OPINIE | Ce presupune conceptul de Smart Village. Studiu de caz: județul Cluj-Napoca, România

OPINIE | Ce presupune conceptul de Smart Village. Studiu de caz: județul Cluj-Napoca, România

De această dată, vă propun să vorbim despre conceptul Smart Village și despre implementarea acestuia în România, mai exact în județul Cluj. Mai întâi, să discutăm despre diviziunea digitală, ce înseamnă și cum influențează nivelul de viață al comunităților?

Diviziunea digitală este diferența dintre cei care beneficiază de avantajele digitalizării și cei care nu au parte de acestea, existând un uriaș dezavantaj între cei care au acces la infrastructura de fibră optică și ceilalți, în contextul răspândirii rapide a economiei în mediul digital. În UE, mai mult de 20% dintre cetățeni locuiesc în mediul rural și 75% dintre ei nu au acces la o infrastructură de fibră optică.

În aceste condiții, investițiile în extinderea rețelelor de fibră optică sunt absolut necesare.

Publicitate

În România, există localități care nu beneficiază deocamdată de avantajele digitalizării. Este vorba despre aproximativ 2.200 de localități sau în jur de 130.000 de gospodării, 8.500 de întreprinderi și 2.800 de instituții publice care nu au o infrastructură de telecomunicații adecvată, nu au acces la internetul de bandă largă. Acest lucru se întâmplă chiar dacă România face parte din primele 20 de țări ale Uniunii Europene care au mai mult de 50% dintre case legate la fibră optică.

Autor:

Proiectul-pilot demarat la Cluj, în două localități neconectate la internet, dar care se găsesc în zona metropolitană a municipiului și sunt incluse în strategia acesteia de dezvoltare digitală, a devenit și mai actual în această perioadă pandemică, atunci când infrastructura de telecomunicații este folosită tot mai mult, când am avut și avem, acasă sau la locul de muncă, diverse experiențe legate de traficul intens de Internet. În același timp, elevii au învățat mai mult la distanță, online, dar au stat în fața calculatorului, tabletei sau consolei de jocuri și în afara orelor de studii, petrecându-și timpul liber. A crescut masiv și traficul de date în urma vizionării online a unor filme sau altor produse video.

...

Proiectul-pilot propus administrațiilor locale de către noi se desfășoară în comuna Petreștii de Jos din județul Cluj, unde este instalată o rețea de fibră optică ce va lega satele Plaiuri și Livada la Internet. Prin aceste tipuri de rețele se vor putea conecta zonele rurale defavorizate și se vor putea furniza soluții digitale, promovând inovațiile și sustenabilitatea. Ceea ce pentru mulți pare a fi un lucru normal, pentru locuitorii din mediul rural este mai dificil de accesat. Este vorba despre: televiziunea digitală, serviciile digitale ale autorităților locale, obținerea fondurilor europene, dezvoltarea serviciilor și a hub-urilor de tehnologie departe de marile orașe.

Tehnologia și accesul la Internetul rapid pot aduce soluții și pentru agricultură, dar și pentru turismul la nivel local. Nu sunt de neglijat nici serviciile e-health (consultații medicale și supraveghere, oferite online), în sprijinul oamenilor în vârstă din sate, dar nici soluțiile e-learning, care le vor oferi studenților din mediul rural aceleași oportunități ca și celor din mediul urban. Beneficiari ai acestui proiect vor fi aproximativ 400 de gospodării.

Autor:

...

Din punct de vedere tehnic, soluția oferită de noi pentru zonele defavorizate este o rețea de tip FTTH multi-operator, unde deținătorul infrastructurii este separat de furnizorii de conținut, fără a fi competitori și include tot ce este necesar pentru o infrastructură pasivă, de la punctul de distribuție al operatorilor până la cel al clientului. Infrastructura va fi completată de o platformă digitală pentru a găzdui serviciile pentru administrația locală și întreaga comunitate. Pentru realizarea acestor soluții, compania noastră conlucrează cu: Asociația Metropolitană Cluj, Agenția Națională de Reglementare în Comunicații, reprezentanți ai comunității locale, universități din Cluj-Napoca și startup-uri locale. Asta pentru că toți trebuie să aibă acces la lumea digitală și aceste localități au nevoie de Internet de mare viteză, dar și de servicii digitale.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal