Fără procurori din România în comisia de evaluare a lui Stoianoglo. Motivul pentru care Mariana Alexandru a fost retrasă

Fără procurori din România în comisia de evaluare a lui Stoianoglo. Motivul pentru care Mariana Alexandru a fost retrasă

În comisia de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo nu se vor regăsi procurori de peste Prut. Candidatura fostei angajate a Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din România, procuroră din cadrul Direcției de investigare a infracțiunilor criminalitate organizată și terorism, Mariana Alexandru, a fost retrasă, după o scrisoare parvenită de la procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a României.

„CSP a luat act de scrisoare. Totodată am discutat despre identificarea unei alte persoane ca membru al acestei comisii. Ca să nu fie o insinuare, la momentul la care se va identifica candidatura va fi stabilită și ședința”, a spus președinta CSP, Angela Motuzoc. 

Scrisoarea a parvenit la data de 25 noiembrie 2021. CSP a fost informat despre faptul că demersul instituției urmează a fi impus și raportat la principiul incompatibilității și interdicției care sunt stabilite de lege. 

Publicitate

„Procurorul român nu poate să participe la acte de dispoziție în conformitate cu dreptul unui alt stat străin pe teritoriul unui alt stat străin, în alte domenii decât în cooperarea judiciară internațională”, a declarat Angela Motuzoc. 

Drept soluție, a fost propusă cooperarea unor colegi români, practicieni cu experiență care au încetat rapoartele de servicii prin pensionare.

Amintim că CSP a votat la 23 noiembrie curent componența Comisiei de evaluare a performanțelor procurorului suspendat Alexandr Stoianoglo.

Comisia este constituită din cinci membri, dintre care unul este propus de președinta Maia Sandu, unul de Ministerul Justiţiei, unul de Consiliul Superior al Magistraturii, unul de Consiliul Superior al Procurorilor și unul de procurorul general.

Astfel, membrii au fost propuși după cum urmează, Drago Kos - președinta Maia Sandu, Angela Popil - Ministerul Justiției, Lidia Bulgac - Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), fosta procuroră DNA din România, Mariana Alexandru - CSP și Ion Matușenco - procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo. 

La 4 noiembrie, Maia Sandu a trimis o solicitare CSP-ului de a evalua performanțele lui Alexandr Stoianoglo.

La 2 decembrie, CSP a respins cererea lui Alexandr Stoianoglo cu privire la suspendarea procedurii de evaluare a performanțelor sale.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal