INTERVIU | E-semnătura, serviciile online și votul electronic. Despre digitalizare, cu vicepremierul Iurie Țurcanu (VIDEO)

INTERVIU | E-semnătura, serviciile online și votul electronic. Despre digitalizare, cu vicepremierul Iurie Țurcanu (VIDEO)

Digitalizarea este termenul pe care tot mai des îl auzim în societate, aceasta fiind una dintre prioritățile pe care și le-au trasat autoritățile, dar și o necesitate pe care de mult o semnalează cetățenii și societatea civilă, aducând exemplul statelor dezvoltate. La data de 6 august, în premieră pe țară, a fost instituită funcția de viceprim-ministru pentru digitalizare – care devine coordonator al activității a trei instituții publice: Agenția de Guvernare Electronică, Agenția Servicii Publice și Serviciul Tehnologia Informației și Securitatea Cibernetică. Ce priorități și-a trasat vicepremierul, care servicii vor fi digitalizate prioritar, cum vom putea obține mai ușor semnătura electronică? Răspunsurile la aceste întrebări le găsiți în interviul cu vicepremierul pentru digitalizare, Iurie Țurcanu.

Publicitate

Una dintre realizările punctate de vicepremierul pentru digitalizare, Iurie Țurcanu, pentru primele 100 de zile este aprobarea de către Guvern a proiectului de lege privind serviciile publice, care urmează a fi votat în Parlament. O altă reușită este lansarea portalului serviciilor publice și introducerea unor concepte noi, precum evenimente din viață.

În versiunea nouă, portalul le oferă cetățenilor comoditatea de a accesa 663 de servicii publice disponibile, din care 97 de e-Servicii, într-un singur ghișeu electronic servicii.gov.md și ghidează utilizatorul în găsirea informației structurate pe evenimente de viață, cu o interfață prietenoasă și cu motor de căutare avansat. 

„La fel a fost consolidată baza de date, a fost introdus un catalog semantic. Catalogul ne va ajuta să utilizăm datele atunci când vom avea nevoie de ele. Prin intermediul acestuia vom cunoaște care instituție și ce date conține. La aceste date vor avea acces atât angajații instituțiilor de stat, cât și cetățenii de rând”, a declarat vicepremierul.

Principalele servicii care urmează a fi digitalizate, potrivit responsabilului, sunt  cele care țin de starea civilă, cadastru, documentare. De rând cu acestea, sunt o serie de servicii de nișă, precum permisele de conducere (n.r. - din vară șoferii nu vor mai fi obligați să le dețină asupra lor atunci când îi oprește un polițist), alocarea ajutorului de șomaj. 

Despre semnătura electronică 

Semnătura electronică este un instrument indispensabil în utilizarea serviciilor la distanță, or, cetățenii nu vor avea acces la serviciile digitale în cazul în care nu vor beneficia de aceasta. 

„Semnătura se produce cu niște instrumente specializate. De aceasta venim cu o nouă soluție. Vorbim despre o aplicație pe care o dezvoltăm și pe care curând o vom lansa în pilotare. De pe această aplicație mobilă vom avea posibilitatea să semnăm online. Este un model similar pe care îl are Estonia”, a spus Iurie Țurcanu. 

Cetățeanul va trebui să descarce această aplicație și să certifice identitatea în cadrul unor instituții precum oficiile poștale sau de stare civilă. În viitor, certificarea va putea fi făcută și de la distanță.

Serviciul MDelivery

Conceptul serviciului MDelivery a fost aprobat de Guvern la 25 august. „Ne dorim ca orice document de care are nevoie cetățeanul să fie adus acasă. Va fi un serviciu suplimentar. Ideea ar fi ca cetățenii să aibă posibilitatea de a alege serviciul de curierat”, a precizat vicepremierul. 

În acest proces vor fi eligibili de a participa toți prestatorii de servicii de livrare. „Vom avea niște cerințe, evident”, a mai spus responsabilul. Acest serviciu va putea fi utilizat și peste hotare. 

Alfabetizarea digitală  

„Este o problemă cheie. Noi nu putem investi în tehnologii noi, dacă nu avem o populație pregătită ca să consume aceste servicii. În primul rând, generația tânără este mult mai abilă să utilizeze serviciile digitale. Este adevărat că mulți dintre cetățenii care au o vârstă mai înaintată încearcă să facă față”, a spus Iuire Țurcanu.

Responsabilul a declarat că este important ca Guvernul să includă mai multe categorii de vârstă în procesul de digitalizare, să dea dovadă de interes și perseverență, este nevoie și de o educație digitală a spus vicepremierul pentru digitalizare. Unul dintre statele care ne va oferi asistență este Estonia. 

„Cât ține de educația online. Trebuie să găsim o modalitate de depunere digitală a dosarelor la admitere în universități, aici fiind nevoie de o colaborare cu Ministerul Educației”, a declarat responsabilul.

Votul electronic

Vicepremierul a mai spus că țara noastră este pregătită de mai mulți ani pentru implementarea votului electronic, însă, este nevoie ca și societatea să fie gata pentru aceasta.

„Pentru ca să avem un vot electronic care să inspire încredere noi trebuie să facem foarte bine curățenie în instituțiile care vor fi responsabile de acest proces. Vom pilota acest proiect și din momentul în care politicienii și populația vor fi gata să-l accepte, va fi implementat”, a precizat vicepremierul.

Iurie Țurcanu a evitat să ofere un termen exact în care proiectul va fi pus în practică, menționând că voința politică va fi cea care va dicta acest lucru. 

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal