Magistratul Curții de Apel Bălți a fost trimis în arest la domiciliu, iar complicele acestuia, liberat provizoriu sub control judiciar

Magistratul Curții de Apel Bălți a fost trimis în arest la domiciliu, iar complicele acestuia, liberat provizoriu sub control judiciar

Magistratul Curţii de Apel Bălţi Alexandru Gheorghieș şi complicele acestuia Ghenadie Sîrbu, învinuiţi pentru îmbogăţire ilicită plasaţi în arest la domiciliu şi respectiv liberare provizorie sub control judiciar. Decizia a fost luată de magistrații Judecătoriei Chișinău.

„În după amiaza zilei de astăzi 02.12.2021, magistraţii Judecătoriei Chişinău, sediul Ciocana, au examinat demersul procurorilor anticorupţie cu privire la prelungirea măsurii preventive sub formă de arest preventiv pe o perioadă de 30 zile, în privinţa judecătorului din cadrul Curţii de Apel Bălţi, învinuit de îmbogățire ilicită. Tot astăzi, s-a examinat şi demersul de prelungire a arestului la domiciliu aplicat în privinţa complicelui judecătorului vizat”, se arată în comunicatul Procuraturii Anticorupție.

Potrivit instituției, deși procurorii anticorupție au prezentat probe noi care justifică actualitatea riscurilor ce impun necesitatea aflării judecătorului şi a complicelui acestuia în arest preventiv şi respectiv arest la domiciliu, magistraţii au dispus admiterea în partea demersului procurorului.

Publicitate

„Prin urmare, măsura preventivă sub formă de arest preventiv aplicată în privinţa judecătorului din cadrul Curţii de Apel Bălţi a fost înlocuită cu arest la domiciliu, pe un termen de 30 zile. În privinţa complicelui judecătorului, magistraţii au dispus înlocuirea arestului la domiciliu cu măsura preventivă liberare provizorie sub control judiciar, pe un termen de 30 zile”, se precizează în comunicatul de presă.

Procurorii anticorupție urmează să conteste cu recurs încheierile judecătorului de instrucție la Curtea de Apel Chișinău, în termen de trei zile.

Citește și: Bună ziua, domnilor judecători! Profilul și „păcatele” magistraților care au ajuns sub lupa procurorilor în ultima lună

Menționăm că Alexandru Gheorgieș, judecător de la Curtea de Apel Bălți a fost reținut de către procurorii anticorupție în data de 16 noiembrie 2021. Consiliul Superior al Magistraturii a eliberat acordul pentru efectuarea acțiunilor de urmărire penală, de percheziție de reținere și de arestare a acestuia. 

La data de 18 noiembrie curent, Alexandru Gheorghieș, și unul dintre complicii acestuia, Ghenadie Sîrbu, au fost plasați în arest preventiv pentru 20 de zile, în urma unei decizii a Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana. 

Judecătorul este cercetat pentru îmbogățire ilicită. Procurorii spun că din 2014 și până în prezent, magistratul a deținut și folosit prin intermediul persoanelor terțe bunuri care nu au fost incluse în declarația de avere și interese personale și care depășesc substanțial valoarea mijloacelor dobândite oficial pe parcursul exercitării funcției de judecător. Aceste bunuri includ: trei automobile de lux, o casă de locuit, precum și alte imobile.

ZdG a constatat că dosarul penal pe numele magistratului are la bază tranzacțiile puse la cale de familia Gheorghieș cu familia femeii de serviciu și a șefului serviciului aprovizionare tehnico-materială a CA Bălți. Judecătorul a obținut, în 2020, în urma unui contract de schimb cu aceștia o casă de locuit, cedând un apartament. Totodată, fiul angajaților CA Bălți deține un automobil de lux, Mercedes GLE, utilizat, de fapt, de către judecător.

Magistratul Alexandru Gheorghieș declară pentru anul 2020, un salariu de peste 386 mii de lei în calitate de angajat al Curții de Apel Bălți și un venit de peste 97 de mii de lei ca angajat al IP Agenția Servicii Publice

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal