
INTERVIU | Este Chișinăul un oraș în care vrei să locuiești? (VIDEO)
Despre orașul nostru ar trebui să vorbim la fel de des cum discutăm despre subiecte politice. Pentru că tot ce se întâmplă aici - toate deciziile, proiectele care țin de Chișinău ne afectează direct viețile noastre de zi cu zi. De aceea am decis să lansăm un produs media dedicat doar orașului nostru - #ChișinăuTalks.
・
Conceptul presupune o serie de interviuri cu oameni care contribuie la bunăstarea orașului. Invitații și invitatele noastre activează în diferite domenii precum: arhitectură, urbanism, design, business, mobilitate durabilă, patrimoniu construit, activism local și multe altele. Ceea ce îmi doresc prin acest proiect e să abordăm subiectele orașului nostru altfel decât ne-am obișnuit noi să o facem de obicei. Mai exact să nu vorbim doar despre problemele acestuia ci și despre oportunități, potențial, resurse și mai ales despre ce putem face mai bine ca să locuim într-un oraș mai bun.
Primul nostru interviu este dedicat dezvoltării urbane și urbanismului din Chișinău.
Alexandru Munteanu este primul invitat și este urbanist de profesie (a absolvit facultatea de Urbanism și Arhitectură, Specialitatea Urbanism și Amenajarea Teritoriului, UTM și deține diplomă de dublu masterat în Dezvoltare Urbană și Cooperare Internațională - Universitatea Tehnică din Darmstadt, Germania și Institutul de Urbanism din Grenoble, Franța).
În prima discuție am încercat să aflu cum vede Chișinăul o persoană care studiază „orașele”. Alexandru consideră că orașul nostru este unul complex - cu multe oportunități și cu multe probleme. Dincolo de asta nu trebuie să uităm că totuși Chișinăul este o capitală și asta îl face și mai greu de administrat. Am vorbit despre siguranța orașului, calitatea vieții în Chișinău, despre date, despre viziunea orașului, despre faptul că pe alocuri iluminatul stradal nu este pentru oameni și despre locurile frumoase din capitală. De asemenea mi-a fost interesant să aflu despre studiile din domeniul urbanismului și mai exact diferențele dintre ceea ce studiem aici și ceea ce se studiază în universitățile din afară.
Interviul a culminat (ca și celelalte pe care planificăm să le organizăm) cu întrebarea: Este Chișinăul un oraș în care vrei să locuiești?
E o întrebare care ar trebui să ne-o punem fiecare dintre noi și care planific să o adresez fiecărui/fiecărei invitat sau invitate la #ChișinăuTalks.
În următorul interviu vom discuta despre Chișinău împreună cu cineva din domeniul arhitecturii. Întrebările pentru invitații noștri sunt mai mult decât binevenite (ne puteți transmite întrebări pe pagina noastră de Facebook / Save Chișinău sau la adresa de email [email protected]).