
Ministrul Muncii și Protecției Sociale neagă că Guvernul ar intenționa să reducă durata concediului de maternitate
Ministrul muncii și protecției sociale, Marcel Spatari a venit cu mai multe precizări în ceea ce privește politicile guvernamentale privind natalitatea, după ce în presă a apărut informația cum că durata concediului de îngrijire a copilului sau îndemnizația acordată pentru creșterea copilului, ar putea să scadă. În acest sens, ministrul a criticat pe pagina sa de Facebook, faptul că „presa de opoziție”, susținând că sperie mamele și viitorii părinți „promovând mesaje false, fabricate prin scoaterea frazelor din context și montarea fragmentelor video”.
・
Oficialul susține că natalitatea în Republica Moldova s-a redus cu 10 mii de copii în 6 ani, după ce numărul nou-născuților în 2014 era de 40 de mii iar în 2020, a ajuns la 30 de mii.
„Ieri s-a răspândit un mesaj absolut fals precum că guvernul ar avea de gând să scadă durata concediului de îngrijire a copilului sau să reducă indemnizația. Îmi pare foarte rău că acest mesaj a speriat mamele. Presa de opoziție produce mesaje anti-sociale, care derutează oamenii și reduc încrederea acestora în stat, aprofundând criza demografică”, a declarat ministrul.
Potrivit acestuia, nu există nici un plan pentru a reduce durata concediului de maternitate iar îndemnizația pentru îngrijirea copiilor nu va fi redusă, oficialul afirmând că „ar fi foarte bine să găsim soluții pentru a o crește și a lungi durata ei pentru o perioadă mai mare de trei ani”. Ministrul a mai precizat că în 2022, bugetul pentru îndemnizațiile pentru sprijinul familiilor cu copii va crește cu peste 11% iar îndemnizația pentru nașterea copilului se va majora până la 10.068 lei de la 1 ianuarie 2022.
„Concediul de îngrijire a copilului este într-adevăr atipic de lung în Moldova (3 ani, față de 1-1,5 ani în majoritatea țărilor), așa cum am spus la radio ieri. Dar acest lucru nu a rezolvat criza demografică, aşa cum se vede din cifre”, a precizat oficialul.
Citește și: Proiect dificil, dar necesar sau genocid? Critici și comentarii pe marginea unui vot controversat
Spatari susține că rezolvarea crizei demografice nu se află în concediile lungi sau în posibilitatea de a ieși mai devreme la pensie, ci în dezvoltarea economică și încrederea în viitor, alături de servicii calitative care ar urma să includă creșe publice și private, locuri de joacă și de îngrijire a copiilor la angajatori și servicii de bone sigure.
„Doar atunci când vom avea aceste servicii, mamele vor putea să facă alegerea liberă de a rămâne acasă cu copilul, de a reveni la muncă sau de a lucra cu timp parțial”, a adăugat acesta.