Angajații Oficiului Avocatului Poporului resping acuzațiile aduse de Moloșag: „S-a discreditat în totalitate”

Angajații Oficiului Avocatului Poporului resping acuzațiile aduse de Moloșag: „S-a discreditat în totalitate”

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, și un grup de foști și actuali angajați ai Oficiului Avocatului Poporului au semnat o declarație prin care resping acuzațiile aduse la adresa Instituției Ombudsmanului de către Avocatul Poporului, Natalia Moloșag.

Semnatarii Declarației resping hotărât aceste învinuiri, pe care le consideră neîntemeiate și gratuite. Angajații spun că Avocatul Poporului nu a probat în nici un fel aceste acuzații și nici nu are cum să le probeze. Potrivit lor, încercarea de a prezenta lucrurile în atare manieră este un gest de disperare pentru a sustrage atenția opiniei publice de la adevăratele abateri pe care le-a comis domnia sa prin implicarea unei persoane neangajate oficial nu doar în activitatea instituției, dar și în luarea unor decizii importante referitoare la aceasta.

„Spre deosebire de Avocatul Poporului, funcționarii Oficiului Avocatului Poporului și cei care și-au dat demisia din cauza atmosferei din instituție în ultimele două luni pot oferi multe detalii despre modul de administrare a acesteia cu participarea așa numitului „asistent personal ” al Ombudsmanului, Dumitru Godorog. Nimeni dintre funcționari nu a sabotat-o pe Natalia Moloșag, dimpotrivă, în realitate ea a ignorat comunicarea cu cea mai mare parte dintre angajați”, se arată în declarație.

Publicitate

Semnatarii spun că rezultatele inventarierii la care a făcut trimitere Natalia Moloșag nu au cum să ateste derapaje pentru că instituția a trecut prin controale realizate de Curtea de Conturi și Inspecția financiară în 2018 și 2019. Potrivit lor, ridicole sunt de-a dreptul învinuirile privitoare la starea avariată a sediului Oficiului Avocatului Poporului deoarece conducerea instituției pe parcursul celor peste 20 de ani de activitate a făcut zeci de demersuri către autorități la acest subiect, iar regretatul Mihail Cotorobai a apelat chiar și la Comisarul CoE pentru drepturile omului, solicitându- i sprijinul în soluționarea acestei probleme.

„Apreciem drept descalificante și revoltătoare afirmațiile privitor la dezordinea și haosul care ar fi prezente în instituție la intrarea Nataliei Moloșag în exercitarea mandatului, precum și gradul redus de funcționalitate a Oficiului Avocatului Poporului, pe care ea s-a angajat să îl „reformeze” din temelie. „Reformele” s-au redus la aruncatul cu lejeritate la coș a tuturor procedurilor, metodologiilor interne, instrucțiunilor, strategiilor și altor documente importante, elaborate inclusiv din banii partenerilor internaționali în ultimii 5-6 ani. Toate procesele instituite cu atâta trudă și care în sfârșit au început să funcționeze eficient cu nonșalanță au fost anulate, fiind introduse altele noi care nu au nimic în comun nici cu serviciul public și nici cu normele de activitate ale unei Instituții Naționale pentru Drepturile Omului”, spun semnatarii.

Tot ei declară că pentru prima dată de la creare, după reorganizare în baza Legii nr. 52, din 2015, Oficiul Avocatului Poporului a început să activeze pe nou, conform standardelor internaționale privind funcționarea unei Instituții Naționale pentru Drepturile Omului.

„Instituția, mulți ani acuzată pe bună dreptate că ar fi una recepționară de petiții (funcția de examinare a petițiilor fiind opțională conform Principiilor de la Paris), a elaborat studii, rapoarte speciale, tematice serioase, care au contribuit la identificarea de lacune în sistemul de protecție a drepturilor omului, a lansat recomandări pertinente, care au oferit autorităților consultanță și suport în rezolvarea problemelor de sistem din domeniul drepturilor omului. Oficiul Avocatului Poporului a prezentat cu regularitate raportări pentru structurile ONU, s-a făcut auzită de la tribuna Consiliului ONU pentru drepturile omului, remarcată pentru mai multe inițiative și luări de atitudine. Instituția Națională pentru Drepturile Omului a fost acreditată în 2018 cu cel mai înalt statut - statutul „A” conform Principiilor de la Paris”, au declarat semnatarii.

Ei spun că, pentru prima dată în ultimii ani, au avut sentimentul de satisfacție și mândrie pentru faptul că activează în aceasta instituție, care a devenit apreciată și credibilă, iar acum se afirmă că situația în Oficiul Avocatului Poporului este una deplorabilă și că totul trebuie schimbat.

„Suntem profund indignați de aceste declarații calomnioase, de modul ostil în care Avocatul Poporului a tratat și mai tratează majoritatea angajaților instituției, instituind o atmosferă de hărțuială, suspiciune și de neîncredere. Metodele de conducere aplicate de domnia sa au condus la demisionarea unor angajați-cheie în Oficiul Avocatului Poporului, pe care se ține memoria instituțională, un alt grup de funcționari intenționând să părăsească în scurt timp instituția”, se arată în declarație.

Angajații consideră că Natalia Moloșag a demonstrat prin acțiunile și declarațiile sale că nu poate și nu are dreptul să fie Avocat al Poporului, funcție care implică competențe excepționale, calități morale deosebite și reputație ireproșabilă.

„Natalia Moloșag s-a discreditat în totalitate și prin orice zi de activitate în funcția de Avocat al Poporului îi aduce instituției grave prejudicii de imagine. Aceasta nu doar a implicat Oficiul Avocatului Poporului într-un imens scandal, dar a afectat încrederea oamenilor în institutul Avocatului Poporului, care trebuie să fie unul total independent de orice influențe și ingerințe din exterior. Or, prin oferirea asistentului său cu antecedente penale a posibilității de a lua decizii din numele său, Natalia Moloșag a neglijat în cel mai sfidător mod unul dintre principiile de bază ale funcționării unei Instituții Naționale pentru Drepturile Omului. Prin admiterea ca persoane străine să intre în penitenciare, Avocatul Poporului a compromis și Consiliul pentru Prevenirea Torturii, al cărui președinte este Natalia Moloșag. Un semnal îngrijorător în legătură cu impactul acțiunilor Nataliei Moloșag este intenția anunțată a unor parteneri de dezvoltare ai Oficiului Avocatului Poporului de a înceta colaborarea cu instituția noastră”, au declarat angajații.

Aceștia au solicitat Parlamentului să ia atitudine față de situația creată, pentru a restabili funcționalitatea instituției, încrederea beneficiarilor și partenerilor în aceasta. Potrivit lor, orice acțiuni de intimidare, răfuială care vor fi luate față angajații Oficiului Avocatului Poporului semnatari ai prezentei Declarații vor fi apreciate ca și răzbunare pentru avertizarea de integritate. Declarație semnată urmează a fi adusă la cunoștință organizațiilor internaționale, inclusiv a celor de profil.

În cadrul conferinței de presă din 1 decembrie curent, Avocatul Poporului, Natalia Moloșag, a lansat mai multe acuzații în adresa angajaților Oficiului Avocatului Poporului și conducerii anterioare a instituției, a criticat dur modul de administrare a instituției, apreciind negativ activitatea Oficiului Avocatului Poporului în perioada anterioară numirii sale în funcție.

Mai mult, ea a declarat că o parte din angajați au refuzat să o ajute la intrarea în mandat și că informațiile apărute în presă despre ea ar fi un act de răzbunare din partea funcționarilor care și-au dat demisia.

La 2 decembrie, Natalia Moloșag a anunțat că a depus cererea de demisie la Parlament.

Ea s-a trezit în centrul unui scandal, după ce în spațiul public au apărut informații că în cadrul instituției pe care o conduce, activează un fost client de-al ei, condamnat penal pentru proxenetism, care fără a fi angajat oficial, are acces la datele instituției.

Ca urmare a apariției acestor informații, 96 de organizații ale societății civile, au cerut explicații publice de la Avocata Poporului, în legătură cu prezența lui Dumitru Godorog în activitatea instituției.

Menționăm că fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), cea care i-a oferit votul de încredere în Parlament, de asemenea i-a cerut demisia.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal