Magistratul Veaceslav Clima a demisionat din funcția de președinte al Asociației Judecătorilor. Declarația acestuia

Magistratul Veaceslav Clima a demisionat din funcția de președinte al Asociației Judecătorilor. Declarația acestuia

Magistratul Vladislav Clima și-a dat demisia din funcția de președinte al Asociației Judecătorilor din Republica Moldova. Anunțul a fost publicat vineri, 3 decembrie, pe pagina de Facebook a Asociației.

Declarația lui Veaceslav Clima:

Stimați colegi,

Publicitate

Stimați judecători,

În calitate de judecător și de cetățean al Republicii Moldova, am promovat integritatea și corectitudinea sistemului judecătoresc, care trebuie în mod obligatoriu să se bazeze exclusiv pe lege. Aceleași valori le-am promovat și din funcția de Președinte al Asociației Judecătorilor din Republica Moldova.

Fără o justiție independentă nu poate exista nici democrație, nici stat de drept, nici garantarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor. În mecanismul statal de apărare a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, buna funcționare și organizare a autorităților judecătorești, constituie un factor de primă importanță.

Aceste deziderate de independență a autorității judecătorești, de rînd cu valorificarea încredirii Societății în justiție, continuă a fi și principalele valori ale judecătorilor.

Cu toate acestea, spre regret, atacurile la care a fost supus sistemul judecătoresc în ultimii ani, au rezultat cu diminuarea încrederii și distorsionarea percepției societății.

Exprimîndu-mi speranța că în pofida dificultăților se va reuși o reformare veritabilă nu doar a sistemului judecătoresc ci și a percepției societății în adresa lui, asta fiind prima și principala premisă, fără de care este imposibilă consolidarea independeției sistemului judecătoresc, pentru care am pledat și activat în calitate de Președinte al Asociației Judecătorești și voi continua din orice postură,

Declar că demisionez din funcția de Președinte al Asociației Judecătorilor din Republica Moldova, începând cu ziua de astăzi, 03 decembrie 2021.

Exprim sincere mulțumiri tuturor membrilor Asociației Judecătorilor din Republica Moldova, pentru efortul comun în consolidarea sistemului judecătoresc și a actului justiției, și Vă îndemn să continuăm această muncă și activitate extrem de importantă pentru apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

Potrivit ZDG.md, Vladislav Clima este judecător din 2006, fiind numit în funcție la Judecătoria Ciocana. În februarie 2017, în temeiul unui decret al președintelui Igor Dodon, ajunge judecător la CA Chișinău.

În ultimii ani, Vladislav Clima s-a remarcat prin sentințe la mai multe dosare controversate. Magistratul este șeful completului de judecată care în 2018 a menținut decizia primei instanțe de anulare a alegerilor primarului mun. Chișinău. Anterior, a dispus atribuirea unui teren de 1,1 ha de la Moldexpo pentru compania Finpar Invest, beneficiarul căreia era Vladimir Plahotniuc și unde se află sediul Holdingul media deținut de fostul lider PDM, decizia fiind ulterior anulată de Curtea Supremă de Justiție.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal