
La solicitarea lui Robu, CSM a dat acordul pentru suspendarea din funcție a unui judecător
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a admis sesizarea procurorului general interimar Dumitru Robu și a dat acordul pentru suspendarea din funcție a unui judecător.
・
Decizia a fost pronunțată în cadrul ședinței din 30 noiembrie. La 29 noiembrie, membrii CSM nu au eliberat acordul pentru pornirea urmăririi penale și efectuarea percheziției în privința aceluiași judecător, subiectul fiind amânat.
Deocamdată nu se cunoaște despre care magistrat este vorba.
Pe parcursul ultimei luni, pragul CSM a fost pășit deja de câteva ori de către procurorul general interimar. Și nu ne referim aici doar la participarea în cadrul ședințelor CSM sau alte activități de rutină profesională, ci la acțiunile care, la prima vedere, se vor a fi numite acțiuni de „curățare” a sistemului judecătoresc.
În luna noiembrie, Dumitru Robu le-a solicitat membrilor CSM ridicarea imunității mai multor magistrați. Printre aceștia se numără Tatiana Avasiloaie, Alexandru Gheorghieș și Olesea Țurcan.
Potrivit legislației, urmărirea penală împotriva judecătorului poate fi pornită doar de către procurorul general sau prim-adjunctul, iar în lipsa acestuia de către un adjunct în temeiul ordinului emis de procurorul general, cu acordul CSM, în condiţiile Codului de Procedură Penală.
În cazul săvârşirii de către judecător a infracţiunilor specificate la art. 243, 324, 326 şi 3302 ale Codului Penal al Republicii Moldova, precum şi în cazul infracţiunilor flagrante, acordul CSM pentru pornirea urmăririi penale nu este necesar.
Judecătorul nu poate fi reţinut, supus aducerii silite, arestat, percheziţionat fără acordul CSM.