Proiect dificil, dar necesar sau genocid? Critici și comentarii pe marginea unui vot controversat

Proiect dificil, dar necesar sau genocid? Critici și comentarii pe marginea unui vot controversat

Proiectul de modificare a Legii privind sistemul public de pensii a fost aprobat, în prima lectură, cu 56 de voturi ale deputaților PAS. Documentul prevede că, din 1 ianuarie 2022, vârsta standard de pensionare pentru bărbați ar urma să revină la 63 de ani, iar vârsta de pensionare pentru femei - la 59 de ani, cu o creștere treptată la 63 de ani până în 2028. Opoziția și-a manifestat nemulțumirea vizavi de hotărârea luată în plenul Parlamentului, iar criticile nu s-au lăsat așteptate nici din partea altor politicieni.

Înainte ca proiectul de lege să fie supus votului, deputații fracțiunii parlamentare Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au cerut ca de pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului să fie scos proiectul de lege al PAS, care prevede majorarea vârstei de pensionare. Cu o solicitare în acest sens a venit socialistul Vladimir Odnostalco, însă majoritatea PAS a respins inițiativa.

Autorul proiectului, deputatul PAS Dan Perciun, susține că decizia de a majora vârsta de pensionare este una dificilă, dar necesară, pentru a putea asigura viabilitatea fondului de pensii și finanța în viitor creșterea pensiilor. Potrivit deputatului PAS, majorarea vârstei de pensionare va face anul viitor o economie la buget de 1,5 miliarde de lei, în următorii patru ani 6-7 miliarde de lei.

Publicitate

„Pentru a putea plăti pensii mari și a ieși la pensie mai devreme este necesar să avem cât mai mulți cetățeni care contribuie la bugetul asigurărilor sociale”, a declarat Perciun.

Criticile opoziției

Opoziția și-a manifestat nemulțumirea vizavi de hotărârea luată. PSRM a calificat legea PAS drept „un genocid social, o lege antipopulară și care va înrăutăți situația oamenilor din Moldova”.

„Ce faceți acum, la miez de noapte, majorați vârsta de pensionare. Micșorăm numărul pensionarilor, ca să le oferim celor care ajung la pensie o sumă mai mare. Înseamnă că persoana nu iese la pensie, continuă să muncească și achită impozite pentru persoana care a ajuns la pensie, înseamnă că dvs nu oferiți nimic de la stat, doar repartizați banii pensionarilor, prin micșorarea numărului pensionarilor. Aceasta este politică socială? Această este o politică liberală – supraviețuiește cel puternic, cu speranță de viață mai mare și el ajunge la pensie. Nimic comun cu idei sociale”, a declarat vicepreședintele Parlamentului, deputatul BCS Vlad Batrîncea.

Socialiștii au criticat de asemenea eliminarea indexării periodice, de două ori pe an, a pensiilor, mai ales în condițiile unei inflații în creștere.

„VREMURI (NE)BUNE aduse în plină noapte de către Maia Sandu și deputații ei din PAS. Chiar dacă este oră târzie și majoritatea pensionarilor deja dorm, ședința Parlamentului continuă... Și iată că la această oră, această guvernare blestemată a majorat vîrsta de pensionare pentru femei și bărbați conform tabelului de mai jos. (...) Statisticile ne indică că cel puțin jumătate din cetățeni nici nu ajung să prima pensie... Cu regret, acest genocid social a fost votat deja în prima lectură... Între timp acele ceasornicului indică 22:46.”, a scris deputatul Grigore Novac pe rețelele de socializare.

Inițiativa anunțată de PAS a fost criticată și de Partidul Șor. Reprezentanții formațiunii au menționat că proiectul celor de la PAS este unul regretabil și penibil. Potrivit lor, în contextul ultimilor scumpiri, guvernarea a mimat majorarea pensiilor.

Chicu, pro sau contra majorării vârstei de pensionare?

Modificările la Legea sistemului public de pensii au fost criticate de fostul premier Ion Chicu, care anterior a fost împotriva micșorării vârstei de pensionare de majoritatea PSRM-Partidul „Șor”. Acesta s-a arătat indignat că în stagiul de muncă al femeilor nu vor mai fi incluse perioadele concediului de maternitate.

„Deoarece în acest stagiu „mama națiunii” a decis să nu includă perioadele concediului de maternitate, femeile noastre ca să ajungă să apuce pensia anticipată trebuie să renunțe la născut copii. Să renunțe la studii - că și astea nu sunt incluse în acești 37 de ani. Și, bineînțeles, să nu să se îmbolnăvească, pentru că nici perioadele de incapacitate temporară nu se includ. Care avem „4 clase la români" putem foarte ușor calcula - fetele trebuie din clasa 4-a să înceapă munca, pentru a spera la pensie anticipată. Asta dacă nu nasc copii, desigur”, a comentat Chicu pe rețelele de socializare.

Apelul public al Platformei DA

Platforma DA cere guvernării „să nu se grăbească cu majorarea vârstei de pensioare din anul viitor”. Membrii formațiunii spun că speranța de viață în Moldova scade și pentru anul 2020 în medie este de 69,8 ani, iar în comparație cu media de speranță la viață în cele 27 de state UE, în R. Moldova speranța la viață este cu 10,4 ani mai mică.

„Suntem conștienți că proiectul Socialiștilor și al celor din Șor a fost votat cu grave încălcări ale Constituției, dar să revenim la modalitatea proiectului celor din PD din 2017 tot nu este o soluție”, a declarat ex-deputatul Liviu Vovc.

Potrivit reprezentanților formațiunii politice, legea a fost votată cu mari abateri de la normă, fiind evitate consultările publice.

„Este grav că bugetul asigurărilor sociale a apărut pe ordinea de zi a Guvernului cu doar o oră înainte de ședința Guvernului, iar formula de indexare care era prevăzută în acest proiect nici nu exista. Platforma DA insistă ca toate proiectele legislative să fie discutate transparent, în cadul unor audieri publice”, susține Vovc.

Totodată, fostul deputat a enumerat mai multe recomandări pentru guvernare. Printre acestea: modificări la articolul care include pensia anticipată pentru stagiul lung și să fie luată în calcul salariul mediu pe economie din anul respectiv și nu produsul intern brut la indexarea suplimentară pentru creșterea pensiilor.

Menționăm că, Platforma DA și PAS au participat în bloc la alegerile parlamentare din 2019, s-au susținut reciproc la prezidențialele din 2016 și localele din Chișinău (2018), însă formațiunile s-au separat îndată în două fracțiuni parlamentare distincte după scrutinul parlamentar (2019). Chiar dacă, la nivel declarativ, cele două partide colaborau, relațiile păreau să nu mai fie la fel de apropiate ca pe vremea guvernării lui Vlad Plahotniuc. De exemplu, pentru alegerile parlamentare noi pentru circumscriptia nr 38 din Hîncești (15 martie 2020), cele două partide au susținut candidați diferiți.

Amintim că joi, 25 noiembrie, Parlamentul a votat, în prima lectură, proiectul de lege privind sistemul public de pensii. Pentru a intra în vigoare, proiectul urmează să fie aprobat în a doua lectură de Parlament și trimis spre promulgare la Președinție.

Amintim că, anterior, la 16 decembrie 2020, Parlamentul a aprobat micșorarea vârstei standard de pensionare, care urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2022. Proiectul propune stabilirea vârstei standard de pensionare de 57 de ani pentru femei și de 62 de ani – pentru bărbați.

Conform datelor CNAS, la 01.04.2021, în R. Moldova erau 520.162 de pensionari. Datele mai arată că pensia media era de aproximativ 2.130 lei. În același timp, suma minimă a unei pensii pentru limită de vârstă era de 1.143 lei.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal