anterior, orele începeau la ora 08:15, atunci, în prezent, acestea încep la ora 08:00, iar întârzierile sunt la ordinea zilei. Și dacă anterior lecțiile se încheiau la ora 02:15, atunci, odată cu introducerea recuperărilor, acestea se termină după ora 15:00, cel târziu la 16:00.
„Elevii sunt obosiți”

Sergiu-Sorin Afanasiu este absolvent la Liceul „Orizont”, filiala Durlești. Tânărul declară că, în cadrul instituției, s-a optat pentru recuperarea lecțiilor în zilele de sâmbătă, astfel, orarul, pe parcursul săptămânii, a rămas neschimbat.
„Odată ce a fost emis ordinul prin care a fost prelungită perioada de recuperare a orelor până pe 31 mai, s-a decis că lecțiile vor fi recuperate peste o sâmbătă. De asemenea, se recuperează obiectele vitale nouă ca elevi, fie din punct de vedere al profilului, bacalaureatului sau tezelor”, a spus tânărul.
Sorin consideră că instituția în care învăță a implementat cea mai reușită modalitate de recuperare, dar spune că îi displace modul în care autoritățile au abordat această problemă.
„Ministerul Educației şi Cercetării nu are resursele umane necesare pentru a asigura recuperarea eficientă a acestor ore în toate instituțiile de învățământ, dar mai important decât atât - elevii sunt obosiți. Profesorii, de asemenea. Luând în calcul lecțiile adăugătoare sau activitățile extraşcolare, orarele elevilor sunt acum în plin haos - dar chiar şi din simpla perspectivă a timpului recreațional, nu este acceptabil. Chiar şi aceleaşi cursuri de pregătire pentru examenele de limbă străină întâmpină dificultăți din punct de vedere organizatoric. De ce? Din cauza unei prelungiri a vacanței nefondate şi neexplicate”, a spus tânărul.
Ce spun părinții
La fel ca și elevii, părinții spun că sunt nemulțumiți de modul în care autoritățile au gestionat situația. Aceștia se plâng că nu au fost consultați, atunci când s-a luat decizia.
Ei au înaintat Guvernului o petiție semnată de peste o mie de persoane, în care au menționat că sunt nevoiți să renunțe la serviciu pentru a putea avea grijă de copii.
„Diriginta a trimis duminica după-masă programul recuperărilor doar copiilor, fără să creadă că e corect să trimită informația și părinților”, a scris o mamă pe rețelele de socializare.
Cum a justificat Ministerul Educației prelungirea vacanței

Vacanța elevilor a fost prelungită până la data de 7 noiembrie, în teritoriile în care este stabilit pragul roșu de alertă epidemiologică, după ce la data de 26 octombrie, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP), a recomandat Ministerului Educației examinarea acestei posibilități.
Astfel, în perioada 1- 7 noiembrie, 422 de instituții de învățământ au avut vacanță prelungită. Aceste instituții au reluat procesul educațional, cu prezența fizică a elevilor, din data de 8 noiembrie.
Din 1 noiembrie, 817 instituții de învățământ general, din localitățile care nu se aflau în prag roșu de alertă, au reluat procesul educațional cu prezența fizică a elevilor.
Menționăm că responsabili de organizarea activităților de recuperare a orelor sunt conducătorii instituțiilor de învățământ, care au elaborat un orar și l-au coordonat cu organele locale de specialitate în domeniul învățământului.
Inițial, ministerul a stabilit că orele trebuie recuperate până la finele acestui semestru, dar, ulterior, din cauza dificultăților întâmpinate de anumite instituții de învățământ în planificarea orelor pe parcursul acestui semestru, s-a decis ca perioada de recuperare a orelor, pentru zilele suplimentare de vacanță, să fie până la sfârșitul anului de studii 2021-2022.
Ce spune șeful Direcției educație Chișinău?

În situația inițială, când prin ordinul Ministerului Educației și Cercetării s-a solicitat recuperarea orelor până la finalul semestrului curent, o bună parte dintre managerii instituțiilor de învățământ din Chișinău au sesizat că elevii sunt suprasolicitați, spune responsabilul din educație.
„Am avut câteva instituții specifice care nu se încadrau în niciun orar cu recuperarea orelor. Noi am transmis informația către minister și astfel a fost extins termenul de recuperare a orelor”, a precizat șeful interimar al Direcției generale educație, tineret și sport (DGETS) a Primăriei Chișinău, Andrei Pavaloi, pentru AGORA.
„Trei instituții au solicitat mai mult timp pentru recuperarea orelor, 43 de instituții din cele 147 recuperează orele parțial în zilele de sâmbătă”, a spus Andrei Pavaloi.
Potrivit datelor statistice, în Republica Moldova își desfășoară studiile peste 334 de mii de elevi. Dintre care, peste 164 de mii sunt fete, iar restul băieți. Mai mult, din numărul total de elevi, 157 de mii învață la sate, iar peste 177 de mii, la oraș.