Bugetul de stat pentru 2022, votat în lectura a doua, după trei ore de amendamente din partea opoziției

Bugetul de stat pentru 2022, votat în lectura a doua, după trei ore de amendamente din partea opoziției

Proiectul Legii Bugetului de Stat pentru anul 2022 a fost votat în lectura a doua după trei ore de prezentare a unui șir de amendamente din partea opoziției. Partidul Șor a anunțat că se va abține de la vot. În total 55 de deputați au votat „pentru” la ședința din 6 decembrie. 

Înainte ca proiectul de lege să fie supus votului în plenul Parlamentului, opoziția - deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, dar și cei din fracțiunea Partidului ȘOR au prezentat zeci de amendamente care se refereau la distribuirea banilor din bugetul de stat mai multor localități.

Niciun amendament nu a obținut susținere. Faptul a stârnit nemulțumirea opoziției, dar și a majorității parlamentare.

Publicitate

„Noi ne vom abține de la votarea legii bugetului, nu doar pentru că amendamentele noastre nu au fost luate în considerare, dar și altor colegi nu au fost aprobate. Acest proiect buget o să fie cel mai antipopular și care nu corespunde intereselor populației”, a spus deputata Marina Tauber.

„Sunt deputat în al treilea mandat, dar așa ceva eu n-am văzut. Am impresia că această tânără guvernare a venit la guvernare într-un pustiu și acum au venit cu sute de amendamente. Da de unde domnilor? O să crape tot acolo. Nu există posibilitate, de ce veniși cu așa populism? Am calculat 1 miliard de lei de la amendamente și încă un miliard acum am auzit. Știți cât e asta? 2% de creștere a deficitului bugetar. De unde?”, a spus deputatul PAS Vasile Șoimaru.

„Pentru proiectele administrației publice locale sunt prevăzuți bani în buget în Fondul de dezvoltare regională și locală. Mă adresez către primari, consilieri raionali, pregătiți proiectele și când vor fi concursuri aplicați vă rog. Iar împărțeala politică a proiectelor am văzut la ce duce”, a spus președintele Parlamentului Igor Grosu.

Menționăm că proiectul Legii Bugetului de Stat pentru anul 2022 a fost votat anterior în primă lectură cu votul a 57 de parlamentari. Contra au fost 23, iar trei s-au abținut de la vot.

Proiectul prevede veniturile la bugetul de stat în anul viitor de 50,6 miliarde de lei, în creștere cu 9,2% față de anul curent. Cheltuielile totale sunt estimate la 65,2 miliarde de lei, mai mult cu 13,1% comparativ cu anul 2021. Deficitul bugetului de stat este prevăzut în sumă de 15,1 miliarde de lei.

Majorarea veniturilor se planifică, în principal, din încasări din impozite și taxe, ca urmare a îmbunătățirii indicatorilor macroeconomici și unor măsuri de politică fiscală.

La capitolul cheltuieli, sunt prevăzute alocări pentru majorarea ajutorului pentru perioada rece a anului și creșterea numărului de beneficiari ai acestui ajutor. De asemenea, va continua compensarea parțială pentru gospodăriile casnice a costurilor facturilor la gaze naturale și energie termică, precum și va fi extinsă aria de acoperire a proiectelor din cadrul Fondului Național de Dezvoltare Regională.

Principalele surse de finanțare a deficitului bugetar vor fi sursele externe (intrări nete din împrumuturi externe pentru suport bugetar și implementarea proiectelor finanțate din surse externe) și sursele interne (emisiunea VMS și mijloace din vânzarea și privatizarea patrimoniului public).

Soldul datoriei de stat la 31 decembrie 2022 se estimează la 103,3 miliarde de lei, ceea ce va constitui 40,4% din PIB. Totodată, pentru 2022 este prognozată o creștere a Produsului Intern Brut cu 4,5%, o inflație medie anuală de 6,9%, o majorare a exporturilor de 10,6% și a importurilor – de 5,1% și o creștere a salariului mediu pe economie cu 10% față de anul curent.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal