Afganistan: Liderul talibanilor ordonă Guvernului să ia măsuri pentru a proteja drepturile femeilor, fără să le menționeze pe care

Afganistan: Liderul talibanilor ordonă Guvernului să ia măsuri pentru a proteja drepturile femeilor, fără să le menționeze pe care

Liderul suprem al talibanilor din Afganistan a ordonat printr-un decret Guvernului de la Kabul să ia „măsuri serioase pentru a face să fie respectate drepturile femeilor”. Măsura ar viza însă căsătoriile forțate, dreptul la muncă și dreptul la studii nefiind menționate în actul normativ, scrie Digi24.

„Nimeni nu poate constrânge o femeie să se mărite”, a declarat mollahul Hibatullah Akhundzada, ordonând tribunalelor, guvernatorilor şi numeroaselor ministere să lupte împotriva căsătoriilor forţate, foarte frecvente în Afganistan.

Publicitate

De la preluarea puterii la mijlocul lunii august, islamiştii au restrâns din nou în mod semnificativ drepturile femeilor, relatează AFP şi DPA. Acest decret intervine în timp ce talibanii încearcă să convingă comunitatea internaţională să restabilească ajutorul financiar pentru ţară pentru a face faţă gravei crize umanitare cu care se confruntă, la trei luni şi jumătate de la venirea lor la putere.

Respectarea drepturilor femeilor afgane, în special accesul la educaţie şi muncă, este una dintre condiţiile esenţiale avansate de către donatorii internaţionali pentru a relua ajutorul.

Islamiştii au autorizat până în prezent doar o parte dintre femeile funcţionari publici - cele care lucrează în educaţie şi sănătate - să-şi reia munca, mai scriu sursele citate de Agerpres. Ei au întrerupt cursurile pentru adolescente în majoritatea colegiilor şi liceelor din ţară, o măsură despre care spun că este temporară.

În decretul său, Akhundzada se axează asupra căsătoriilor şi situaţiei văduvelor, care nu trebuie constrânse să se recăsătorească şi trebuie să aibă dreptul la o parte din moştenirea soţilor lor.

Talibanii sunt acuzați de constrângerea femeilor să se căsătorească

Talibanii au fost acuzaţi de constrângerea femeilor, inclusiv a văduvelor, să se căsătorească cu combatanţii, ceea ce nu s-a putut verifica.

De luni de zile, căsătoriile între minori aranjate pentru bani sunt văzute de unii ca un fel de troc, fenomen în creştere din cauza sărăciei.

Multe familii disperate din Afganistan, în special în nord şi vest, regiuni devastate de secetă, sunt constrânse să-şi dea în căsătorie fetele la vârste fragede pentru a-şi putea plăti datoriile sau în schimbul hranei.

Liderul suprem al talibanilor a denunţat, de asemenea, obiceiul de a da o tânără în căsătorie pentru a soluţiona un conflict între familii şi a solicitat Ministerului Culturii şi Informaţiilor să publice articole despre drepturile femeii "pentru a împiedica regresul în curs".

„O femeie nu este o proprietate, ci o fiinţă umană nobilă şi liberă; nimeni nu o poate da cuiva în schimbul unui acord de pace sau pentru a pune capăt animozităţilor”, se afirmă în decretul, citat de dpa.

Mollahul Akhundzada a cerut de asemenea Ministerului pentru Afaceri Religioase să încurajeze „cărturarii” să predice împotriva opresiunii femeilor.

De la preluarea puterii de către talibani, economia afgană, care se baza în mare parte pe subvenţiile internaţionale, s-a prăbuşit. Washingtonul a îngheţat activele Băncii Centrale afgane, iar Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional au suspendat ajutorul.

ONU a avertizat că 23 de milioane de afgani, dintr-o populaţie de aproape 40 de milioane, riscă să se confrunte cu foametea în această iarnă.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal