Republica Moldova va elibera pașapoarte din policarbonat. Prețul actelor ar putea să scadă

Republica Moldova va elibera pașapoarte din policarbonat. Prețul actelor ar putea să scadă

Agenția Servicii Publice va lansa săptămâna viitoare procesul de achiziționare a blanchetelor de acte de identitate necesare pentru o perioadă de trei ani. Potrivit autorităților, decizia este dictată de expirarea contractului existent, dar și de faptul că actualul stoc este suficient pentru întocmirea actelor către populație până în toamna anului 2022. În prezent, ASP are în stoc circa 360.000 de blanchete de pașapoarte și 155.000 de blanchete pentru buletine de identitate.

Timp de 16 ani, Republica Moldova a produs pașapoarte pe tehnologia over-lay. Ținând cont de tendințele internaționale, standardele și cerințele Organizația Internațională a Aviației Civile (ICAO), se impune trecerea la tehnologii cu un grad sporit de securitate a documentelor, și anume aplicarea tehnologiei de poli-carbonat a paginii de date, transmite bizlaw. Totodată, documentul pe policarbonat oferă o rezistență sporită în timp a paginii de date, fiind unicul material care oferă o garanție de 10 ani durabilitate și considerat cel mai sigur din lume, incorporând tehnologii de securitate de vârf. Menționăm că, majoritatea țărilor din Uniunea Europeană folosește deja această tehnologie, inclusiv vecinii noștri România și Ucraina.

Investiția presupune achiziționarea blanchetelor de pașapoarte cu pagina de date tip policarbonat cu elemente incorporate, inclusiv echipamente hardware specializate și software de personalizare, cu asigurarea mentenanței și a suportului pe toată perioada contractată.

Publicitate

Conform estimărilor ASP, un pașaport nepersonalizat costă 10 euro, iar prețul mediu pentru o cartelă de tip ID 1 (buletin de identitate, permis de conducere, etc) este de 2,85 euro. Ținând cont ca următorul contract trebuie să asigure procurarea 1,5 milioane de blanchete de pașapoarte și 1,665 milioane de blanchete de acte de identitate (conform tabelului 1), bugetul total al achiziției de blanchete a fost estimat pentru perioada de 3 ani la 394.905.000 lei (19.745.250 euro).

Echipamentele de personalizare la o capacitate de producere de 60 de documente pe oră sunt estimate la un cost de 150.000 euro. Conform necesităților ASP, sunt necesare 6 astfel de echipamente, ceea ce va asigura procesarea a 3000 de pașapoarte pe zi. Bugetul total pentru echipamente este de 900 mii euro și pentru soft, care urmează să fie ajustat la cerințele ASP, de 250.000 euro. Mentenanța complexului aplicativ a fost estimată la 15% pe an din costul echipamentului. În total, este vorba de 32.600.000 lei (1.630.000 euro) pentru toată perioada contractată.

Conform analizei preliminare a ASP, prețurile pentru actele de identitate nu vor suferi modificări odată cu trecerea la noile tehnologii, iar în cazul pașapoartelor există o mare probabilitate ca prețul acestora să scadă. Totodată, pașapoartele emise până la data aplicării noului tip rămân valabile până la expirarea termenului de valabilitate.

 

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal