Cum va decurge turul II la Bălți în cazul în care Tauber va fi exclusă. Opinia Asociației Promo-LEX

Cum va decurge turul II la Bălți în cazul în care Tauber va fi exclusă. Opinia Asociației Promo-LEX

Asociația Promo-LEX a venit cu o opinie privind modalitatea de desfășurare a turului II de scrutin în eventualitatea admiterii cererii Comisiei Electorale Centrale (CEC) de anulare a înregistrării concurentului electoral Marina Tauber în cadrul alegerilor locale din mun. Chișinău. În acest context, reprezentanții organizației au ținut să precizeze că legislația conține mai multe lacune la acest capitol.

„Asociația Promo-LEX a pledat constant pentru organizarea și desfășurarea unor alegeri libere și corecte în condițiile respectării cadrului legal, inclusiv ce ține de asigurarea transparenței finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale. În acest sens, monitorizăm cu atenție cererea Comisiei Electorale Centrale de anulare a înregistrării concurentului electoral Marina Tauber în cadrul alegerilor locale din mun. Bălți.

Promo-LEX își exprimă speranța că, instanțele de judecată vor examina în mod atent și detaliat acest caz, astfel încât să fie deopotrivă respectate drepturile electorale ale tuturor participanților la scrutin, inclusiv dreptul cetățenilor de a fi informați atunci când își exprimă votul”, se  menționează în comunicatul organizației.

Asociația recomandă părților implicate să nu tergiverseze procedurile de depunere a  contestațiilor, de examinare și soluționare a litigiilor electorale, astfel încât să fie asigurată respectarea prevederilor art. 73 Cod electoral de soluționare a contestațiilor și litigiilor nu mai târziu de ziua alegerilor.

„Drept finalitate, examinând cererea de anulare a înregistrării concurentului electoral Marina Tauber, Judecătoria Bălți (și după caz instanțele de recurs) urmează să constate sau nu folosirea fondurilor financiare şi a materialelor nedeclarate, precum și eventuala depășire a cheltuielilor efectuate peste plafonul mijloacelor din fondul electoral.

Fără a aduce atingere procesului de examinare a acestui litigiu, precum și dreptului părților implicate de a-și apăra poziția, considerăm necesar să atragem în continuare atenția asupra unor aspecte care țin de organizarea turului II de scrutin, în eventualitatea pronunțării unei hotărâri de anulare a înregistrării candidatului la funcția de primar a mun. Bălți, Marina Tauber”, susțin reprezentanții Asociației.

Cum ar urma să aibă loc alegerile în cazul în care Tauber ar fi exclusă

„În acest context, în baza constatărilor misiunilor Promo-LEX de observare a alegerilor locale precedente (ALG 2015, ALN 2017, ALG 2019), reamintim despre prevederile lacunare din Codul electoral cu privire la organizarea turului II de scrutin. În speță, ne referim la incertitudinea privind modul de desfășurare a turului II al alegerilor locale, în situația în care unul din cei doi candidați s-ar retrage sau i-ar fi anulată înregistrarea de către instanța de judecată. În acest sens, atragem atenția asupra faptului că, legea electorală nu prevede posibilitatea suplinirii locului candidatului retras.

Doar Regulamentul CEC cu privire la procedurile de tragere la sorți (pct. 26), aprobat în 2018, prevede că, în cazul retragerii unui candidat înainte de ziua votării, desfășurarea turului doi de scrutin va avea loc între candidatul rămas și următorul candidat care a acumulat cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin. Totodată, pct. 2) din Hotărârea nr.170 din 23 noiembrie 2021 prevede că „Dacă unul din cei doi candidați se retrage din cursa electorală până cel târziu cu 7 zile înainte de ziua votării, scrutinul se va desfășura între candidatul rămas și următorul candidat care a acumulat cel mai mare număr de voturi în primul tur. În această ordine de idei, amintim că norma privind posibilitatea suplinirii locului candidatului retras a fost anterior prevăzută în mod neuniform în hotărârile CEC”, se precizează în comunicat.

Promo-LEX susține că că prevederile din hotărârea CEC menționată supra nu ar fi aplicabile speței (în cazul dispunerii anulării înregistrării concurentului electoral), deoarece până la ziua alegerilor au rămas mai puțin de 7 zile. Totodată, normele incluse în Regulamentul din 2018 și Hotărârea 170/2021 se referă la retragerea concurentului electoral și nu la anularea înregistrării acestuia. Evidențiem că situația de retragere din cursa electorală este diferită decât situația de anulare a înregistrării concurentului electoral, în special când legea electorală nu prevede asemenea norme.

În acest sens, potrivit art. 145 alin. (2) Cod electoral, al doilea tur de scrutin al alegerilor locale se organizează cu 2 candidați care au întrunit cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin. Aceşti doi candidaţi se înscriu în buletinele de vot în ordinea descrescătoare a numărului de voturi acumulate în primul tur de scrutin.  Astfel, constatăm că tipărirea buletinelor de vot pentru mun. Bălți a început la 1 decembrie 2021. Respectiv, dacă înregistrarea concurentului electoral este anulată după ce buletinele de vot au fost tipărite, potrivit art. 51 alin. (7) Cod electoral, în buletin, în dreptul acestuia, biroul electoral al secției de votare va aplica ștampila cu menţiunea “Retras”. Corespunzător, legiuitorul a prevăzut doar această soluție, în cazul anulării înregistrării concurentului electoral.

În concluzie, Asociația reiterează necesitatea clarificării prevederilor din Codul electoral cu privire la organizarea turului II de scrutin. Totodată, în situația în care va fi anulată înregistrarea unui concurent electoral, conform prevederilor actuale din Codul electoral :

- turul II al alegerilor ar urma să fie organizat în condițiile art. 51. alin. 7, în buletinul de vot fiind aplicată ștampila cu mențiunea Retras în dreptul candidatul a cărui înregistrare a fost anulată;

- candidatul plasat pe locul 3 în turul I de scrutin nu poate înlocui candidatul a cărui înregistrare a fost anulată.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Promo-LEX cere modificarea componenței CNESP/CSE: „Unele măsuri antipandemice au limitat drepturile omului”

Promo-LEX cere modificarea componenței CNESP/CSE: „Unele măsuri antipandemice au limitat drepturile omului”

Promo-LEX: Cupcini, în topul localităților cu cele mai multe incidente la alegerile locale noi

Promo-LEX: Cupcini, în topul localităților cu cele mai multe incidente la alegerile locale noi

15 localități, sub lupa Promo-LEX. Asociația a lansat misiunea de observare a alegerilor din 21 noiembrie

15 localități, sub lupa Promo-LEX. Asociația a lansat misiunea de observare a alegerilor din 21 noiembrie

Advertoriale
Sunteți în căutare de job? ProCredit Bank vă invită la stagiere

Sunteți în căutare de job? ProCredit Bank vă invită la stagiere

Invitro Diagnostics vine cu pachete promoționale pentru clienți întru evitarea dezvoltării cancerului de col uterin

Invitro Diagnostics vine cu pachete promoționale pentru clienți întru evitarea dezvoltării cancerului de col uterin

5 milioane de euro în sprijinul întreprinderile micro, mici și mijlocii din Moldova cu ajutorul EXIMBANK și BERD

5 milioane de euro în sprijinul întreprinderile micro, mici și mijlocii din Moldova cu ajutorul EXIMBANK și BERD

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Jurnalistul Valeriu Cațer a plecat la Ceruri: „S-a stins Vulcan-ul”
 • 2
  EDITORIAL | Rusia își epuizează instrumentele de șantaj asupra Moldovei
 • 3
  SUA ordonă ca familiile diplomaţilor americani să părăsească Kievul. Declarația Departamentului de Stat (VIDEO)
 • 4
  IGP a inițiat o anchetă de investigație în privința acțiunilor CTESP Orhei. UPDATE: Majoritatea școlilor din raion au activat cu prezență fizică
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.