Viața din afara bulei: Lumina transparenței, stinsă la Strășeni (VIDEO)

Viața din afara bulei: Lumina transparenței, stinsă la Strășeni (VIDEO)

Transparența despre care se tot vorbește de la tribune, pare să fie implementată doar la nivel declarativ în unele localități din țară. O confirmă președintele raionului Strășeni, comportamentul căruia i-a făcut pe jurnaliștii AGORA să-și pună mai multe semne de întrebare. Totul a început acum câteva săptămâni, când documentând un nou material din seria „Viața din afara bulei”, am încercat să luăm legătura cu șeful raionului pentru a obține un interviu despre reușite și planuri de viitor. În condițiile în care de fiecare dată eram pasați de la o zi la alta, am decis să realizăm o vizită inopinată la Strășeni. Autoritățile raionale, însă, nu s-au dovedit a fi prea bucuroase de oaspeți. 

Cu o zi înainte de a merge la Strășeni, am mai făcut o tentativă și am sunat în biroul președintelui raionului pentru a stabili detaliile interviului. Secretara ne-a promis că va reveni cu un răspuns până la finalul zilei, dar, în mod tradițional deja, nu a revenit.

Publicitate

Ajunși la Consiliul Raional, am fost întâmpinați de un agent de pază, care ne-a spus că președintele raionului este la o ședință importantă și că singura modalitate de a discuta cu el este să-l așteptăm să încheie întrevederea.

Ședința, se ținea într-o sală lungă, în care ardea o lumină gălbuie. Văzându-ne, Pavel Tamaciuc, s-a ridicat de la masă și cu un gest nonșalant a stins lumina, lăsând toți participanții la ședință într-o atmosferă care dacă n-ar fi fost așa de obscură, ar fi putut fi numită romantică.

Întunericul nu a împiedicat funcționarii să desfășoare ședința preț de două ore. Două ore în care noi am stat cuminți în hol și l-am așteptat pe Tamaciuc.

Reuniunea s-a încheiat la ora prânzului. Unul câte unul, participanții la ședință au părăsit sala. Nu și președintele raionului care a mai rămas câteva minute singur în sală. Pe întuneric. Apoi a ieșit și, de parcă nici n-am fi fost acolo de dimineață, ne-a ignorat și a urcat grăbit scările.

Reacția lui ne-a uimit dar și ne-a intrigat.

Ce poate să aibă de ascuns un șef de raion, de intră cu capul în nisip atunci când vede o echipă de jurnaliști?

Pentru că situația în care ne-am pomenit a fost văzută și de alți locuitori, consilieri și funcționari, mai târziu am aflat pe surse că la ședința respectivă se organiza un concurs de angajare. Potrivit sursei care ne-a livrat informația, printre candidații la concurs se afla o persoană care ar fi trebuit să fie favorizată de șeful raionului, iar prezența jurnaliștilor l-a făcut pe funcționar să creadă că motivul vizitei noastre ale legătură cu rezultatele care urmau să fie anunțate.

În afară de acest aspect, am cercetat un pic cine este Pavel Tamaciuc și de unde vine frica lui de interacțiunea cu presa.

Un simplu search pe google ne-a arătat că funcționarul de la Strășeni, la finalul anului 2020, alături de alți aleși din aparatul președintelui raionului au beneficiat de premii bănești în valoare totală de circa 100 de mii de lei. Premiile au fost acordate cu prilejul Hramului municipiului Strășeni. Tamaciuc a semnat personal dispoziția prin care s-a premiat pe sine însuși cu un salariu de funcție.

Câteva zile mai târziu, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a pornit un control în privința președintelui raionului Strășeni Pavel Tamaciuc.

Tot în presă s-a scris despre mai multe încălcări pe care le-ar fi făcut în trafic funcționarul de la Strășeni. De exemplu, în luna ianuarie 2021, protv.md scria că Tamaciuc a parcat mașina în fața Consiliului Raional, dar uitând să tragă frâna de mână ar fi avariat alte trei automobile parcate în apropiere.

Un alt caz a avut loc în anul 2019 când Tamaciuc ar fi parcat neregulamentar, pe trotuar.

Situația din raionul Strășeni, prin ochii localnicilor...

Am încercat să aflăm de la locuitorii raionului Strășeni care este traiectoria după care merg lucrurile pe această palmă de pământ.

Oamenii au apreciat activitatea primarilor din sate și din orașul Strășeni, dar au strâns din umeri atunci când au fost rugați să califice activitatea consilierilor raionali.

Raionul Strășeni, în cifre...

Raionul Strășeni este situat în centrul Republicii Moldova și are în componența sa 39 de localităţi, constituite în 27 primării. Centrul administrativ al raionului este oraşul Strășeni. Potrivit unui raport realizat de autoritățile locale, dezvoltarea raionului este influenţată de apropierea geografică faţă de capitală şi relaţiile economice, sociale şi culturale intense.

Pe teritoriul raionului există o cale ferată, care reprezintă un mijloc de comunicaţie utilizat pe larg la transportarea mărfurilor spre întreprinderile raionului.

Raionul este traversat de drumul naţional Chişinău-Ungheni.

Conform datelor statistice din anul 2015, în raionul Strășeni locuiesc aproximativ 93.000 de persoane, cea mai mare parte a populației fiind persoane care locuiesc în mediul rural.

***

Ne-am propus să evaluăm, din perspectiva mai multor indicatori, care sunt lucrurile care condiționează dezvoltarea în mai multe puncte regionale ale țării. Totodată, vom analiza și localitățile cu cei mai slabi indicatori de dezvoltare și vom încerca să aflăm ce le împiedică pe autorități să pășească cu dârzenie pe scara succesului.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal