Au fost sau nu solicitări de repatriere din partea moldovenilor aflați în țările afectate de tulpina Omicron. Răspunsul ministrului de Externe

Au fost sau nu solicitări de repatriere din partea moldovenilor aflați în țările afectate de tulpina Omicron. Răspunsul ministrului de Externe

Până în prezent nu au fost solicitări de repatriere din partea moldovenilor aflați în Africa de sud, în state care au fost depistate cazuri de infectare cu tulpina Omicron de coronavirus. Despre aceasta a anunțat ministrul de Externe Nicu Popescu, marți, în cadrul unei conferințe de presă. 

„Noi monitorizăm foarte atent situația. Nu am avut adresări pentru repatriere din partea cetățenilor R. Moldova care se află în aceste țări din Africa. Avem mecanisme stabilite de interacționare și cooperare cu alte state care ne-ar putea ajuta în eventualitatea în care anumiți cetățeni ai R. Moldova se vor adresa și vor solicita această asistență”, a spus ministrul.

Nicu Popescu nu a putut oferi o cifră exactă despre numărul cetățenilor moldoveni aflați în Africa de sud, întrucât,  ponderea acestora este estimată la câteva zeci de persoane, potrivit ministrului. 

Publicitate

La data de 29 noiembrie curent, serviciul diplomatic a anunțat într-un comunicat de presă că cetățenii Republicii Moldova aflați în țările unde au fost confirmate cazuri de infectare cu noua tulpină de coronovirus Omicron ar putea fi repatriați, după ce Ministerul Afacerilor Externe va analiza prezența acestora.

La data de 28 noiembrie, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a recomandat cetățenilor să evite călătoriile în: Africa de Sud, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambic, Namibia, Eswatini și Malawi și în alte state care confirmă cazuri de infectare cu noua tulpină SARS-CoV-2 Omicron.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a fost însărcinat să întreprindă măsurile necesare pentru a determina dacă există cetățeni ai Republicii Moldova în statele menționate mai sus și ce măsuri de repatriere pot fi întreprinse pentru aceștia, după caz.

Amintim că CNESP a decis introducerea regimului de carantină de 14 zile pentru cetățenii Republicii Moldova care sosesc din statele menționate mai sus.

Carantina poate fi întreruptă după a șaptea zi, dacă persoanele în cauză efectuează un test PCR cu rezultat negativ.

De asemena, a interzis accesul pe teritoriul Republicii Moldova a cetățenilor străini și apatrizilor care au călătorit în ultimele 14 zile în aceste țări.

Totodată, Comisia a discutat despre posibilitatea introducerii ulterioare a unor măsuri suplimentare cu privire la persoanele care sosesc din state considerate cu risc de transmitere a noii tulpini, urmând a fi monitorizate atent evoluțiile epidemiologice și fluxurile de pasageri în următoarele zile.

Anterior, ministrul sud-african al Sănătăţii, Joe Phaahla, a spus că decizia mai multor ţări din lume de a interzice intrarea pe teritoriul lor a persoanelor care vin din Africa de Sud după descoperirea noii variante Omicron este „nejustificată”.

Ministerul pentru Relații Internaționale și Cooperare consideră că aceste restricții sunt o formă de pedepsire a Africii de Sud pentru „abilitatea de a detecta mai repede noi variante” ale coronavirusului, a scris digi24.ro.

Numeroase ţări europene, nord-americane şi arabe au anunţat vineri că îşi închid graniţele pentru persoanele din sudul Africii, după descoperirea în Africa de Sud a unei noi tulpini, Omicron, posibil foarte contagioasă și cu mutaţii multiple.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal