Ultimă oră! Avocata Poporului admite că ar putea să-și dea demisia din funcție după informațiile apărute în spațiul public

Ultimă oră! Avocata Poporului admite că ar putea să-și dea demisia din funcție după informațiile apărute în spațiul public

Avocata Poporului, Natalia Moloșag, a venit cu o reacție la informațiile din spațiul public care au confirmat faptul că în cadrul instituției pe care o conduce, activează un fost client de-al ei, condamnat penal pentru proxenetism, care fără a fi angajat oficial, are acces la datele instituției.  Aceasta nu a negat informațiile apărute și a declarat că și-ar putea da demisia din funcție, însă doar după finalizarea controalelor inițiate.

Aceasta a precizat că a fost desemnată drept persoană responsabilă de respectarea prevederilor perioadei de probațiune în cadrul cetățeanului Dumitru Godorog, angajându-l în calitate de asistent. Aceasta a insistat asupra faptului că problema existenței locurilor de muncă pentru cei care au fost condamnați penal în Republica Moldova, este una stringentă.

„Cu referire la Dumitru Godorog. Am fost avocata dlui, persoana și-a recunoscut vina, și-a ispășit pedeapsa. Am fost responsabilă de reîncadrarea dlui Godorog în societate. (...) Din 2018 am realizat în cadrul probațiunii un suport de menținere în calitate de garant pentru eliberare condiționată. (...) După 2018 i-am oferit posibilitatea să dețină calitatea de asistent în cadrul cabinetului Natalia Moloșag (...) Consider că am dat acestei persoane o șansă la reabilitare, la integrare în societate”, a declarat Avocata Poporului.

Publicitate

„Odată cu numirea în funcția de avocat al poporului, am continuat această colaborare, pentru că am avut nevoie de ajutor în funcțiile auxiliare, l-am contractat temporar, prin contract prestări servicii cu titlu gratuit, deoarece dumnealui era gat să facă voluntariat”, a declarat Moloșag, care a precizat că Godorog i-a asigurat securitatea inclusiv în unele vizite de monitorizare a penitenciarelor din țară.

Aceasta a enumerat și unele dintre lucrările pe care le-a făcut Dumitru Godorog.

„Dumitru Godorog a încleiat tape la mine în birou. Nu era lumină la pază, iar domnul Godorog a instalat lumini, inclusiv în curte. Mașinile nu aveau revizia tehnică făcută, aveau roți dezumflate, cu acumulatoare descărcate. A fost atacată rețeaua intranet și serverul. Documentele nu pot fi restabilite”, a punctat Moloșag.

Avocata Poporului a calificat informațiile apărute în public drept „calomnioase” și susține că aceasta au început a apărea după ce a inițiat un control în vederea reformării instituției și să dispună inventarierea patrimoniului Oficiului Avocatului Poporului, unde s-ar fi descoperit mai multe ilegalități admise de fosta conducere, cât și de unii colegi de breaslă. Mai mult, aceasta a declarat că la sediul Oficiului Avocatului Poporului a avut loc o spargere pe 4 octombrie, despre acest lucru fiind anunțată Poliția.

„Am concluzionat că atacul în adresa mea este rezultatul activității de control pe care îl efectuez în oficiul Avocatul Poporului, unde am descoperit abateri grave în actele contabile, în gestionarea bunurilor donate de organizații internaționale, etc. Ceea ce am depistat și cu ce m-am confruntat aici iese din limitele legii. Sunt gata să răspund pentru fiecare cuvânt. Profesia mea este despre oameni și demnitatea umană. Admit că din lipsă de experiență am omis o greșeală, dar nu există vreo încălcare de lege. Voi transmite organelor de anchetă materialele cu privire la ce am găsit aici. Și responsabilii vor fi trași la răspundere”, a precizat Moloșag.

Aceasta a admis posibilitatea demisiei din funcție, însă doar după ce se vor încheia controalele inițiate de către organele de drept și se va constata că aflarea ei în funcție afectează imaginea instituției.

„Iau în calcul demisia mea din funcție, dar după ce se va termina controlul aici și organele de drept se vor expune cu privire la cele descoperite la oficiul Avocatului Poporului”, a adăugat aceasta.„Nu am încălcat nici o acțiune care ar denigra sau ar afecta imaginea instituției, eu sunt gata să îmi dau demisia. Controlul mai durează câteva zile, am inițiat informarea la mai multe organe despre cele depistate, am primit mai multe scrisori de informare, la moment aștept reacția acestor organe, dar reieșind din toate astea, cred că toate informațiile a ufost pentru a mă reduce la tăcere, ca să nu informez organele de drept (...) pentru a nu scoate în societate de fapt adevărul despre ce s-a întâmplat în această instituție și toate derogările de la activitate care au avut loc”, a menționat Moloșag.

Informația despre faptul că Avocata Poporului este „asistată” de un fost client, condamnat penal pentru proxenetism, a apărut inițial luni, 29 noiembrie, pe blogul lui Eugen Luchianiuc și a fost confirmată în urma unei investigații a Ziarului de Gardă. Mai mult, Oficiul Avocatului Poporului a confirmat faptul că cetățeanul Dumitru Godorog nu este angajat în cadrul instituției.

Ca urmare a apariției acestor informații, 96 de organizații ale societății civile, cer explicații publice de la Avocata Poporului, în legătură cu prezența lui Dumitru Godorog în activitatea instituției.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal