Platon, din nou în vizorul procurorilor. Ar fi prejudiciat Biroul Național al Asiguratorilor de Autovehicule cu circa 20 de milioane de lei

Platon, din nou în vizorul procurorilor. Ar fi prejudiciat Biroul Național al Asiguratorilor de Autovehicule cu circa 20 de milioane de lei

Veaceslav Platon a ajuns din nou în vizorul procurorilor anticorupție, după ce s-a constatat că grupul criminal organizat de acesta, a prejudiciat Asociația Obștească „Biroul Național al Asiguratorilor de Autovehicule” cu 19.556.095 lei. Despre acest  lucru a anunțat Procuratura Anticorupție.

„Procuratura Anticorupție instrumentează o cauză penală pornită pe faptul abuzului de serviciu (art. 335 din Codul penal) săvârșit de către ex-factorii de decizie ai Asociației Obștești „Biroul Național al Asigurătorilor de Autovehicule din Moldova (în continuare AO„BNAA”), pentru gestionarea frauduloasă a fondurile de garanție ale biroului, urmată de dobândirea ilicită prin escrocherie a bunurilor AO„BNAA”, săvârșită de un grup criminal organizat și în proporții deosebit de mari (art. 46, art. 190 alin.(5) din Codul penal), care au cauzat daune materiale în proporții deosebit de mari proprietarului AO ”BNAA”, în interesul unui grup criminal organizat (art. 46, art. 196 alin.(4) din Codul penal)”, se arată în comunicatul de presă al instituției.

Publicitate

Potrivit procurorilor, în perioada anilor 2014 - 2015, grupul criminal organizat, condus de Veaceslav Platon, prin intermediul multiplelor persoane de încredere atât identificate, cât și neidentificate la moment de către organul de urmărire penală, cetățeni ai Republicii Moldova și ai Ucrainei, care reprezentau mai multe entități juridice cu formă diferită de organizare, urmărind scopul însușirii în proporții deosebit de mari a bunurilor AO„BNAA”, s-au organizat în prealabil pentru a dobândit prin escrocherie, cu folosirea documentelor false, a mijloacelor financiare aflate la conturile AO „BNAA”, deschise în instituțiile financiare BC ”Moldova-Agroindbank” SA și BC ”Moldindconbank” SA, astfel cauzând biroului daune materiale, în sumă totală de 19.556.095 lei.

Procurorii menționează că în rezultatul măsurilor întreprinse de AO „BNAA” a fost reparat prejudiciul material cauzat, în sumă de circa șase milioane de lei.

„Subsecvent, informăm că, la demersul procurorilor anticorupție, în scopul asigurării reparării prejudiciului cauzat, cu autorizarea judecătorilor de instrucție, a fost aplicat sechestru asupra bunurilor mobile și imobile, în valoare totală de circa 8 milioane lei.

Totodată, ținând cont de probele administrate în cadrul cauzei penale enunțate, la 01.12.2021, procurorii anticorupție l-au pus sub învinuire în contumacie pe Platon Veaceslav, fiindu-i incriminate 3 capete de acuzare, după cum urmează:

- 190 alin. (5) din Codul penal (Escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari);

- 196 alin. (4) din Codul penal (Cauzarea de daune materiale în proporții deosebit de mari prin înșelăciune sau abuz de încredere);

- art. 361 alin. (2) lit. b) și d) din Codul penal (Confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimatelor, ștampilelor sau sigiliilor false)”, se precizează în comunicatul instituției.

Procurorii mai adaugă și faptul că toate capetele de învinuire incriminate cetățeanului Veaceslav Platon au fost săvârșite de către un grup criminal organizat, unde acesta avea calitatea de autor și organizator.

Prin urmare, la 02.12.2021, procurorii au dispus inițierea investigațiilor în vederea căutării învinuitului și concomitent au înaintat în instanța de judecată demersul privind aplicarea măsurii preventive sub formă de arest preventiv, pe un termen de 30 de zile, în privința lui Veaceslav Platon.

În cadrul urmării penale se întreprind un complex de acțiuni de urmărire penală în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor cauzei, în vederea realizării unei anchete complete și obiective, în scopul restituirii prejudiciului cauzat și atragerii la răspundere penală a persoanelor implicate în săvârșirea infracțiunilor incriminate.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal