Mold-street: Gazprom obţine cel mai mare profit din istorie, iar datoria Moldovagaz creşte cu 420 milioane USD

Mold-street: Gazprom obţine cel mai mare profit din istorie, iar datoria Moldovagaz creşte cu 420 milioane USD

Grupul rus Gazprom a anunțat un profit net record de 581,8 miliarde ruble (7,8 miliarde de dolari), în trimestrul al treilea al acestui an, comparativ cu pierderile de 251 miliarde de ruble, în perioada similară a anului trecut, arată raportul trimestrial al gigantului rus al gazelor,  scrie mold-street.com.

Se întâmplă după ce prețul gazelor naturale în Europa, principala sursă de venituri pentru grupul controlat de Kremlin, a doborât record după record. Cifra de afaceri a crescut în trimestrul III cu 70%, până la 2.370 miliarde de ruble, de asemenea un maxim istoric pentru un singur trimestru, de la 1.400 miliarde de ruble în urmă cu un an.

Publicitate

Prețul gazelor au crescut șase trimestre la rând

În acelaşi timp, profitul Gazprom conform IFRS pentru cele trei trimestre ale anului 2021 a ajuns la 1,59 trilioane de ruble (circa 21,2 miliarde de dolari). Conducerea companiei a explicat cifrele record prin situația de pe piețele de export, unde prețurile gazelor au crescut șase trimestre la rând.

Acest profit este mai mare decât pentru orice an calendaristic încheiat în istoria companiei, a remarcat vicepreședintele Consiliului de Administrație al Gazprom Famil Sadigov.

„Ţinând cont de dinamica lor actuală, ne așteptăm la rezultate și mai impresionante în trimestrul IV”, a explicat Sadigov performanța record a Gazprom.

Vicepreședintele consiliului de administrație al Gazprom a amintit că prețul mediu al exporturilor de gaze a crescut timp de un an și jumătate la rând, iar în trimestrul al treilea s-a ridicat la 304 dolari pentru o mie de metri cubi - de 2,6 ori mai mult decât cu un an mai devreme.

El și-a exprimat încrederea că în al patrulea trimestru prețul livrărilor către Europa va fi semnificativ mai mare.

Veniturile Gazprom pentru trei trimestre s-au ridicat la 6,73 trilioane de ruble (4,4 trilioane de ruble - în aceeași perioadă a anului trecut). Creșterea veniturilor nete din vânzarea de gaze către Europa și țările non-CSI a fost de 117%, către țările fostei URSS a fost de 34%.

Cea mai mare contribuție la indicatorul general a fost făcută în mod tradițional de afacerile cu gaze, dar Sadigov a remarcat și activitatea de succes a segmentului petrolier al companiei. Compania menține, de asemenea, o pernă de lichiditate semnificativă - 1,5 trilioane ruble, ceea ce reprezintă mai mult decât dublu față de pasivele pe termen scurt ale companiei (734 miliarde ruble în trimestrul al treilea din 2021).

Gazprom a precizat că prețul mediu de vânzare al gazelor naturale pentru Europa și alte regiuni a urcat la 313,40 dolari pentru o mie de metri cubi în trimestrul al treilea al acestui an, de la 117,2 dolari pentru o mie de metri cubi în urmă cu un an.

Datoria Moldovagaz a crescut cu încă 420 milioane de dolari

Raportul mai relevă că şi de la livrările în Republica Moldova, inclusiv regiunea separatistă, Gazprom a obţinut în trimestrul III venituri în creştere de trei ori faţă de aceeaşi perioadă a anului 2020, urcând la 13,22 miliarde de ruble (circa 180 milioane de dolari). În 9 luni ale 2021 veniturile au constituit aproape 28,93 miliarde ruble (circa 391 milioane de dolari).

Datele Gazprom arată că datoriile SA Moldovagaz, înainte de deducerea rezervei estimate pentru pierderile de credit așteptate, s-au ridicat la 531 miliarde ruble (circa 7,3 miliarde de dolari) pe 30 septembrie 2021 și, respectiv, 508,6 miliarde de ruble (circa 6,88 miliarde de dolari), pe 31 decembrie 2020.

Astfel, în decursul doar a 9 luni ale anului 2021 datoria Moldovagaz faţă de Gazprom a crescut cu aproximativ 420 milioane de dolari.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal