Parlamentul a desemnat noii membri ai Consiliului Audiovizualului. Cine sunt aceștia

Parlamentul a desemnat noii membri ai Consiliului Audiovizualului. Cine sunt aceștia

Parlamentul a desemnat noii membri ai Consiliului Coordonator al Audiovizualului pentru un mandat de șase ani. Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu votul a 86  de deputați.

Cei șase candidați sunt următorii:

Ruslan Mihalevschi, propus de Președintele Republicii Moldova, recomandări oferite de Petru Macovei, director al AO ”Asociația Presei Independente”, și Anastasia Nani, director adjunct al Centrului pentru Jurnalism Independent; Candidatura acestuia a acumulat 80 de voturi.

Publicitate

Liliana Vițu-Eșanu, propusă de Guvernul Republicii Moldova, recomandări oferite de Iulian Groza, director al Institutului Pentru Politici și Reforme Europene, și Viorica Zaharia, președinte al Consiliului de Presă; Candidatura acestuia a acumulat 85 de voturi.

Larisa Turea, propusă de Fracțiunea parlamentară ”Partidul Acțiune și Solidaritate”, cu recomandări oferite de Eugen Doga, compozitor, și Petru Hadârcă, director al Teatrului Național ”Mihai Eminescu”; Candidatura acesteia a acumulat 85 de voturi.

Orest Dabija, propus de Fracțiunea parlamentară ”Partidul Acțiune și Solidaritate”, cu recomandări oferite de Octavian Sirețeanu, președinte al Clubului Moldovenesc de Jocuri Intelectuale, și Valeria Suruceanu, director al Muzeului de Istorie a orașului Chișinău și președinte ICOM Moldova; Candidatura acestuia a acumulat 82 de voturi.

Tatiana Crestenco, propusă de Fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, cu recomandări oferite de Maia Bănărescu, Avocat al Poporului pentru Drepturile Copilului, și Doina Cazacu, doctor în drept; Candidatura acesteia a acumulat 85 de voturi.

Ana Gonța, propusă de IP ”Centrul pentru Jurnalism Independent” (director Nadine Gogu), și AO ”Asociația Presei Independente” (director Petru Macovei); Candidatura acesteia a acumulat 85 de voturi.

Eugeniu Rîbca, propus de AO ”Asociația Presei Independente” (director Petru Macovei), și AO ”Media Guard” (director Alina Radu). Candidatura acestuia a acumulat 84 de voturi.

Amintim că la 11 noiembrie curent, Parlamentul a respins raportul CA pentru anul 2020, după o rundă de întrebări și răspunsuri cu replici acide la adresa conducerii CA. Astfel, în conformitate cu Codul serviciilor media audiovizuale modificat recent, membrii CA au fost demiși.

Ulterior, președinta demisă a CA, Ala Ursu-Antoci, a declarat că va contesta în instanță hotărârea Parlamentului privind revocarea sa din funcție.

Precizăm că potrivit Codului serviciilor media audiovizuale al R. Moldova, CA este format din șapte membri – trei propuși de fracțiunile parlamentare, doi de organizațiile societății civile și câte unul, propus de Guvern și de Președinție. Membrii CA sunt desemnați prin hotărâre de Parlament, pentru un singur mandat de șase ani.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal