
Comentariul lui Sergiu Sîrbu la intenția ANI de a-i confisca 1,9 milioane de lei
Fostul deputat Sergiu Sîrbu spune că va contesta decizia Autorității Naționale de Integritate de a-i confisca averea. Într-un mesaj postat pe facebook, acesta afirmă că toate dovezile prezentate de la la ANI ar fi fost respinse nejustificat. Amintim că inspectorii ANI au dispus confiscarea averii nejustificate a acestuia în sumă de 1,9 milioane de lei în folosul statului, în cazul în care va exista și o hotărâre de judecată în acest sens.
・

Lui Sîrbu îi pare suspect că această decizie a ANI vine într-o perioadă electorală. El consideră absurde acuzațiile care i se aduc și spune că le va contesta.
ANI a încheiat procedura de control a averii pe numele fostului deputat la 1 decembrie.
În cadrul controlului, inspectorul de integritate a constatat prezența unei diferențe substanțiale, în mărime de peste 1,9 milioane de lei și deținerea nejustificată în acestei sume.
Diferența substanțială a fost stabilită pentru anii 2016-2019, pe durata exercutării funcției de demnitate publică, fiind identificată în conturile bancare deținute în instituțiile financiare din țară, care au fost depuși sub formă de numerar.
„Suplimentar, după examinarea declarațiilor de avere și interese personale depuse în perioada 2016-2019, fostul deputat a introdus mai multe date incomplete și eronate”, se arată într-un comunicat al instituției.
Potrivit ANI, acesta nu a declarat venituri în mărime totală de peste 1 milion lei, a inclus date eronate despre veniturile obținute sub formă de donații în anul 2018, în mărime de peste 196 de mii de lei și, respectiv în anul 2019, în sumă de 20 de mii de euro.
La fel, a completat eronat cu informații despre numerarul deținut sub formă de împrumut acordat unei persoane fizice în sumă de 38 de mii de dolari americani și 650 de mii de lei.
Pentru anul 2018 sunt prezente date eronate despre numerarul deținut sub formă de economii în sume de 200 de mii de lei și 6000 de euro, iar în 2019, aceeași eroare se regăsește despre numerarul în economii cu suma de 200 de mii lei și, respectiv, 20 mii de euro.
În explicațiile oferite inspectorului de integritate, fostul deputat a invocat că sursa de proveniență a banilor sunt din veniturile legale ale familiei, indemnizații, diurne de deplasare, dar și din donațiile obținute la evenimente de familie sau alte ajutoare.
Sergiu Sîrbu a menționat că pentru aceste donații nu a perfectat acte juridice civile în formă scrisă acesta a menționat că „această stare de lucruri nu afectează valabilitatea contractului de donație, de vreme ce bunul donat a fost predat donatorului”. Inspectorul de integritate a acceptat doar o parte din argumentele fostului deputat, pe care le-a probat prin acte justificative.