Epopeea a doi agenți economici care vând ilegal țigări. Au fost puși pe jar după sesizarea AGORA (VIDEO)

Epopeea a doi agenți economici care vând ilegal țigări. Au fost puși pe jar după sesizarea AGORA (VIDEO)

Deși vânzarea țigărilor este strict reglementată de lege, pare că nu toți agenții economici respectă actele normative. Este și cazul a două unități de comerț din sectorul Buiucani al capitalei, unde se vindeau ilegal produse din tutun. După sesizarea făcută de AGORA, reprezentanții Primăriei Chișinău au spus că au verificat punctele de vânzare, au depistat aceleași nereguli și urmează să decidă cum vor fi responsabilizați agenții economici. 

...

Publicitate
...

În ambele unități se comercializează produse de tutun, chiar dacă au o suprafață mai mică de 20 de metri pătrați și sunt amplasate la o distanță mai mică de 200 de metri de instituțiile de învățământ. Este vorba despre Liceul „Ion și Aldea Teodorovici” și Liceul Sportiv „Speranța”.

...

Cel care ne-a ajutat să demonstrăm că se încalcă legea este activistul civic Rodion Gavriloi. Prin intermediul unei aplicații desktop, care permite accesarea unei hărți a Chișinăului și instrumente care permit măsurarea distanței, am reuși să demonstrăm că cele două gherete se află la o distanță mai mică de 200 de metri de cele două licee.

...

...

Am întrebat vânzătorii dacă știu că vând țigări ilegal și din ce motiv admit ilegalități. Unul dintre comercianți ne-a spus să lăsăm datele de contact, iar agentul economic responsabil va reveni cu un apel, ceea ce nu s-a mai întâmplat. Un alt vânzător a declarat că activează strict în baza legii și nu încalcă nimic.

...

...

...

Redacția a transmis, la data de 26 noiembrie, o solicitare de informație către Direcţia generală comerţ, alimentaţie publică şi prestări servicii pentru a afla din ce motiv a acceptat notificările emise de către acești doi agenți economici, deși activitatea acestora contravine legislației.

...

La 16 zile de la transmiterea solicitării, am revenit cu un apel către reprezentanții Direcției pentru a primi totuși un răspuns. Șeful secției dezvoltarea comerțului interior municipal, Grigore Veveriță, ne-a confirmat recepționarea cererii.

Potrivit lui, reprezentații Direcției au fost la fața locului și au documentat încălcările. În prezent, se pregătește o sesizare că Centrul pentru Sănătate Publică, instituție abilitată pentru controlul și verificarea respectării legii privind controlul tutunului, și Pretura Buiucani, care este în drept să întocmească un proces verbal.

...

Potrivit codului contravențional, comercializarea produselor din tutun, a produselor conexe, a dispozitivelor și a accesoriilor de utilizare, reîncărcare sau încălzire a acestora în locuri interzise – unități cu suprafața comercială mai mică de 20 de metri pătrați, situate la o distanță mai mică de 200 de metri de la instituțiile de învățământ și medico-sanitare - se sancționează cu amendă de la 250 la 300 de unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere, cu amendă de la 350 la 400 de unități convenționale aplicată persoanei juridice cu sau fără privarea de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la șase luni la un an.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal