De pensionare anticipată vor beneficia în jur de 5.000 de persoane anul viitor. Criticile aduse acestei facilități

De pensionare anticipată vor beneficia în jur de 5.000 de persoane anul viitor. Criticile aduse acestei facilități

Pensionarea anticipată este criticată de oponenții Partidului Acțiune și Solidaritate, care spun că de acest instrument prea puțini oameni ar putea beneficia. Asta se întâmplă deoarece studiile și serviciul militar nu sunt considerate ani de muncă, ceea ce scade din stagiul de cotizare necesar pentru a ieși la pensie mai devreme. Dan Perciun, de la PAS, afirmă că, totuși, chiar de anul viitor, aproape 5.000 de oameni vor fi eligibili pentru această oportunitate.

„Anul viitor vor fi în jur de 5.000 de oameni, care vor beneficia de pensionare anticipată. Noi din start am prevăzut o diferență între bărbați și femei +5 și respectiv +3. Adică, pentru cei care au un stagiu de cotizare mai mare decât cel standard, în cazul bărbaților cu cinci ani, în cazul femeilor cu trei ani, în așa fel încât să poată ieși la pensie în orice vârstă. Din start, am favorizat doamnele, în ideea să existe doi ani pentru îngrijirea copiilor”, a explicat Dan Perciun, de la PAS, la emisiunea InPROfunzime.

Socialișii și opoziția extraparlamentară spun că ideea nu a fost suficient documentată.

Publicitate

„Rezidența mediciilor nu întră în pensionarea anticipată, apoi există oameni care au lucrat, dar și-au pierdut documentele. Apoi, daca o femeie are doi copii, asta înseamnă 4-5 ani de stat acasă. Mai există și serviciul militar. Ca să beneficiezi pensionare anticipată înseamnă să lucrezi imediat după liceu, fără universitate. Asta înseamnă că guvernarea are nevoie de oameni agramați?”, a concretizat socialistul Alexandr Odnostalco.

VEZI ȘI: Proiect dificil, dar necesar sau genocid? Critici și comentarii pe marginea unui vot controversat

„Nici veteranii nu vor beneficia de această vârstă de pensionare, pentru că nu se include serviciul militar. Pe lângă asta, dacă e să luăm o doamna din sistemul medical, care are șase ani de studii la universitate plus acei copii, respectiv această doamnă nu are nicio șansă să ajungă să beneficieze de această facilitate”, a evidențiat Liviu Vovc, de la PPDA.

Pentru prima dată se introduce sistemul de pensionare anticipată, printr-un proiect votat, în prima lectură, de Parlament. Asta înseamnă că omul care are un stagiu suficient poate să iasă la pensie mai repede, decât prevede limita de vârsta, care de altfel crește pentru femei, începând cu 2022, pentru ca în 2028 să ajungă la 63 de ani.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal