Fostul premier interimar Aureliu Ciocoi ar putea fi numit ambasador în Germania. Guvernul a aprobat candidatura acestuia

Fostul premier interimar Aureliu Ciocoi ar putea fi numit ambasador în Germania. Guvernul a aprobat candidatura acestuia

Fostul premier interimar Aureliu Ciocoi ar putea fi numit ambasador în Republica Federală Germania. Guvernul a aprobat candidatura acestuia și urmează să transmită proiectul de decret Președintelui Republicii Moldova.

Candidatura fostului prim-ministru interimar a fost propusă de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, după ce a fost adoptată decizia de rechemare a actualului ambasador al Republicii Moldova în Republica Federală Germania și prin cumul în Regatul Danemarcei, Oleg Serebrian, care și-a încheiat misiunea diplomatică.

În perioada anilor 2010-2015, Aureliu Ciocoi a mai exercitat funcţia de Ambasador al Republicii Moldova în Germania şi în Regatul Danemarcei (prin cumul). De asemenea, a fost Ambasador în Republica Populară Chineză şi în Statele Unite ale Americii. Diplomatul a făcut studii în Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării. La fel, a obţinut masteratul la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Facultatea Relaţii Internaţionale din Bucureşti. A fost prim-ministru interimar al Republicii Moldova, precum şi ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

Publicitate

În același timp, au fost operate și alte numiri în posturile de ambasador.

Corina Călugăru a fost propusă spre numire în funcția de ambasadoare a Republicii Moldova în Republica Franceză, după rechemarea actualului ambasador, Eugen Revenco, iar Dumitru Croitor a fost rechemat din funcția de ambasador al Republicii Moldova în Turcia, fiind transferat în Iordania.

Corina Călugăru are studii de licenţă în economie şi master în drept. De asemenea, face studii de doctorat în ştiinţe juridice. Din noiembrie 2015, până în prezent, exercită funcţia de Ambasador, Reprezentant Permanent al Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei.

De menţionat că, Ambasadorii extraordinari şi plenipotenţiari, reprezentanţii permanenţi, trimişii şi însărcinaţii cu afaceri en titre (permanenţi) – şefi ai misiunilor diplomatice – sunt numiţi şi rechemaţi din funcţie de către Preşedintele Republicii Moldova, la propunerea Guvernului. Propunerile referitoare la numirea în aceste funcţii sunt înaintate Guvernului de către ministrul afacerilor externe şi integrării europene, cu consultarea Comisiei politică externă şi integrare europeană a Parlamentului. Propunerile privind rechemarea din aceste funcţii sunt înaintate Guvernului de către ministrul afacerilor externe şi integrării europene.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal