BCS cere Procuraturii Generale inițierea unei anchete privind suspendarea turului doi a alegerilor de la Bălți, dar și demiterea membrilor CEC

BCS cere Procuraturii Generale inițierea unei anchete privind suspendarea turului doi a alegerilor de la Bălți, dar și demiterea membrilor CEC

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor se adresaează la Procuratura Generală și cer inițierea unei anchete după ce Comisia Electorală Centrală a decis amânarea turului doi de scrutin pentru funcția de primar al orașului Bălți. La fel, deputații cer demisia membrilor CEC care au luat această decizie, calificând-o „un abuz și ilegalitate”.

„Potrivit legii, decizia de suspendare a turului doi de scrutin aparține în exclusivitate justiției sau instanțelor de judecată. În noapte de sâmbătă spre duminică urma să se expună instanțele judecătorești și abia după ce ultima instanță se pronunța urma să se ia o decizie sau să fie aplicată acea suspendare a turului doi.

Am constat acea ședință nocturnă a CEC care în mod abuziv a luat decizia fără instanța de judecată de a suspenda turul doi pentru alegerile pentru primarul Bălți. Norma legală trebuie respectată indiferent cine sunt participanții la alegeri. Constatăm că CEC a comis un abuz și a depășit atribuțiile lor legale”, a spus într-un briefing de presă deputatul Vlad Batrîncea.

Publicitate

Astfel, BCS se adresează la PG cu scopul de a iniția anchetă pe marginea deciziei CEC privind amânarea turului doi de scrutin local la Bălți.

„Cerem și inițiem demiterea membrilor CEC care au participat la acest show. Considerăm că deciziile nocturne categoric trebuie condamnate și cea mai bună opțiune este demisia celor 6 membri ai CEC care au încercat să ia decizii ce depășesc atribuțiile lor legale”, a mai adăugat Batrîncea.

Precizăm că turul doi al alegerilor locale din Bălți, care urma să se desfășoare azi, 5 decembrie, a fost suspendat. Această decizie vine ca urmare a hotărârii Curții de Apel Bălți, cu privire la anularea înregistrării Marinei Tauber, la funcția de primar al municipiului din nordul țării.

„Comisia Eelectorală Centrală (CEC) a constatat imposibilitatea desfășurării celui de-al doilea tur al alegerilor locale noi pentru funcția de primar cu un singur candidat în circumscripția electorală municipală Bălți, în condițiile în care legislația electorală prevede că turul doi al alegerilor se organizează cu doi candidaţi” se arată într-un comunicat CEC.

Amintim că, CEC a cerut scoaterea candidatei Partidului Șor din cursa electorală pentru primăria Bălți, acuzând-o că a apelat la servicii de catering pentru a-și hrăni simpatizanții, din bani pe care nu i-a inclus în rapoartele financiare.

Pe 2 decembrie, concurenta electorală Marina Tauber, desemnată de Partidul Politic „Șor” la funcția de primar al mun. Bălți, a contestat la Curtea de Apel Chișinău hotărârea CEC privind excluderea sa din cursa electorală.

Curtea de Apel (CA) Chișinău a declarat inadmisibilă contestația depusă de concurenta electorală Marina Tauber, desemnată de Partidul Politic „Șor” la funcția de primar al municipiului Bălți, referitor la anularea hotărârii Comisiei Electorale Centrale (CEC) privind excluderea sa din cursa electorală.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal