Ministrul Agriculturii: Din cauza umidității reduse, suprafețele cu grâu de toamnă ar putea fi însămânțate din nou

Ministrul Agriculturii: Din cauza umidității reduse, suprafețele cu grâu de toamnă ar putea fi însămânțate din nou

Doar 200 de mii de hectare de grâu de toamnă (din totalul de 300 de mii) au fost însămânțate până acum. Mai mult, din cauza lipsei de umiditate în sol, o bună parte ar putea fi semănate a doua oară, ceea ce va implica și cheltuieli suplimentare. Despre aceasta a anunțat ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare,  Viorel Gherciu. Totuși, potrivit lui, în anul 2021, avem și recorduri de recoltă totală - 1,5 milioane de tone de grâu și 800 de tone de floarea soarelui.

O roadă bogată se așteaptă și la porumb, de circa peste 2,5 milioane de tone. Cu toate acestea, din cauza că s-a întârziat semănatul porumbului, dar și a condițiilor meteorologice, circa 40% din roadă mai rămâne pe deal.

Totodată, s-au strâns circa 600 de mii de tone de mere și circa 315 mii de tone de struguri.

Publicitate

„În anul 2021, agricultorii au făcut investiții de peste cinci miliarde de lei în sectorul agricol, iar Guvernul a acordat subvenții în valoare de peste 1,5 miliarde de lei”, a declarat ministrul.

De cealaltă parte, s-a identificat o scădere a producției în sectorul zootehnic, unde s-a înregistrat, din nou, o insuficiență de produse de origine animalieră.

„Anual, scade numărul de bovine. De exemplu, în ultimii trei s-a înregistrat o diminuare cu 25%, iar producția de lapte a scăzut cu 14%”, a declarat Viorel Gherciu.

Astfel, Republica Moldova este asigurată cu lapte integral în proporție de numai 71%,  cu carne de pasăre - 68%, cu unt sau cașcaval - doar 58%. Prin urmare, ministerul se orientează spre oferirea subvențiilor în sectorului zootehnic și se va purta negocieri cu donatorii pentru a identifica mai multe resurse financiare.

Nu a fost un an reușit nici pentru sectorul viti-vinicol, fiind recoltate doar circa 65 de mii de tone de struguri de masă, din cele 315 mii de tone total. 

„Până la 15 noiembrie, s-au exportat peste 30 de mii de tone de struguri din roada anului curent, cu peste opt mii tone mai mult decât volumul total al exportului de anul trecut. Strugurii moldovenești au ajuns și la consumatorii de Canada, dar până când, piața din Rusia rămâne, preponderent, principala piață de export”, a menționat ministrul.

În sectorul vinificației, în primele opt luni ale anului curent, s-au exportat cu 10% mai multe produse moldovenești decât în aceeași perioadă a anului 2020, ceea ce constituie 90 de milioane de dolari. Principalele piețe de desfacere sunt Uniunea Europeană (36 de milioane de dolari) și CSI (25 de milioane de dolari). 

Potrivit ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, finanțarea sectorului agricol rămâne o prioritate, fiind efectuate modificări în legislație, privind principiile de subvenționare a agriculturii și mediului rural.

„În anul 2022, pentru prima data, de subvenții vor beneficia instituțiile de cercetare, instituțiile cu profil agricol și asociațiile utilizatorilor de apă pentru irigare. A fost prelungit proiectul Livada Moldovei până în mai 2023, fiind disponibile circa 60 milioane de euro pentru modernizarea sectorului horticol”, a anunțat acesta.

De anul viitor se introduce și noțiunea de lucrător micro, care va permite fermierului care deține  o suprafață de teren de până la două hectare, de asemenea, să poată beneficia de subvenții.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal