La USM a fost inaugurat Centrul de Informare a României „Gheorghe Brătianu”

La USM a fost inaugurat Centrul de Informare a României „Gheorghe Brătianu”

În cadrul Universității de Stat din Moldova (USM) a fost inaugurat Centrul de Informare a României „Gheorghe Brătianu” cu suportul Departamentului pentru Relații cu Republica Moldova al Guvernului României. Evenimentul de lansare a avut loc marți, 30 noiembrie. Centrul va activa în cadrul Facultății de Istorie și Filosofie (FIF) a USM.

Obiectivul Centrului este de a promova în mediul studențesc universitar din țara noastră valorile românești recunoscute la nivel european și de a consolida identitatea culturală și lingvistică a românilor din Republica Moldova.

Publicitate

Rectorul USM, Igor Șarov, a adresat un mesaj de gratitudine Departamentului pentru Relații cu Republica Moldova pentru suportul acordat la implementarea cu succes a mai multor proiecte comune în cadrul Universității de Stat. „Centrul face parte din strategia de suport educațional al Facultății de Istorie și Filosofie privind cunoașterea și promovarea culturii și a civilizației românești în rândul studenților de la Istorie, Litere, Jurnalism, Relații internaționale, Filosofie și alte domenii conexe, în mod special, precum și a întregului corp studențesc și didactic din USM”, a relevat Igor Şarov.

La rândul său, Adrian Dupu, secretar de stat la Departamentul pentru Relații cu Republica Moldova (DRRM), a menționat că colaborarea dintre USM și DRRM este productivă, iar rezultatele nu întârzie să apară, inaugurarea Centrului de Informare a României fiind un exemplu concludent în acest sens. „USM are un rol important în promovarea culturii, tradițiilor și a identității românești în Republica Moldova. Drept urmare, am considerat oportună inaugurarea centrului în cadrul celei mai importante instituții de învățământ superior din stânga Prutului. Îmi doresc ca această colaborare instituțională dintre DRRM și USM să aducă la o apropiere dintre cele două țări, astfel încât cultura românească să fie consolidată în Republica Moldova”, a punctat Adrian Dupu.

În context, decanul Facultății de Istorie, Sergiu Matveev, a afirmat că în condițiile situației pandemice, constituirea unui Centru de Informare a României, dotat cu echipamente care să asigure activitatea membrilor la distanță, precum și a tuturor celor care vor dori să consulte materialele Centrului, este de o stringentă necesitate. „Ne dorim ca prin extinderea activității Centrului de Informare a României să reușim transformarea acestuia într-un centru interuniversitar de istorie, cultură și civilizație românească, prin afilierea mai multor instituții de profil din Republica Moldova și România”, a menţionat Sergiu Matveev.

Centru de Informare a României este dotat cu mobilier și echipament multimedia precum: tablă interactivă tip monitor, sistem de captare video, scanner, sistem de automatizare audio-video etc. Activitatea Centrului va fi coordonată de către o echipă interdisciplinară, care va stabili și planul de activitate a acestuia.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal