Pentru început trebuie precizat că deși oficial este anunțat că săptămâna anticancer durează între 1-6 iunie, adică șase zile, în realitate nu este așa. La un telefon dat către registratura de la policlinică, răspunsul a fost: „De luni până vineri doar, până la ora două. Sâmbătă nu, doar e zi de odihnă!”.
Aceeași situație a fost și anul trecut, când în loc de șase zile anunțate în realitate erau doar cinci.
.jpg)
La primul etaj, unde e registratura, pacienții sunt întâmpinați de un rând enorm, care tot continuă să se mărească, ora fiind 9-10 dimineața. Oamenii sunt calmi și răbdători.
.jpg)
Peste ceva timp, oamenii încep a fi înregistrați și de ghișeul care primește plățile. Rândurile încep a înainta mai repede.

După ce treci rândul, ți se înmânează fișa medicală, doar pe baza buletinului, nefiind necesară vreo îndreptare de la medicul de familie. Cu fișa ești direcționat la un medic de oncologie generală. Pe majoritatea ușilor scrie orarul de lucru până la ora trei, cu toate că doamna de la informație spusese că primirea pacienților e doar până la orele două.

Fiind îndreptat la biroul 231, cititorul a realizat că nu stă nimeni în rând, dar trebuie să aștepte eliberarea medicului. După zece minute, când intră în birou, medicul îi spune:
- Nu înțeleg de ce veniți toți aici. Trebuie să mergeți ca atare la biroul 239. Să sun la registratură să-i întreb ce se întâmplă…
La celălalt birou deja există rând, de vreo cinci persoane. Acesta însă e un rând neînsemnat. În mare parte, la fiecare ușă așteaptă în jur de 10-15 pacienți. Culoarul este foarte aglomerat. Aerul este închis și temperatura insuportabilă, geamurile de lemn fiind încleștate de vreme.
În mare parte sunt persoane de genul feminin. Doar uneori se mai întrevede câte un bărbat.

Pacienții intră unul câte unul. O doamnă în negru a ieșit mai în grabă, după ce a trecut consultarea. S-a uitat repede la cei ce mai așteptau și a zis „Degeaba stați!”. (?)
Iarăși miră calmul și înțelegerea din partea cetățenilor. Toți țin să fie amabili între ei. Intră în vorbă. Una din doamne zice „Raz uj scazali za degeaba, poetomu tac mnogo narodu.” Uneori mai apare pe hol o asistentă medicală binevoitoare. Se asigură că oamenii așteaptă anume la biroul care trebuie și îi mai direcționează către alți medici, care se eliberează.
Impresionează din nou pacienții, cu mult bun simț. Din cauza aglomerației mari, locul prins în rând este de mare valoare. O doamnă întreabă pe o alta „Dar dvs. după cine ați fost? Pentru că rândul la noi s-a stricat.”
A venit și timpul nostru de a intra. Speranța de a primi o consultare din partea medicului însă a fost pe loc spulberată de indiferența și rapiditatea cu care a fost deservită. În mai puțin de un minut, am fost liberă, primind un răspuns general de la medic: „Trebuie să luați îndreptare de la medicul de familie și să veniți încă o dată”.
Asta deci a determinat-o pe doamna în negru să spună „Degeaba stați!” iar săptămâna anticancer s-a dovedit a fi de fapt una obișnuită…
Nota Ministerului Sănătății
Potrivit specialiştilor Institutului Oncologic din Republica Moldova, în structura maladiilor înregistrate în republică cancerul se plasează pe locul 12. Drept cauze ale unei atare situaţii sunt considerate: factori de risc chimici, fizici, biologici, fonul radioactiv, fumatul, alimentaţia incorectă, dezastrul ecologic ca rezultat al activităţii umane, abuzul de alcool, stresul psiho-social, îmbătrânirea continuă a societăţii. Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cancerul reprezintă una din principalele cauze de deces în ţările dezvoltate, cedând numai maladiilor cardiovasculare.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.