
Oamenii AGORA. Mihai Caragacean, jurnalistul care aduce lumina
Șșșș...vorbim în șoaptă. Ai ajuns în culisele AGORA, aici unde, la o pauză de cafea, îți povestim despre ce se mai întâmplă la noi prin redacție și, mai ales, cine sunt oamenii care îți aduc știrile, în fiecare zi. Eroul de astăzi este jurnalistul Mihai Caragacean, cel care realizează proiectul „Becul de Aur”. Am stat de vorbă cu el și am aflat cum a acceptat această misiune deloc ușoară, dar și detalii curioase care au rămas ascunse în spatele camerelor.
・
Detalii din culisele Becului de Aur
De mai bine de o lună, cititorii noștri au posibilitatea să decidă cui îi revine trofeul Becul de Aur. Este un premiu conceput pentru persoanele care în timpul săptămânii s-au făcut remarcate în spațiul mediatic în sensul nu tocmai bun al cuvântului și care, mai în glumă mai în serios, au călcat pe bec. Realizatorul proiectului este jurnalistul AGORA Mihai Caragacean.
„Am fost plăcut surprins pentru faptul că mi s-a oferit posibilitatea să coordonez un proiect la circa o lună de la angajare. Conștientizând că proiectul se încadrează perfect în principiile jurnalismului, „câinele de pază al societății”, mă frământa întrebarea, care va fi reacția publicului, dar și mai important, a protagoniștilor”, spune Mihai.
La scurt timp, proiectul a demarat, iar în urma unui sondaj realizat pe rețelele sociale, primul trofeu a fost înmânat Episcopului de Bălți și Fălești Marchel. Filmările nu au trecut însă fără mici incidente.

„După ce cameramanul a stins camera, episcopul de Bălți și Fălești Marchel a încercat să-mi răspundă cu aceeași monedă și să mă mustre. În timp ce el mă întreba dacă nu mă dojenește conștiința pentru că i-am oferit becul, un preot înregistra „interogarea” pe un telefon mobil, fiind impus să facă aceasta de către episcop”.
Astăzi, proiectul se află la cea de-a cincea ediție, iar feedback-ul cititorilor este peste așteptări.

„M-a bucurat faptul că proiectul a fost întâmpinat cald de către cititorii noștri, care s-au dovedit a fi activi, participând la sondajele de opinie. Aceasta m-a determinat să conștientizez că merg în direcția corectă. Cât ține de cei care au călcat pe bec, unii dau dovadă de simțul umorului, își asumă greșelile, iar alții nu, și cred că aceasta este ok, pentru că toți suntem diferiți”, povestește Mihai.
Întâmplarea face ca tocmai în această perioadă în care realizează proiectul „Becul de Aur” Mihai să ia cursuri de electrician.
„Am decis să fac cursuri de electrician pentru că în primul rând am posibilitatea să dobândesc cunoștințe care-mi vor fi utile pe viitor. În al doilea rând, cred că una dintre cele mai importante investiții este în educație și în continuă dezvoltare, iar cunoștințele dobândite îmi vor oferi posibilitatea să fiu în rând cu trend-ul secolului XXI, digitalizare și tehnologizare”.
Experiență și dezamăgiri
Mihai face parte din echipa AGORA din luna octombrie a acestui an. Are în spate mai mulți ani de experiență în jurnalismul de televiziune și cel online.
„Am decis să nu revin la TV întrucât modul de activitatea a online-ului îmi place mai tare. La TV ești limitat de timp, trebuie să identifici rapid subiectul, sursele, să coordonezi mai multe persoane, operatorul, șoferul. Pe când online-ul oferă aceleași posibilități de difuzare a conținutului mediatic precum și TV-ul, dar ascunde în palmares și alte avantaje, precum: textul, infografice, animații etc. Consider că radioul, ziarul și televiziunea și-au atins apogeul, dar presa online e în continuă dezvoltare și cred că după ea este viitorul”.

Mihai spune că în comunicarea cu sursele perseverența este cea care îl ajută să obțină răspunsuri la întrebări. Uneori, însă, reacțiile ajung să dezamăgească.
„Într-o zi, m-a surprins la telefon deputatul socialist Vasile Bolea. Când l-am întrebat dacă deține cetățenie română, mi-a răspuns: „te-ai bătut la cap sau ce?” (...) Eu mă așteptam că dacă ești alesul poporului, dacă ai funcție de demnitate publică, ești exemplu de comportament, etică și valori morale, însă pe departe nu este așa”.
Viața în Varnița și lecțiile de dans din Bender
Mihai este originar din satul Varnița, localitate pe care Tiraspolul refuză să o recunoască ca fiind în componența raionului Anenii Noi.
„Trăind în satul Varnița nu ai senzația că ești la o depărtare de 70 km de Chișinău, că locuiești lângă orașul Bender, controlat de autoritățile neconstituționale. Școala este în limba română, precum și primăria. În sat trăiesc peste cinci mii de oameni, dintre care, peste 90% sunt vorbitori de limba română. În ultimii cinci ani, satul s-a dezvoltat cu pași galopanți. Cât ține de infrastructură, practic avem toate beneficiile pe care le au locuitorii unui oraș: internet de mare viteză și televiziune cu posturi TV care emit de la Chișinău, supermarketuri, bănci, spălătorie auto etc”.

La Liceul Teoretic Varnița, Mihai a descoperit pasiunea pentru lectură și istorie, care a fost insuflată de către profesoara sa, Zinaida Botnari, despre care povestește că i-a fost mai mult decât dascăl. Tot la liceu a avut posibilitatea să realizeze primele interviuri și reportaje.
„Eu am venit în jurnalism pentru că mă vedeam făcând asta. La școală am fost pasionat de istorie. Îmi plăcea să analizez procesele, evenimentele, fenomenele, personalitățile care stau în spatele acestora și să le descriu în scris”.
Pe când era elev, Mihai a fost încurajat de părinți să participe la cât mai multe activități extrașcolare. Așa se face că, timp de câțiva ani, a reușit să facă box, judo, trântă, fotbal, pictură, și dans stradal. De altfel, orele de dans le-a frecventat în regiunea transnistreană.

„Din Varnița circulă la practic fiecare 20 de minute autobuzul spre orașul Bender. Pentru că domiciliez în zona de securitate, nu trebuie să prezint careva documente la punctele interne de control. La Bender am frecventat orele de dans din 2012 până în 2016, iar din 2018 am început să predau dansurile la Chișinău. Am avut un vis să devin coreograf, un vis pe care l-am realizat până să termin universitatea”.
La Bender, Mihai a învățat limba rusă și a ajuns să cunoască mai bine concetățenii din regiunea transnistreană.
„Comunicând cu oameni din regiunea transnistreană, indiferent de vârstă și statut social, am înțeles că sunt exact ca și cetățenii din dreapta Nistrului. Au aceleași probleme și aceleași griji”.
Top 3 articole recomandate de Mihai Caragacean
Pe parcursul ultimei luni, pragul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost pășit deja de câteva ori de către procurorul general interimar. Și nu ne referim aici doar la participarea în cadrul ședințelor CSM sau alte activități de rutină profesională, ci la acțiunile care, la prima vedere, se vor a fi numite acțiuni de „curățare” a sistemului judecătoresc. Or, în luna noiembrie, Dumitru Robu le-a solicitat membrilor CSM ridicarea imunității mai multor magistrați. Printre aceștia se numără Tatiana Avasiloaie, Alexandru Gheorghieș și Olesea Țurcan. AGORA a decis să vă prezinte dosarele de rezonanță în care sunt vizați aceștia, pentru ce-i bănuiesc procurorii, dar și ce averi și interese ar avea în spate.

2. Serviciu (ne)militar obligatoriu. Duș doar de două ori pe săptămână, iar varza de la bucătărie - cu viermi
Serviciul militar obligatoriu încă mai stârnește opinii contradictorii în societatea noastră. În timp ce unii cetățeni susțin că sunt pentru obligativitatea serviciului militar, alții sunt împotrivă, motivându-și poziția prin faptul că, deseori, condițiile din armată sunt dezastruoase. Acest fapt ne-a fost confirmat și de către un soldat, care a făcut serviciul militar în Chișinău și care ne-a relatat cum a decurs viața în cazarmă. În apărarea sa, Ministerul Apărării spune că întreprinde toate măsurile pentru a îmbunătăți condițiile de executare a serviciului militar.

3. Nepăsare în sistemul de sănătate? Doar o treime din spitalele COVID dispun de instalații de semnalizare a incendiilor, iar Ministerul tace
La aproape o lună de la incendiul care s-a produs la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, soldat cu șapte decedați, Agenția pentru Supraveghere Tehnică (AST) din Republica Moldova a dispus un control cu privire la respectarea măsurilor antiincendiare în 71 de instituții medicale cu profil COVID-19 din țară.
Susține jurnaliștii AGORA!
AGORA vrea să facă în continuare jurnalism independent, transparent, relevant și să ofere conținut gratuit pentru toată lumea! Acest lucru ne reușește inclusiv datorită cititorilor noștri, care aleg să ne finanțeze cumpărând un abonament de Susținător, Fan sau Ambasador. Fiecare dintre ele vă aduce beneficii și contribuie mult la creșterea capacității redacției!