Marina Tauber contestă la Curtea de Apel decizia CEC de suspendare a turului II al scrutinului din Bălți

Marina Tauber contestă la Curtea de Apel decizia CEC de suspendare a turului II al scrutinului din Bălți

Deputata Partidului Șor, Marina Tauber, exclusă din cursa electorală pentru funcția de primar de Bălți, contestă la Curtea de Apel Chișinău hotărârea Comisiei Electorale Centrale, privind suspendarea turului doi al alegerilor locale din acest oraș. Tauber califică decizia CEC drept ilegală și susține că membrii comisiei și-ar fi încălcat competențele stabilite de lege.

„Codul electoral nu prevede existența unei proceduri legale precum suspendarea alegerilor, iar prin suspendarea hotărârii nr. 195, turul doi al alegerilor din circumscripția municipală Bălți au fost oprite cu numai 30 de minute înainte de deschiderea secțiilor de votare, un caz fără precedent în istoria Republicii Moldova”, se arată în cererea de chemare în judecată. 

Marina Tauber consideră că, prin hotărârea CEC, au fost încălcate atât drepturile concurentului electoral, cât și ale alegătorilor. De asemenea, deputata susține că nu există nicio procedură legală care i-ar permite CEC-ului să acționeze independent, fără implicarea instanței de judecată.

Publicitate

„Comisia Electorală Centrală nu avea cum să acționeze independent, mai ales că nu există nicio procedură legală de suspendare a procesului electoral. Există procedura invalidării alegerilor în cazul în care numărul de alegători care au participat la votare este de cel puțin o pătrime. Există procedura confirmării sau infirmării rezultatelor alegerilor. În cazul în care existau încălcări, care ar fi influențat rezultatele alegerilor, instanța poate decide asupra infirmării rezultatelor alegerilor și numai după asta Comisia Electorală Centrală poate stabili data votării repetate. Chiar și excluderea concurentului electoral din buletin se efectuează doar în baza hotărârii de judecată”, notează Marina Tauber. 

Prin urmare, candidatul Partidului „ȘOR” pentru funcția de primar la Bălți solicită anularea hotărârii CEC din 5 decembrie.

Amintim că Blocul Comuniștilor și Socialiștilor se adresaează la Procuratura Generală și cer inițierea unei anchete după ce Comisia Electorală Centrală a decis amânarea turului doi de scrutin pentru funcția de primar al orașului Bălți. La fel, deputații cer demisia membrilor CEC care au luat această decizie, calificând-o „un abuz și ilegalitate”.

Amintim că, CEC a cerut scoaterea candidatei Partidului Șor din cursa electorală pentru primăria Bălți, acuzând-o că a apelat la servicii de catering pentru a-și hrăni simpatizanții, din bani pe care nu i-a inclus în rapoartele financiare. 

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal